Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. listopadu 2021 16:30
Čas čtení 11:10
Adam Novosad

Z 500 dolarů udělal téměř 5 milionů. Mladík Adam pohádkově vydělal na kryptoměně OHM, kterou označují za revoluci i podvod

Z 500 dolarů udělal téměř 5 milionů. Mladík Adam pohádkově vydělal na kryptoměně OHM, kterou označují za revoluci i podvod
Zdroj: Pixabay/elifxlite/volně k užití
ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Ve světě kryptoměn dnes rezonuje projekt OlympusDAO, který se snaží stát budoucí rezervní měnou světa místo dolaru. Do jaké míry jde o realitu? Nejde jen o propracovanou pyramidovou hru? A proč do něj investují desítky Čechů bez zkušeností?

Dolar není krytý ničím, jen nekonečným americkým dluhem, a tak zítra, za rok nebo za deset let neodvratitelně shoří v plamenech a svět si bude muset najít novou rezervní měnu, kterou bude využívat pro všechny obchodní aktivity. Zní její název OHM?

Takto vykresluje jeden z aktuálně nejambicióznějších i nejkontroverznějších projektů ze světa kryptoměn facebooková skupina Kryptoměny a finanční svoboda SK/CZ, ve které se sdružují převážně méně zkušení investoři snažící se objevit kouzlo světa kryptoměn.

Tento článek není finančním poradenstvím ani nikoho nenavádí na koupi a investování do jakékoliv kryptoměny. Investování do kryptoměn je vysoce rizikové a člověk může rychle a snadno přijít o všechny vložené peníze.

V posledních měsících ve skupině dominuje právě jeden projekt – OlympusDAO, který se pyšní ročním úrokem více než 8 500 procent. Vynalezl někdo způsob, jak lidem donekonečna vydělávat peníze bez rizika?

Tak jednoduché to není, ale není pochyb o tom, že tento protokol dodnes udělal z mnoha lidí milionáře a statisíce dolarů si na své konto připsali i Češi a Slováci.

V tomto článku si přečteš:
  • Jaká je hlavní myšlenka projektu OlympusDAO.

  • Jak je možné, že protokol slibuje 8 000% úrok tvé investice.

  • Co je to staking, jak funguje vydávání dluhopisů a pokladna protokolu.

  • Jak se 30letému Čechovi podařilo vydělat 5 milionů dolarů.

  • Ve které facebookové skupině ve velkém do protokolu investují Slováci.

  • Co si o kritice, že se jedná o pyramidovou hru, myslí admin facebookové skupiny.

  • Co znamená, že protokol vlastní 99 procent své likvidity.

  • Jaká rizika ti hrozí, když své peníze zkusíš investovat.

  • Jak se mohou čtyři lidé nechat zlákat na 600 milionů dolarů v pokladně.

Co je OlympusDAO?

Projekt Olympus sám sebe označuje za „decentralizovanou rezervní měnu“, jejímž cílem je vytvořit stabilní kryptoměnu vlastněnou komunitou s myšlenkou, aby její kupní síla zůstávala neustále na stejné úrovni, zatímco kupní síla dolaru vlivem inflace každým rokem klesá.

V praxi to znamená, že za jeden dolar si dnes můžeš dovolit méně než loni a výrazně méně než před sto lety. Tento trend chce OlympusDAO svojí strukturou zvrátit, a tak byla mince OHM vytvořena tak, aby si kupní sílu zachovala navždy.

Protokol garantuje, že 1 OHM bude mít neustálou hodnotu minimálně 1 dolaru, ale umožňuje trhu, aby svévolně rozhodl o tom, zda 1 OHM ocení výše než 1 dolar. Jako jistota hodnoty slouží rozmanité mince v pokladně protokolu, takže 1 OHM podle tvůrců nestojí a nepadá na státním dluhu či armádě, ale má za sebou aktiva garantující minimální hodnotu.

Našel však projekt OlympusDAO recept na to, jak vytvořit finanční infrastrukturu budoucnosti, nebo je cílem jen lákat co nejvíce nových investorů schopných vkládat své peníze?

Stabilní mince nebo decentralizovaná rezervní měna

Svět kryptoměn již dávno pochopil, že k efektivnímu obchodování a investování do jednotlivých mincí v nejvhodnějším okamžiku potřebuje v určité míře stabilitu. Představ si, že vyděláš tisíce dolarů díky nárůstu kryptoměny, do které jsi investoval, ale teď bys je chtěl uchovat v měně, která za den nezažívá výrazné výkyvy. Zisk nechceš vybírat do banky, ale ani jej ponechávat investovaný s vysokým rizikem.

Svůj zisk můžeš ve světě kryptoměn vyměnit za stabilní měnu navázanou na hodnotu dolaru nebo eura. Princip fungování stabilních mincí je jednoduchý. V ideálním případě by měla centrální autorita, která vydává kryptoměnové dolary, vlastnit stejnou hodnotu skutečných dolarů k hodnotě těch digitálních. Skutečnost však často bývá jiná.

Spousta stabilních měn dnes své digitální mince nekryje stejnou hodnotou v dolarech či eurech. Některé mince jsou skutečnými penězi kryty jen částečně, jiné zase vůbec, ale největší rozruch svým přístupem způsobil právě OlympusDAO.

Tvůrci protokolu OlympusDAO argumentují, že spoléhat se v dobách výkyvů na trhu na digitální dolar je v rozporu se základní myšlenkou kryptoměn. Kryptoměny vznikly proto, aby umožnily lidem odpoutat se od běžného finančního systému, ale přesto dnes drtivá většina lidí obchoduje s digitalizovaným dolarem, na který spoléhají místo skutečných kryptoměn.

Úrok více než 8 000 procent, který z tebe udělá milionáře?

Vysvětlit laikovi, který se nezajímá o kryptoměny, filozofii a způsob fungování protokolu OlympusDAO, není jednoduchý úkol. Olympus není jako ostatní stabilní měny, protože svou cenu nepřipoutal k hodnotě dolaru. Namísto toho hodnotu svých mincí OlympusDAO zakládá na aktivech (kryptoměnách) ve své pokladně. Těmito aktivy protokol garantuje, že hodnota 1 OHM nikdy nepadne pod 1 DAI.

Jedna mince OlympusDAO (se zkratkou OHM) má určenou minimální hodnotu 1 DAI, což je v překladu 1 dolar, ale maximální hodnotu protokol neurčuje. I když se OHM aktuálně obchoduje za více než 1 000 dolarů, ve skutečnosti nejde o cenu, kterou by jakkoliv určovali tvůrci protokolu. Za aktuální hodnotu je zodpovědný volný trh.

Proč by byl někdo ochoten zaplatit více než tisíc dolarů za minci, jejíž skutečná hodnota opírající se o aktiva uložená v pokladně protokolu bude vždy 1 dolar?

OlympusDAO láká nové investory zejména na extrémně vysokou úrokovou sazbu, díky které dokážeš své množství OHM mincí zvyšovat. Momentální roční úrok dosahuje více než 8 000 procent a dílčí úročení probíhá třikrát denně. Díky tomu bude počet tvých mincí utěšeně růst.

Když protokol inspiruje nové projekty

Na stejném principu jako OlympusDAO fungujícím na síti ethereum dnes vzniklo několik nových projektů. Dnes mezi ty nejznámější patří projekty jako Klima, Time či Temple. Klima se snaží princip fungování OlympusDAO aplikovat na ekologickou iniciativu, díky které se investoři společně s protokolem snaží zredukovat znečišťování ovzduší a nutit firmy, aby přešly na čistší energii.

Jedním z populárních projektů je také RomeDAO, který se snaží stát decentralizovanou rezervní měnou v ekosystémech Kusama a Polkadot, zatímco využívá původní funkcionalitu protokolu OlympusDAO zlepšenou o nové mechanismy fungování dluhopisů či úročení.

Stejně jako slavnější projekt, RomeDAO vsadilo na antickou tématiku, buduje si komunitu na sociálních sítích a plánuje experimentovat s hromaděním aktiv v pokladně inovativnějším způsobem než Olympus. Před předpokládaným spuštěním v polovině listopadu tvůrci dolaďují poslední detaily, aby se poučili z dosavadních nedostatků protokolu Olympus a vytvořili stabilněji rostoucí projekt.

Za RomeDAO stojí podle zakladatelů projektu vícero pracovníků, kteří kdysi stáli i u zrodu OlympusDAO, ale mezi projekty oficiálně neexistuje partnerství či spojenectví. Tvůrce protokolu Olympus známý pod přezdívkou Zeus však před pár dny na Twitteru vyzdvihl RomeDAO jako projekt, který se snaží navázat na původní myšlenku OlympusDAO, pokusit se protokol zlepšit a nechce jen využít jeho dosavadní popularity.

Jak čtyřiadvacetiletý Petr na těchto projektech vydělal 500 tisíc dolarů

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 105402 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Jak se čtyřiadvacetiletému Čechovi podařilo vydělat půl milionu dolarů.

  • Ve které facebookové skupině ve velkém do protokolu investují Slováci.

  • Jak 30letý Adam vydělal na OHM z 500 dolarů skoro 5 milionů.

  • Co si o kritice, že se jedná o pyramidovou hru, myslí admin facebookové skupiny.

  • Co znamená, že protokol vlastní 99 procent své likvidity.

  • Jaká rizika ti hrozí, když své peníze zkusíš investovat.

  • Jak se mohou čtyři lidé nechat zlákat na 600 milionů dolarů v pokladně.

Domů
Sdílet
Diskuse