Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. září 2021 17:17
Čas čtení 0:54
Viktor Kniš

Vyhoďte telefony Xiaomi a Huawei, prohlásili odborníci na kyberbezpečnost

Vyhoďte telefony Xiaomi a Huawei, prohlásili odborníci na kyberbezpečnost
Zdroj: Xiaomi
TECH
Uložit Uložené

Litevští experti tvrdí, že telefony mají bezpečnostní díry nebo cenzurují některé termíny.

Odborníci na kybernetickou bezpečnost z Litvy objevili v telefonech čínských výrobců Huawei a Xiaomi bezpečnostní díry, ale i systém, který automaticky cenzuroval některé fráze. Základní webový prohlížeč i aplikace Xiaomi podle litevského ministerstva obrany blokovaly až 449 různých frází, které by teoreticky mohly být problematické pro čínskou vládu. Byla mezi nimi i slovní spojení o svobodě a demokracii.

Stanice BBC upozornila, že výrobci posílají do Evropy telefony, kde je funkce cenzurování obsahu vypnutá, na dálku je však možné ji aktivovat. Průzkum expertů ukázal, že telefony Xiaomi posílají některá data přímo na server do Singapuru.

Doporučeno
Otestovali jsme nové skládací smartphony od Samsungu. Jaké je mít smartphone, který můžeš kdykoliv zlomit na polovinu? Otestovali jsme nové skládací smartphony od Samsungu. Jaké je mít smartphone, který můžeš kdykoliv zlomit na polovinu? 15. září 2021 9:30

Nejlepším řešením je podle odborníků telefony vyměnit, pokud je někdo vlastní. Zároveň nedoporučují ani kupování nových modelů čínských výrobců. Průzkumy ukazují, že právě tito výrobci jsou díky cenově dostupným modelům v Evropě stále úspěšnější. V oficiálním stanovisku pro BBC ale podezření popřeli a tvrdí, že uživatele žádným způsobem neomezují.

Problémem jsou také telefony Huawei P40 5G, které mají podle expertů bezpečnostní díry. Kritická je služba Appgallery, která sdružuje aplikace v telefonu. Odborníci zjistili, že může komunikovat s třetími stranami. Společnost se brání a tvrdí, že žádná data mimo telefon neunikají.

Telefony značky Oneplus podle litevských analytiků neprokázaly žádné bezpečnostní hrozby.

Výsledky výzkumu Litva prezentuje v době, kdy roste napětí mezi touto zemí a Čínou. Jen před několika týdny Čína požádala Litvu, aby odvolala svého velvyslance z Pekingu, a dodala, že stáhne svého vyslance z Vilniusu.

Domů
Sdílet
Diskuse