Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. listopadu 2021 8:39
Čas čtení 0:50
Eduard Starkbauer

Tři čtvrtiny dětí v Evropě zažily během sportovních tréninků urážky, týrání či zneužívání

Tři čtvrtiny dětí v Evropě zažily během sportovních tréninků urážky, týrání či zneužívání
Zdroj: Pixabay/volně k užití
NEWS
Uložit Uložené

Většina obětí jsou chlapci. Až 44 % dětí zažilo během tréninku či soutěže i fyzické násilí.

Výsledky studie, kterou zorganizovala britská Edge Hill University ve spolupráci s programem Erasmus+, jsou znepokojivé. Až 65 % dospělých respondentů v ní říká, že jako děti trpěli při trénincích a sportovních zápasech psychologickým násilím. Psychologické násilí může mít různé podoby od slovního ponižování až po zdánlivě nevinnou ignoraci dítěte a jeho snažení.

Doporučeno
Nelu v roce 2017 napadl a znásilnil soused. O dva roky později se pokusila o sebevraždu, protože nevěřila, že bude líp (Rozhovor) Nelu v roce 2017 napadl a znásilnil soused. O dva roky později se pokusila o sebevraždu, protože nevěřila, že bude líp (Rozhovor) 24. srpna 2021 12:19

Profesor sociologie sportu a hlavní autor studie Mike Hartill tvrdí, že „takové výsledky jsou mimořádně závažné. I když jsme byli v nedávné minulosti svědky mnoha medializovaných případů zneužívání dětí, teprve nyní můžeme jasně vidět celkový rozsah problému“.

List Liberation si všímá, že autoři studie oceňují zvýšenou pozornost věnovanou sexuálnímu násilí. Ti jedním dechem dodávají, že stejné odsouzení autoritami si zaslouží i to psychologické.

Doporučeno
Jiřina Kočí se stala obětí sexuálního zneužívání knězem. Velmi hrubé sexuální praktiky snášela bezmála tři roky (Rozhovor) Jiřina Kočí se stala obětí sexuálního zneužívání knězem. Velmi hrubé sexuální praktiky snášela bezmála tři roky (Rozhovor) 2. července 2021 14:42

Osobní zkušenost s fyzickým násilím v průzkumu zmínilo 44 % respondentů pocházejících z Rakouska, Belgie, Německa, Rumunska a Velké Británie. Ty spojovalo to, že byli ve věku od 18 do 30 let a ještě jako děti se aktivně věnovali sportu. Jedním zarážejícím výsledkem je i vyšší míra výskytu násilí u dětí z etnických menšin. Výsledky hovoří až o 76,9 %.

Autoři studie rozhodně nechtějí odradit děti od sportování. Naopak uvádějí, že většina dětí si fyzické aktivity spojuje s pozitivními pocity (85 %). Apelují spíše na sportovní organizace a jejich povinnost postarat se o psychické i fyzické zdraví svých dětských svěřenců.

Domů
Sdílet
Diskuse