Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. listopadu 2021 15:05
Čas čtení 0:57
Tereza Šnajdrová

Rakousko zavádí lockdown pro neočkované

Rakousko zavádí lockdown pro neočkované
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák
NEWS KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Rakousko zavede celostátní lockdown pro osoby, které nejsou očkované nebo v posledních 180 dnech neprodělali koronavirus.

S nekontrolovatelným šířením koronaviru bojuje nejen Česko, ale i další státy světa. V Rakousku proto bude zaveden celostátní lockdown pro neočkované nebo pro ty, kteří v posledních 180 dnech neprodělali koronavirus. Konečné rozhodnutí bude podle kancléře Alexandra Schallenberga učiněno v neděli, ale jak se zdá, neočkované čeká drsné omezení, informuje BBC.

Doporučeno
Zpřísnění opatření? Budoucí vláda se zatím nerozhodla, jaké restrikce budou platit Zpřísnění opatření? Budoucí vláda se zatím nerozhodla, jaké restrikce budou platit 12. listopadu 2021 10:16

Rakousko bojuje s nejvyššími přírůstky nakažených od začátku pandemie. Jen ve čtvrtek tam testy odhalily nákazu koronavirem u takřka 12 tisíců lidí a v tamních nemocnicích se v současné chvíli nachází 2 294 pacientů, přičemž 436 z nich je ve vážném stavu na jednotkách intenzivní péče.

Rakouská vláda se proto chystá výrazně omezit život neočkovaných či těch, kteří v uplynulých 180 dnech neprodělali covid. Pro ně by měl od příštího týdne začít platit celostátní lockdown a neočkovaní by své domovy mohli opustit pouze v nejnutnějších případech.

Pro odmítače vakcíny platí určité omezení již nyní. Bez očkování totiž obyvatelé Rakouska nesmí do restaurací, barů a nesmí využívat ani dalších služeb.

Zpřísnění opatření zvažují i na Slovensku, kde pandemie opět nabírá na obrátkách. Tamní vláda již ve středu schválila předlohu zákona, podle kterého by úřady mohly nařídit firmám a dalším podnikům, aby zaměstnancům a zákazníkům neumožňovaly vstup do budovy v případě, že nebudou očkovaní, neprodělali covid nebo nemají negativní test.

Zpřísňovat se bude zřejmě i v Česku, konečná podoba nových restrikcí však zatím není známá. Podle končícího ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha se čeká na písemné vyjádření Anticovid týmu koalice SPOLU.

Doporučeno
KORONAVIRUS: Přibylo opět přes 10 tisíc nakažených, chystá se zpřísnění restrikcí KORONAVIRUS: Přibylo opět přes 10 tisíc nakažených, chystá se zpřísnění restrikcí 12. listopadu 2021 9:14
Domů
Sdílet
Diskuse