Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. října 2021 6:35
Čas čtení 1:12
Dominik Vetrák

Yahya Abdul-Mateen II je v Matrixu 4 nový Morpheus. Čím se bude tato postava a samotný Matrix lišit od trilogie?

Yahya Abdul-Mateen II je v Matrixu 4 nový Morpheus. Čím se bude tato postava a samotný Matrix lišit od trilogie?
Zdroj: Warner Bros.
FILMY A SERIÁLY MATRIX 4
Uložit Uložené

Matrix 4 dorazí do kin v prosinci 2021.

Matrix: Ressurections je pokračováním kultovní sci-fi trilogie od sester Wachowských. Tvůrci povolali několik herců z původních tří filmů, aby ztvárnili stejné postavy. Ale není mezi nimi Laurence Fishburne jako Morpheus. Už dávno před prvním trailerem celý internet spekuloval o tom, že si jeho mladší verzi zahraje herec Yahya Abdul-Mateen II. Nedávno to už definitivně potvrdil i samotný herec. 

Abdul-Mateen podle vlastních slov nehraje tutéž verzi postavy. Tvrdí, že Matrix umožňuje měnit pohlaví, věk, vzhled a vše, na co člověk pomyslí. Je to místo, kde se nemožné stává možným.

V podstatě tak tvrdí, že tvůrci měli volnou ruku a příběh si mohli přizpůsobit, jak to uznali za vhodné. Navíc v popisu filmu stojí, že Matrix je tentokrát oproti předešlé verzi o něco vylepšený. Více se o restartování Matrixu a potenciálním ději Matrix: Ressurections dozvíš zde.

Změna hereckého představitele v rámci stejné postavy už v minulosti v této sérii nastala. Gloria Foster (Oracle) zemřela mezi natáčením Matrix 2 a 3, takže ji v roli nahradila herečka Mary Alice. Tvůrci to vysvětlili jednoduše: její předešlé tělo zničil software. Její podstata bytí je však úplná jako ta Morpheova, který je plnohodnotným člověkem.

Doporučeno
5 otázek a odpovědí, které máme po skončení Matrix Resurrections. Co se to vlastně ve filmu stalo? 5 otázek a odpovědí, které máme po skončení Matrix Resurrections. Co se to vlastně ve filmu stalo? 29. prosince 2021 20:30

Morpheus události filmů přežil, ale zemřel v počítačové hře vydané po Matrix 3, která se bere jako canon (součást filmového vesmíru). Matrix Online je tak možná důvodem, proč se Fishburne v roli nevrátil a místo něj uvidíme Yahyu. Avšak i Neo a Trinity v předešlých filmech zemřeli, a přeci jen se ve čtyřce vracejí.

Možná se nikdy nedozvíme, proč už postavu nehrál Fishburne. Možná je to pro jeho věk (je mu 60 let) a možná právě proto, že tvůrci chtěli mít ve filmu jiný charakter a chování Morphea, nechtěli však diváky plést se stejnými herci. 

Snad se něco více dozvíme v samotném filmu. Ten má premiéru 22. prosince jak v kinech, tak na HBO Max.

Domů
Sdílet
Diskuse