Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. listopadu 2021 22:04
Čas čtení 0:44
Adam Novosad

Známou afghánskou dívku z obálky National Geographic evakuovali do Itálie. Utekla před Tálibánem

Známou afghánskou dívku z obálky National Geographic evakuovali do Itálie. Utekla před Tálibánem
Zdroj: TASR/AP
NEWS AFGHÁNISTÁN TÁLIBÁN
Uložit Uložené

Žena požádala italskou vládu o evakuaci z Afghánistánu poté, co se k moci dostal Tálibán.

Světoznámou afghánskou dívku, která se v roce 1984 objevila na obálce magazínu National Geographic, evakuovali z Afghánistánu do Itálie. Informace o evakuaci zveřejnila kancelář italského premiéra Maria Draghiho, který prohlásil, že Sharbat Gula, jak zní její skutečné jméno, požádala italskou vládu o evakuaci a její žádosti vyhověli, uvádí The Guardian.

Draghi přislíbil, že italské úřady udělají vše pro to, aby se Gula v nové zemi rychle zdomácněla a integrovala do společnosti. Dívka z obálky prestižního magazínu požádala o evakuaci poté, co moc v zemi před několika měsíci převzalo extremistické hnutí Tálibán a americká vojska postupně stát opustila.

afganistan
Zdroj: TASR/AP

Gula se proslavila fotografií z obálky magazínu, kterou v roce 1984 pořídil fotograf Steve McCurry. Světovou veřejnost tehdy zaujaly její pronikavé zelené oči, ale o jejím osudu dlouho nebylo známo více informací. Nakonec ji stejný fotograf vypátral v roce 2002.

Před několika lety utekla do Pákistánu, kde údajně delší dobu pobývala, ale nakonec se opět vrátila do Afghánistánu, kde ji tehdejší vláda podporovaná západním světem přivítala s otevřenou náručí jako celebritu a dokonce jí darovali byt.

Domů
Sdílet
Diskuse