Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. září 2021 11:30
Čas čtení 14:37
Vojtěch Vanda

Velký test kečupů. Který je nejlepší a od kterého dát ruce pryč?

Velký test kečupů. Který je nejlepší a od kterého dát ruce pryč?
Zdroj: Vojtěch Vanda/REFRESHER
GASTRO TEST POTRAVIN
Uložit Uložené

Už jsme tady zas! Tentokrát jsme potrápili žaludky všemi dostupnými kečupy v supermarketech.

Grilovací sezóna je, bohužel, prakticky u konce. Vyvážit tuto negativní informaci snad mohou jen vzpomínky na spousty jídel, které jsme si mohli, tentokrát již bez koronavirových restrikcí, vychutnávat klidně venku na chatách, u veřejných grilů či klidně doma na zahradě. Nám se ale podařilo z této situace vytáhnout ještě jedno pozitivum – zkušenosti. 

Spousta lidí řeší u grilování zásadní otázku: Kterou omáčku k masu, tofu, sýru či dalším dobrotám koupit? U nás vládne v poslední době jedna jediná; i kvůli jistým žaludkovým indispozicím, které však chuťové buňky úplně neovlivňují, nám k srdci přirostl kečup jemný. V asociaci na naše rozhodnutí přirozeně navázala otázka druhá, tedy který z nich koupit a který je ten nejlepší.

Jak už nás znáš, tato otázka nám nedala spát a rozhodli jsme se to zjistit. Proto jsme zhotovili test všech dostupných kečupů z obchodních řetězců, které mají jednu ze svých prodejen takřka po celé republice. Ještě než jsme k tomu ale přistoupili, chtěli jsme se o rajčatové omáčce něco dozvědět.

Doporučeno
Test 100% pomerančových džusů: Značky nejsou všechno. Levný a kvalitní džus koupíš i do 25 korun Test 100% pomerančových džusů: Značky nejsou všechno. Levný a kvalitní džus koupíš i do 25 korun 11. prosince 2020 12:39

Pochoutka z Asie

S kým nebo čím je nejčastěji spojován kečup? Některým vyvstane v paměti vzpomínka na nespočet amerických filmů, v nichž si herci užívají párky v rohlíku s notnou dávkou této omáčky. Samotná rajčata nám zase mohou evokovat země kolem Středozemního moře. Obě tyto lokality jsou každopádně na míle vzdáleny oblasti, kde „praotec“ kečupu poprvé uzřel světlo světa.

Akademie kvality upřesňuje, že první omáčka podobná dnešnímu kečupu vznikla v Asii. Její název, který postupem času přejaly všechny země světa, pochází z čínského „ke-tsiap“, čímž se označovala fermentovaná rybí omáčka. V 17. století, při obchodních a objevných plavbách, tuto omáčku ochutnali angličtí námořníci, kterým zachutnala a odvezli si ji do své domoviny.

Již v roce 1690 si označení „catsup“, „catchup“, „ketsup“, „kitchup“ či „ketchup“ našlo dokonce cestu do anglických slovníků. Výrazy označovaly „hustou východoindickou omáčku“ a později jakékoli omáčky obsahující ocet. 

Rajčata až později

Angličané s nově objevenou omáčkou začali experimentovat a přizpůsobovat své chuti. Vyráběli ji z ančoviček, hub nebo dokonce ořechů, zdaleka se však nejednalo o omáčku, kterou známe dnes. Jak jsi asi uhodl, tehdejší kečup neobsahoval rajčata. Až počátkem 19. století se začalo s rajčaty v omáčce experimentovat. Proč? 

Rajčata byla totiž ještě v 18. století označována za „jedovatá jablka“ a tehdejší svět věřil, že kvůli jejich konzumaci přicházeli aristokraté a bohatí lidé z jihu Evropy, kam se rajčata dostala z Jižní Ameriky, o život. Na vině, jak píše Farma Bezdinek, však nebyla rajčata, nýbrž cínové nádobí s olovem, jež se po kontaktu z kyselým rajčetem z nádobí uvolňovalo. Chudí lidé, kteří jedli rajčata z dřevěného nádobí, nemívali žádné problémy.

Tabu „jedovatého jablka“ prolomil v souvislosti s kečupem až americký doktor z amerického Ohia John Cook Bennett. V roce 1834 přidal rajčata do omáčky a vytvořil kečup, jak jej známe dnes. Bennett však neměl úplně v úmyslu užívat kečup v kuchyni, nýbrž v lékařství. Prohlásil jej za všelék, který léčí například revma nebo průjem. Tento mýtus byl ale do roku 1850 vyvrácen a od té doby to byla zase jenom omáčka, která je nyní všude po světe.

Jak jsme hodnotili

Pokud jsi již četl nějaký z našich testů, víš, že nejsme žádní odborníci. Testujeme podle svého nejlepšího vědomí a svědomí, které mícháme dohromady s fakty. Měj tak prosím v paměti, že nejsme chemici, odborníci na potraviny ani nic podobného a že náš názor je tím pádem čistě subjektivní záležitost.

K našemu testu jsme se vydali do supermarketů nejdostupnějších řetězců v Česku – Billa, Lidl, Tesco, Kaufland, Albert a Penny, odkud jsme nakoupili všechny dostupné kečupy a podrobili je testu. Testovali jsme 33 kečupů jemných/sladkých bez příchutí, jež byly baleny v plastu, skle i tubě. 

Co nás zajímalo nejvíce? Určitě chuť, kterou jsme řadili ze všech atributů nejvýše. Zajímal nás ale také samozřejmě obsah rajčat v omáčce, celkové složení, cena, velikost balení, způsob pěstování plodin či výdrž v ledničce. Odtud jsme je poté zařadili na škále od 1 (nech v regálu) do 10 (nenechávej v regálu) podle toho, jak bychom ti je doporučili. Pojďme tedy na to!
Doporučeno
Je lepší „nejlepší české nealko pivo“ nebo pivo privátní značky z řetězce? Vyzkoušeli jsme všechna nealko piva v obchodech Je lepší „nejlepší české nealko pivo“ nebo pivo privátní značky z řetězce? Vyzkoušeli jsme všechna nealko piva v obchodech 28. května 2021 16:00

Billa Kečup jemný / Billa naše Bio – Kečup jemný s třtinovým cukrem

kečupy
Zdroj: Vojtěch Vanda/REFRESHER
Výrobce: neuveden (vyrobeno v České republice) / Spak Foods, Sušice, Česká republika
Obchod: Billa
Cena: 59,90 Kč / 49,90 Kč

Náš test jsme otevřeli značkou Billa. Stejnojmenný řetězec má více druhů kečupů, do stejné škatulky jsme ale přiřadili zlatou střední cestu v podobě skoro kilového jemného kečupu v plastu a bio kečup.

Při ochutnání prvního zmíněného balení jsme se vrátili zpět do dětských let mezi táborová ohniště: jako bychom si zrovna něco opekli na ohni a hledali rodiče, kteří někam zašantročili omáčku. Mimo počáteční nostalgii, která by se ale dala uplatnit na vícero druhů kečupů v testu, se nicméně nedá říct, že by šlo o extra výjimečný výrobek, co se chuti ani vůně týče. Složení lahve je však uspokojivé v nadmíru.

Sto gramů omáčky bylo vyrobeno z 210 gramů rajčat, což, jak jsme později zjistili, je spíše raritou. Procentuálně navíc obsahuje 70 % (!) rajčatového protlaku a je bez konzervantů. Navíc má poměrně šikovné víčko s dávkovačem, které, pokud by na něm láhev stála, bylo ještě šikovnější. Pro koupi mluvila i cena, která se zdá více než rozumná.

Druhý testovaný subjekt byl pravý opak toho prvního – malá gramáž 330 gramů, omáčka ve skle, a nízká trvanlivost byly ceny za výrobu ze surovin, které jsou z ekologického zemědělství. V chuti byl dost cítit třtinový cukr, kterým se bio kečupy často sladí. Bio kečup byl taktéž hodně protlakový; poznali jsme i bez etikety, že bude mít „bohaté vnitřnosti“, překvapilo nás však, že gramáž rajčat byla stejná jako u první láhve. Kolik procent protlak v láhvi bylo, jsme ale nezjistili.

Tento kečup se musí spotřebovat hned, je proto lepší jej otevřít na nějaké větší akci, podle nás se ale vyplatí do něj investovat, přestože je výrazně dražší než jeho kolega.

Hodnocení: 8/10, 9/10


Gustona Kečup jemný

kečupy
Zdroj: Vojtěch Vanda/REFRESHER
Výrobce: FRUTA Bohemia, Kroměříž, Česko
Obchod: Albert
Cena: 21,90 Kč

Po dobrém začátku ale přišel sešup, jelikož hned třetí testovaný kečup nám vzal vítr z plachet. Gustona z pásu kroměřížské firmy FRUTA Bohemia slibuje omáčku ze 140 gramů rajčat na 100 gramů kečupu, což je poměrně standardní poměr. Výsledkem je ale akorát voda se škrobem bez chuti, o níž se v porovnání s předchozími omáčkami snad ani nedá mluvit jako o kečupu.

Jsme rádi, že nás na etiketě upozornili, že bylinky, které jsou na ní vyobrazeny, „nejsou součástí balení“. My bychom je uvítali, kdyby alespoň nějaká z nich tam byla, jelikož by šlo o příjemné ozvláštnění produktu.

Hodnocení: 1,5/10


Hamé Kečup Sladký

kečupy
Zdroj: Vojtěch Vanda/REFRESHER
Výrobce: neuveden
Obchod: Albert
Cena: 39,90 Kč

Málokdo v Česku si nespojí kečup s firmou Hamé. Proto bylo nad slunce jasné, že nám její vlajková loď, devítisetgramový kečup jemný, nesmí ve výběru chybět. Znovu jsme se setkali s omáčkou 140 gramů na 100 gramů výrobku, jejíž balení ale nemělo utěsněné hrdlo. Vůbec dostat se dovnitř znamenalo pouze odšroubovat zatavené víčko, což nehodnotíme pozitivně. 

Produkt je bez lepku, nicméně jeho vodovitější konzistence, která se odrazila i v chuti, nás vůbec neoslovila. Nejspíše bychom po něm sáhli v momentě, kdyby nic jiného v regálech nebylo, avšak doufáme, že k tomu nikdy nedojde. 

Hodnocení: 3,5/10


ZAJÍMAVOST: U kečupů Hamé a Otma nebyl výrobce uveden přímo, přestože tyto značky byly (a nejspíše stále jsou) vyráběny firmou Hamé. Jako kontaktní firma je však na etiketách uvedena firma Orkla Foods.

Clever Kečup Mild

kečupy
Zdroj: Vojtěch Vanda/REFRESHER
Výrobce: neuveden
Obchod: Billa
Cena: 26,90 Kč
Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 103329 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Domů
Sdílet
Diskuse