Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. prosince 2021 7:00
Čas čtení 8:18
Radim Šlechta

12 konkrétních rad, jak žít ekologičtěji. Měj ze sebe lepší pocit a přispěj k záchraně planety

12 konkrétních rad, jak žít ekologičtěji. Měj ze sebe lepší pocit a přispěj k záchraně planety
Zdroj: Unsplash/Mert Guller/volně k užití
ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Zodpovědné chování vůči planetě nemusí znamenat velká omezení. Sestavili jsme pro tebe tipy, jak můžeš žít udržitelněji bez potřeby se přehnaně omezovat.

Říká se, že člověk má na světě dva domovy. Tím prvním je jeho tělo, tím druhým je planeta, na které žije. Jiné přísloví říká, že by obojí mělo představovat hrad, který jej chrání a kterého si člověk váží. Bohužel jsme jako společnost v nezáviděníhodné situaci, kdy nám půlka hradu hoří a kdyby planeta mohla, zbaví se nás okamžitě (pokud to ovšem již nedělá). 

Abychom si domov zachránili a mohli v něm žít nejen my, ale i naše děti a v ideálním případě i dalších několik dalších generací, můžeme podniknout určité kroky, které nám pomohou udržet planetu zdravou.

Osobně nejsem velkým fanouškem velkých změn ze dne na den, protože se domnívám, a praxe mi to také několikrát potvrdila, že jsou dlouhodobě neudržitelné. Drobné změny, které děláme na denní bázi, mohou znamenat daleko větší dlouhodobou změnu. A pokud takové drobné změny provede v každém životě dostatečně velký počet lidí, jejich dopad může být ohromný

V dnešním článku si ukážeme několik tipů, kterými můžeme naše životy změnit v o něco méně zatěžující pro planetu a v konečném důsledku i pro naše mentální i fyzické zdraví. Na úvod se nejspíš hodí napsat, že abys nějakých výsledků dosáhl, nemusíš aplikovat všechny změny naráz, bohatě stačí, když je budeš do svého života zapracovávat a zjistíš, co ti nejvíce vyhovuje. 

Změna začíná v kuchyni

Krůčky, které pomohou k udržitelnějšímu životu si rozdělíme do několika kategorií, u nichž si ukážeme jednotlivé kroky, které můžeme na denní bázi dělat naprosto všichni. Budeme se bavit o změnách v kuchyni, šatníku nebo koupelně. Upravit stravu a způsob přemýšlení nad jídlem je ale možná nejobtížnější ze všech kategorií, proto nejprve kousneme do kyselého jablka, ať to máme za sebou a můžeme se přenést k jednodušším krokům.

kamaráti, pizza, jedenie pizze, v kuchyni
Zdroj: Shutterstock

1. Nakupuj častěji a méně

Mnoho lidí nemá rádo nakupování. Neradi stojíme ve frontě a probíráme se zbožím, aniž bychom věděli, jak jej zpracujeme. V tom tkví také velký problém. Pokud děláme velké nákupy jednou za čtrnáct dní nebo týden, může se stát, a velmi pravděpodobně se také stane, že nakoupíme více potravin, než jsme ve skutečnosti schopni spotřebovat. Následně pak určitou část z nich vyhodíme a plodíme tak zbytečně mnoho odpadu. Nehledě na to, že při pěstování zeleniny se spotřebovává velké množství vody i energie, která tímto způsobem přijde vniveč. 

Pokud se rozhodneme nakupovat každý den nebo každý druhý den, tak víme, kolik toho sníme, právě tyto energetické náklady na pěstování se sníží a my neplýtváme jídlem. Navíc neplýtváme ani svými penězi, které takto nevědomky házíme z okna stejně, jako házíme do koše shnilá rajčata, prošlý sýr nebo v nejhorším případě zkažené maso. 

2. Pokud můžeš, nakupuj lokálně a sezónně

Tenhle bod je trochu ošemetný a hodně záleží, kde bydlíš, abys jej mohl dodržovat. Pokud je to ale jen trochu možné, měl bys své nákupy stavět na lokální bázi, v ideálním případě si část potravin pěstovat sám. Vysvětlení je jednoduché. Čím kratší je řetězec mezi výrobcem a tvým talířem, tím méně zatěžuješ planetu. Čím delší trasu za tebou navíc jídlo cestuje, tím více ztratí také na svých výživových hodnotách.

zelenina
Zdroj: Unsplash/Anna Pelzer/na voľné použitie

3. Nakupuj bez obalu

V posledních letech rostou trendy bez obalových obchodů a téměř v každém trochu větším městě se nějaký takový vyskytuje. Podívej se, jestli nějaký takový nemáš ve svém okolí. V USA se každý rok spotřebuje přibližně 100 miliard plastových tašek ročně. Na jejich výrobu padne 12 milionů barelů ropy. Vědomé omezení a nakupování bez obalu pomůže tuto enormní spotřebu omezit. 

Nejedná se přitom o velké omezení, chce to jen drobné přehodnocení svého způsobu uvažování. Oleje si necháš nalít do znovupoužitelných zavařovaček, stejně tak různá semínka a popravdě – doopravdy potřebuješ, aby každou tvou okurku objímal jednorázový plastový obal? 

4. Zařaď víc rostlinné stravy

Když jsem mluvil o náročnosti některých změn, narážel jsem třeba zrovna na toto. Změna stravy je vždycky velmi složitá, ať už ji měníš kvůli tomu, aby ses dostal do formy nebo z ekologických důvodů. Když jsme roky zvyklí nějakým způsobem se stravovat, je těžké ze dne na den upravit.

Zde se vyplatí znovu zdůraznit, že i malé krůčky se počítají a drobné úpravy, které děláme na denní bázi mohou pomoci k velkým změnám. Pokud se podíváme na čísla, zjistíme, že lidé, kteří se označují jako milovníci masa vyloučí přibližně 3,3 tuny CO2 za rok, zatímco vegani mají uhlíkovou stopu méně než poloviční. Nejvíce uhlíku totiž vyplodí průmysl, který zpracovává jehněčí a hovězí maso. Zároveň je nejnáročnější na přepravu. 

vegan
Zdroj: Unsplash/Ella Olsson/volně k užití

Pokud bychom alespoň z části přešli na rostlinnou stravu, můžeme výrazně pomoci planetě, zvířatům i svému zdraví. Lidé, kteří jedí každý den 50 g červeného masa zvyšují riziko kardiovaskulárního onemocnění o 9 %, a lidé, kteří konzumují uzeniny, dokonce o 18 %. Abychom jen nestrašili, neexistuje žádná jasná spojitost mezi těmito nemocemi a konzumací kuřecího a krůtího masa, zde je tedy rozhodnutí hlavně ekologické a etické.

5. Přemýšlej nad recyklací

Principem udržitelnosti je i recyklace. Dobré je zdůraznit, že třídění odpadu ještě samotnou recyklaci neznamená. Abys svůj dopad na planetu snížil, vyplatí se recyklovat již na osobní úrovni. Podle Katky Horáčkové ze spolku Permakultura CS je o produkci odpadu dobré přemýšlet tak, aby jednoduše žádný odpad nevznikal. Znamená to zamyslet se, jak může můj odpad udělat planetě nějaký další užitek. 

Kompost
Zdroj: Shutterstock.com/Anna Hoychuk

Vyhozená plastová lahev pravděpodobně žádný užitek nezpůsobí, ale pokud se řídíš krokem tři, pravděpodobně ani žádnou nemáš. Česká republika je na tom s tříděním odpadu poměrně dobře, avšak zaostává ve třídění komunálního a biologického odpadu. Existují přitom cesty, jak odpad z vaření recyklovat. Můžeš si třeba pořídit domácí kompostér, jehož produkty pak můžeš obohatit půdu na svém oblíbeném místě. Pokud žiješ v domě, může to být tvoje zahrada, pokud v bytě, může to být zahrada činžáku nebo místo v lese, který máš rád.

Co si počít v koupelně?

Dalším místem, kde se tvoří poměrně hodně odpadu a které má velký dopad na planetu, jsou naše koupelny. Abychom se neopakovali, jen rychle připomeneme, že i mýdla můžeš kupovat v bezobalovém obchodě a i kosmetika může být veganská a netestovaná na zvířatech. Navíc, pokud chceš být opravdový fajnšmekr, můžeš ve volném čase vyrábět třeba vlastní mýdla.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 106836 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Zda je šetrnější sprcha nebo vana
  • Jak učinit svůj šatník ekologičtějším
  • Co je pravidlo 30 dní a jak jej využít
  • Jak recyklovat podomácku
Domů
Sdílet
Diskuse