Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. listopadu 2021 19:30
Čas čtení 6:46
Adam Novosad

Na NFT vlcích a ovečkách lidé vydělávají i čtvrt milionu. Nová kryptohra zachvátila sociální sítě, ale pokračuje také fenomén DAO

Na NFT vlcích a ovečkách lidé vydělávají i čtvrt milionu. Nová kryptohra zachvátila sociální sítě, ale pokračuje také fenomén DAO
Zdroj: Piqsels/CC0/volně k užití
TECH KRYPTOMĚNY NFT
Uložit Uložené

Svět kryptoměn ovládají nové fenomény. Nejen obyčejné sběratelské kousky jako NFT tokeny na blockchainu, ale také finanční experimenty v protokolech jako BabylonDAO.

Bitcoin se propadl hluboko pod hranici 60 tisíc dolarů, i když v posledních týdnech vzrostl na více než 65 tisíc a překonal své dosavadní historické maximum. Momentálně se obchoduje za zhruba 54 tisíc dolarů, což je pokles o více než 8 procent za posledních 24 hodin.

Investování do obyčejných mincí jako bitcoin či ethereum je proto dnes ve stínu inovativnějších způsobů, jak si s digitálními mincemi zahrát, vydělat na nich nebo rovnou díky NFT posbírat umělecké kousky a zkusit štěstí.

Tento článek není finančním poradenstvím ani nikoho nenavádí ke koupi a investování do jakékoli kryptoměny. Investování do kryptoměn je vysoce rizikové a člověk může rychle a snadno přijít o všechny vložené peníze.

Obrovskou popularitu mají dosud protokoly, které se snaží vytvořit rezervní měny s dlouhodobě udržitelnou kupní silou. Projekty jako OlympusDAO nebo BabylonDAO říkají, že si lidé zaslouží lepší jistotu, než držet dolary nebo eura, jejichž kupní síla každým rokem v důsledku inflace klesá.

Doporučeno
Z 500 dolarů udělal téměř 5 milionů. Mladík Adam pohádkově vydělal na kryptoměně OHM, kterou označují za revoluci i podvod Z 500 dolarů udělal téměř 5 milionů. Mladík Adam pohádkově vydělal na kryptoměně OHM, kterou označují za revoluci i podvod 2. listopadu 2021 16:30

Největší popularity však dnes dosahuje spojení sběratelských NFT tokenů s herním aspektem, když ti tvé NFT produkuje mince se skutečnou hodnotou klidně i stovek tisíc korun denně, ale může se stát, že nebudeš mít štěstí a na základě algoritmu v této hře podle pravidel minimálně polovinu peněz ztratíš. Jedná se o štěstí.

V tomto článku si přečteš::
  • Jak se rozmohl fenomén rezervních měn v organizacích DAO.
  • Na jakém principu funguje projekt BabylonDAO, který nasbíral přes 40 tisíc členů.
  • Jak důchodkyně proměnila 3 tisíce v 320 tisíc dolarů díky bitcoinu.
  • Proč důchodkyni s bitcoinem banka zablokovala výběr zisku.
  • Jak se NFT hra na vlky a ovečky stala zlatým dolem pro investory.
kryptomeny
Zdroj: BabylonDAO/Twitter

Babylonský stroj na peníze po vzoru OlympusDAO

Pokud si vzpomínáš na kryptoměnu OlympusDAO, jejíž mince se jmenuje OHM, tak pro tebe BabylonDAO nebude žádnou novinkou.

Oba projekty fungují na stejném principu, jen působí v rozdílných ekosystémech. Zatímco OlympusDAO je projekt vytvořený na blockchainu ethereum, BabylonDAO chce ovládnout decentralizované finance mince solana.

Solana zažila v posledních měsících raketový růst z hodnoty pod 20 dolarů na dnešní hodnotu nad 200 dolary. BabylonDAO chce proto využít silné komunity, která se kolem solany vybudovala, a vytvořit rezervní měnu stejně jako OlympusDAO.

„Výhodou mince babylon je, že v porovnání s běžnými měnami, které časem ztrácejí svou kupní sílu a znevýhodňují lidi, kteří měnu drží, se babylon přizpůsobuje trhu. Díky tomu je možné, aby měl stejnou kupní sílu ve chvíli předprodeje, den, ale i dekádu po něm,“ hlásají zakladatelé projektu.

Doporučeno
Z 500 dolarů udělal téměř 5 milionů. Mladík Adam pohádkově vydělal na kryptoměně OHM, kterou označují za revoluci i podvod Z 500 dolarů udělal téměř 5 milionů. Mladík Adam pohádkově vydělal na kryptoměně OHM, kterou označují za revoluci i podvod 2. listopadu 2021 16:30

Každá mince by měla být kryta hodnotou jednoho dolaru, ale ve svých rezervách neplánuje mít BabylonDAO přímo dolary. Nové mince bude moci produkovat jen samotný protokol, který garantuje, že pokud hodnota babylonu klesne pod dolar, začne mince z finančních rezerv skupovat zpět, čímž hodnotu babylonu vytáhne zpět. 


Pokud je hodnota babylonu nad dolarem, znamená to, že trh aktuální využití mince hodnotí jako cennější než dolar. Tehdy protokol generuje nové mince babylonu, které nabízí na volném trhu. Protokol kryje každou minci babylonu aktivy ve svých rezervách, ale když je cena na trhu vyšší než 1 dolar, prakticky na každé transakci vydělává. 

Lidi, kteří své babylony nechávají v protokolu, odměňuje automatickou generací nových mincí, které se jim připisují k těm současným. Nejlákavější je vysoký úrok, na kterém můžeš zdánlivě vydělat, ale vždy je třeba si zanalyzovat, zda ti stojí to riziko za to. Fenomén takových DAO se dnes nezadržitelně šíří po kryptoměnových sociálních sítích, a tak na něm lze vydělat stejně rychle, jako o všechno přijít.

Dnes už na Discordu sestává komunita BabylonDAO z 50 tisíc lidí připomínajících náboženské hnutí, jelikož se celý projekt nese v duchovním stylu babylonské civilizace. Lidé se na Discordu modlí, hrají různé hry, vytvářejí pro projekt umění, ať už písničky, grafiky nebo sprejují venku na stěny. Lidé projektem BabylonDAO momentálně doslova žijí a každý se chce dostat k možnému investování svým způsobem.

Doporučeno
Byl to růst bitcoinu, který nastartoval zcela novou popkulturu Byl to růst bitcoinu, který nastartoval zcela novou popkulturu 15. listopadu 2023 10:42

Jak důchodkyně proměnila 3 tisíce v 320 tisíc dolarů v bitcoinu

Investování do kryptoměn není záležitostí pouze mladé generace. Izraelská důchodkyně Esther Freeman se už před osmi lety rozhodla investovat část svých úspor do bitcoinu.

V té době vznikaly první větší komunity kryptoměnových nadšenců, takže vložit peníze do bitcoinu nebyl nejjednodušší úkol a většina lidí, stejně jako bank, považovala investování do kryptoměn za obrovské riziko. Právě banka se teď stala pro Freeman osudnou.

Důchodkyně má své peníze odjakživa uložené v bance Ha-Po’alim, odkud před lety poslala 3 tisíce dolarů na platformu, která umožňovala investování do bitcoinu. Tehdy všechno proběhlo hladce. Platbu zadala, odeslala a po nákupu bitcoinu na investici na několik let zapomněla. Vyplatilo se, protože nakonec její prostředky nezmizely, ale ze tří tisíc udělala závratných 320 tisíc dolarů.

Svůj bitcoin neprodávala ani v dobách, kdy hodnota jejích mincí klesala pod úvodní vloženou částku, a tak si po letech řekla, že nastal čas vybrat vydělané peníze. Banka Ha-Po’alim ji ale zaskočila — všech 320 tisíc dolarů jí zablokovala a dodnes je odmítá vyplatit na účet.

Doporučeno
Nečekaný vítěz bankovní krize: Bitcoin Nečekaný vítěz bankovní krize: Bitcoin 3. května 2023 15:53

Důvod? Důchodkyně prý nemá jak dokázat, že peníze nepocházejí z praní špinavých peněz nebo podpory terorismu. „Charakter virtuálních měn je umožňuje posílat anonymně a bez kontroly, často obcházejí potřebu použít finanční zabezpečení, která platí v případě podezření z praní špinavých peněz a financování teroristického režimu,“ napsala jí banka a peníze zadržela.

Freeman se nyní odhodlala banku zažalovat a své peníze vysoudit zpátky, ale zřejmě ji čeká dlouhá cesta. Sama lidi varovala, aby si u své banky dávali pozor na vyplacení zisků z kryptoměn, protože nikdy nevědí, jestli se jim bankéři nerozhodnou peníze zablokovat jako jí.

kryptomeny
Zdroj: Basil Mountian/Twitter

Vlci, které lidé kupují i ​​za 85 tisíc dolarů

Kryptoměny dnes otevírají možnosti, jak si ve volném čase zahrát hru a pobavit se, ale zároveň vydělat slušné peníze. Nejnovějším hitem světa kryptoměn se stal koncept Wolf Game, který spojuje sběratelské kousky prostřednictvím NFT tokenů a decentralizované finance.

Z čeho tento koncept sestává? Dosud vznikly stovky projektů, které pár dní budovaly svou popularitu, aby pak umožnily vybrané skupině lidí vytvořit jeden z 10 tisíc sběratelských kousků, ať už z uměleckých, herních nebo sportovních, ve formě NFT tokenu. Většinou jsi nevěděl, jakou postavičku nebo předmět dostaneš, ale věděl jsi, že půjde o stejný typ jako ostatních 9 999 tokenů.

Doporučeno
KVÍZ: Vyznáš se ve světě kryptoměn? Vyzkoušej si své znalosti KVÍZ: Vyznáš se ve světě kryptoměn? Vyzkoušej si své znalosti 26. května 2022 8:30

V případě Wolf Game je princip hry rozdílný. Na trhu se 18. listopadu objevilo 10 tisíc NFT tokenů, které sis mohl zakoupit a vytvořit si svůj předmět za 0,06942 ETH, což v té době odpovídalo 290 dolarům. Fígl spočíval v tom, že podle algoritmu jsi měl 10procentní šanci získat vlka — zbytek tokenů byly ovečky.

Tento algoritmus způsobil mezi nakupujícími šílenství, a tak se každý snažil získat co nejvíce příležitostí vygenerovat svůj předmět a zkusit, jestli dostane vlka. Výsledkem je, že ovečku si dnes můžeš koupit za minimální cenu přes 3,3 ETH, což je více než 13,5 tisíce dolarů, a vlk stojí minimálně 8 ETH, v přepočtu 33 tisíc dolarů. Neznamená to, že se každý vlk prodává za stejnou cenu, protože nejdražší vlk se zatím prodal za 85 tisíc dolarů.

Pokud vlastníš ovci, každá ti generuje vlnu ve formě mince WOOL, kterou si můžeš dát vyplatit, ale za transakci zaplatíš 20procentní daň. Peníze z daně inkasují vlastníci vlků. Pokud si svou ovci chceš vybrat ze stakingu a prodat ji, existuje 50procentní šance, že veškerou vyprodukovanou vlnu ti ukradnou vlastníci vlků. Tito vlastníci vlků dokonce mají 10procentní šanci získat nově vygenerovaného vlka nebo ovci.

kryptomeny
Zdroj: Redacted

Projekt Redacted, který podporuje i zakladatel OlympusDAO

Základní myšlenkou projektu OlympusDAO je touha stát se kryptoměnovou rezervní bankou, jejíž měna OHM by se jednou mohla stát rezervní měnou všech digitálních mincí namísto stabilních měn jako USDT či USDC. Tohoto cíle si stanovili dosáhnout v ekosystému ethereum.

Doporučeno
Krypto královna Ignatova obrala důvěřivé lidi o 100 miliard korun. Vsadila na Ponziho schéma Krypto královna Ignatova obrala důvěřivé lidi o 100 miliard korun. Vsadila na Ponziho schéma 23. května 2022 11:30

Tvůrci projektu [Redacted] navázali na základní myšlenku OlympusDAO tím, že chtějí využít potenciálu ekosystému curve namísto ethereum. Pokud si koupí jakékoli mince patřící do ekosystému curve a vloží je do protokolu [Redacted], výměnou dostanou minci btrfly.

Princip spočívá v tom, že když nakoupené mince uloží v protokolu [Redacted], na volném trhu jich zůstane méně, protokol bude shromažďovat likviditu curve ekosystému a mincemi ve svých rezervách generovat profit. Cílem je nakonec zvýšit hodnotu mince btrfly, zvětšovat vlastní rezervy a snižovat dostupnost curve mincí na trhu. [Redacted] se dokonce stanou podřízeným protokolem OHM.

Celý tento plán je ovšem sporný a vysoce rizikový, takže je třeba si opakovaně promyslet, zda člověk systému protokolu rozumí, předtím, než investuje své peníze, a do jaké míry by mohlo jít o přepracované Ponziho schéma fungující jen do momentu, než v projektu bude participovat stále více nových lidí.

kryptomeny
Zdroj: Reddit

V Indii zkolaboval celý trh

Čas od času se v různých zemích po celém světě objeví iniciativa vlády zakázat používání kryptoměn. Zatímco ve státě Salvador se bitcoin v uplynulých měsících stal oficiální měnou, státy jako Čína nebo nejnověji Indie pravidelně přispívají k chaosu na trzích, když ohlásí nová pravidla s potenciálem zakázat jakékoli obchodování s kryptoměnami pro soukromé osoby.

Doporučeno
Takto policisté rozbili Hydru, největší burzu dark webu z Ruska, kde se dal koupit čistý kokain z Peru i nová identita Takto policisté rozbili Hydru, největší burzu dark webu z Ruska, kde se dal koupit čistý kokain z Peru i nová identita 6. dubna 2022 19:30

Indická vláda v úterý 23. listopadu zveřejnila dokumenty, podle kterých v nejbližší době plánuje zakázat obchodování a vlastnictví drtivé většiny kryptoměn pro soukromé osoby. Tento krok způsobil hluboký propad cen na indických burzách, protože se investoři rozhodli rychle poprodávat své mince, aby zachránili alespoň část svých peněz.

Na burzách se najednou spustila panika, která nejprve způsobila propad hodnoty mincí o 15 až 20 procent, ale před koncem dne se množství známých kryptoměn propadlo i o 40 procent. Na světových trzích se přitom stále obchodovalo za běžné ceny, takže kolaps nastal jen v Indii. Bitcoin v hodinách po ohlášení novinek klesl jen o necelá dvě procenta.

Nový legislativní návrh indické vlády počítá s tím, že digitální mince bude vydávat Rezervní banka Indie, což bude znamenat, že soukromé mince vytvořené jakýmkoli jiným subjektem zůstanou zakázány. Předseda indické vlády Naréndra Módí prohlásil, že kryptoměny musí být regulovány, aby „se nedostaly do špatných rukou, které by mohly zneužít naši mládež“.

Domů
Sdílet
Diskuse