Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. listopadu 2021 7:00
Čas čtení 7:50
Ilona Hobzová

Šimon Pánek: Politici se sami neprobudí. Je chybou mladé generace, že se neumí prosadit

Šimon Pánek: Politici se sami neprobudí. Je chybou mladé generace, že se neumí prosadit
Zdroj: se svolením Člověka v tísni/Lukáš Bíba
REFRESHER
Uložit Uložené

S ředitelem Člověka v tísni a studentským vůdcem o tom, jakou cestu Česko ušlo od roku 1989.

Šimon Pánek byl během sametové revoluce jedním ze studentských vůdců, za studenty byl zvolen členem Občanského fóra. Je také spoluzakladatelem a výkonným ředitelem humanitární organizace Člověk v tísni. Povídali jsme si s ním nejen o roce 1989 a událostech s ním souvisejících, ale také o současné politické situaci

Jakým způsobem letos oslavíte 17. listopad?

Jako účastníka přímo sametové revoluce mě vždycky přepadne otázka, jak oslavovat něco, čeho jsem byl sám součástí. Samozřejmě půjdu s dětmi na Národní třídu zapálit svíčku, většinou chodím i na nějakou z veřejných akcí. Ale hlavně ten den vnímám jako možnost se zastavit a tak nějak se vrátit zpátky k tomu mimořádnému času, kdy jsem byl jedním ze studentů, kterým se povedlo urychlit proces pádu komunismu. A taky to beru jako příležitost k zamyšlení, kam jsme za těch třicet let došli a jestli jsme se vrátili k těm hodnotám, které jsme si na podzim roku 1989 slibovali. 

Do jaké míry se podle Vás odlišoval polistopadový vývoj od původních ideálů? Zůstaly nějaké ideály sametové revoluce nenaplněny?

Tehdy jsme měli jen vágní představu toho, co chceme. Chtěli jsme svobodu a svobodné, necenzurované informace, otevřené hranice, možnost podnikat, říkat, co si myslíme, to se velmi naplnilo. Trochu horší je to s odpovědností, kterou po tolika letech nezodpovědnosti sama za sebe naše společnost získala a kterou je pro ni těžké přijmout. Česko je nesrovnatelné oproti období před rokem 1989. Ale pořád je na cestě. A ukázalo se, že ta cesta od pokřivené a vnitřně zničené společnosti ke společnosti, kde se dobře žije, lidé se navzájem respektují, silnější pomáhají slabším a převažuje laskavost nad hrubostí, je daleko delší, než jsme si mysleli. 

Z devadesátých let se táhne řada propojení mezi byznysem a politikou, někteří získali majetky za hranou zákona. Jako společnost jsme dali přednost penězům a konzumu.

Sám o sobě říkáte, že jste optimista. Ale cítíte i vy nějakou hořkost v souvislosti s rokem 1989 a tím, co následovalo?

Hořkost a pocit chyby cítím možná v souvislosti s vývojem v 90. letech, tam jsme udělali řadu chyb. Myšlenku, že cokoli je možné, si někteří vyložili tak, že můžou cokoli, co není úplně protizákonné a je v jejich prospěch. Ve společnosti převládl ekonomický diskurz. Z devadesátých let se táhne řada propojení mezi byznysem a politikou, někteří získali své majetky na hraně nebo i za hranou zákona. O to těžší to bylo pro ty, kteří v nové době z různých důvodů ne snadno hledali a stále hledají své místo. Jako společnost jsme dali přednost penězům a konzumu.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 106271 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Co si Šimon Pánek myslí o Milionu chvilek pro demokracii
  • Proč je podle něj svět obecně „ve strašně špatném stavu“
  • Koho by rád viděl na Hradě
  • Co jej v poslední době naplnilo naději nebo mu udělalo radost
  • Jak a zda podle něj pandemie koronaviru změní společnost
Domů
Sdílet
Diskuse