Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. září 2021 13:02
Čas čtení 1:13
Tereza Šnajdrová

Kdo vyhraje volby? Univerzita Karlova sestavila univerzální volební model

Kdo vyhraje volby? Univerzita Karlova sestavila univerzální volební model
Zdroj: Úřad vlády ČR
NEWS VOLBY DO POSLANECKÉ SNĚMOVNY 2021
Uložit Uložené

Výzkumníci Fakulty sociálních věd v modelu pracují s kurzy sázkových kanceláří i všemi předvolebními průzkumy.

Made with Flourish

Univerzita Karlova, konkrétně výzkumníci z Fakulty sociálních věd, sestavila model odhadující, kdo vyhraje letošní volby do Poslanecké sněmovny. Ty se uskuteční 8. a 9. října. Výzkumníci podle kurzů sázkových kanceláří, dostupných informací a průzkumů veřejného mínění předpovídají, že sněmovní volby opět vyhraje hnutí ANO se ziskem 27,96 % hlasů.

Doporučeno
Volební spoty 2021: ANO straší migranty, SPOLU sází na slušnost a poctivost a Piráti se STAN nás prý zbaví „pijavic“ Volební spoty 2021: ANO straší migranty, SPOLU sází na slušnost a poctivost a Piráti se STAN nás prý zbaví „pijavic“ 23. září 2021 12:17

Vítězem voleb do Poslanecké sněmovny se podle Univerzity Karlovy opět stane hnutí ANO se ziskem 27,96 % hlasů. Druhou příčku by mohla obsadit koalice SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09), pro kterou podle výzkumníků bude hlasovat 21,87 % voličů. Za ní pak skončí Piráti a STAN s 19,57 % hlasů.

Do Sněmovny by se mohlo dostat i hnutí SPD, pro nějž by hlasovalo 10,24 % lidí a komunisté s 5,12 %. Nad hranici pěti procent se nedostala ČSSD, Přísaha ani Trikolora Svobodní Soukromníci a Zelení.

Takové výsledky by znamenaly, že by hnutí ANO získalo 69 poslaneckých mandátů, koalice spolu 53 mandátů, Piráti a STAN by jich měli 46, SPD 23 a komunisté 9.

Doporučeno
Bartoš změnil názor na migraci. Dnes už by měl s muslimskou Evropou problém Bartoš změnil názor na migraci. Dnes už by měl s muslimskou Evropou problém 23. září 2021 11:12

Pokud by tedy došlo na slova Víta Rakušana (STAN), který pro REFRESHER řekl, že by rád spolupracoval s koalicí SPOLU, stále by současné opozici chyběla alespoň dvě křesla k sestavení vlády

Bude to koalice pěti stran, koalice obrovského kompromisu, ale zároveň koalice naděje pro lidi a poslední možnost, aby definitivně neztratili víru. Čelíme silám, které reálně ohrožují demokracii. Demokraté teď musí najít shodu a že to nebude jednoduché? Nebude, ale bude to vláda zodpovědných a vyspělých osobností,řekl předseda STAN Vít Rakušan.

V úvahu by přicházela spolupráce hnutí ANO s SPD a komunisty, avšak proti spojení s SPD se ve středu ohradila ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). „Strana, která chce vystoupit z Evropské unie či NATO, to je pro mě něco nepřekonatelného. Vždyť příští rok budeme předsedat EU, tak jaký by to vyslalo vzkaz?“ řekla pro iDnes.

Jak se zdá, ať volby dopadnou jakkoli, vyjednávání o sestavení vlády budou dlouhá a náročná

Doporučeno
Schillerová by nešla do vlády s Piráty, podle ní to jsou neomarxisté. Vyloučila také spolupráci s SPD Schillerová by nešla do vlády s Piráty, podle ní to jsou neomarxisté. Vyloučila také spolupráci s SPD 23. září 2021 9:14
Domů
Sdílet
Diskuse