Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
3. prosince 2021 9:30
Čas čtení 4:47
Ivan Koribanič

Zimní olympiáda v Číně bez Číny? Hokejově nevyspělou zemi chtějí buď vyhodit, nebo nahradit naturalizovanými hráči

Zimní olympiáda v Číně bez Číny? Hokejově nevyspělou zemi chtějí buď vyhodit, nebo nahradit naturalizovanými hráči
Zdroj: Twitter.com/chinahockey
SPORT
Uložit Uložené

Čína bude v únoru hostit zimní olympiádu. Její neodmyslitelnou součástí je i lední hokej.

Podle pravidel má země, která pořádá zimní olympijské hry, automaticky právo účastnit se hokejového turnaje. Čína ovšem nepatří mezi hokejově rozvinuté země. Nikdy v historii se nepředstavila na MS v nejvyšší A divizi (kde hraje Rusko, Kanada, Finsko, Švédsko, Česká republika…). Jejich nejlepším umístěním je dosud působení ve 2. divizi. Tam hrají se zeměmi jako Belgie, Španělsko a Austrálie. Na nadcházející olympiádě by ve skupině A měli hokejisté narazit na mužstva jako Kanada, USA a Německo. Ve skupině B jsou Česko, Rusko, Švýcarsko a Dánsko. Poslední skupinu C tvoří Finové, Švédové, Slováci a Lotyši.

Systém turnaje je prostý. Jelikož si na ZOH zahraje pouze 12 týmů, každý automaticky postupuje do osmifinále, vítězové skupin a nejlepší mužstvo z druhého místa přímo do čtvrtfinále. Čína by v případě účasti tedy měla jistý postup. Otázkou zůstává, zda by dokázali vstřelit alespoň jeden gól.

Představitelé Mezinárodní hokejové federace (IIHF) a Mezinárodního olympijského výboru (MOV) musí rozhodnout o tom, zda by pro Čínu nebylo lepší, pokud na turnaj její hokejisté nenastoupí. Výsledek je důležitý i pro Nory, kteří by v takovém případě nastoupili na uvolněné místo.


Aby si Čína neudělala ostudu, kterou jí předpovídají odborníci, rozhodli se, že jádro mužstva postaví z jednoho týmu. Tím je Kunlun Red Star. Jedná se o čínský klub, který působí v nejvyšší ruské kontinentální lize KHL. Tento klub má jako jediný zkušenost s náročnější úrovní hokeje. Hrají v něm ale pouze tři rození Číňané. Ostatní hráči pocházejí z Kanady a USA. Jejich trenérem je Ital Ivano Zanatta. V případě takového rozhodnutí by Čínu na turnaji reprezentovali většinou naturalizovaní hráči, tedy zahraniční hráči, kteří jsou Číňany jen formálně, což je podmínka reprezentování země.

Co znamená, pokud je hokejista naturalizovaný, a jak se jím může stát?
IIHF uvádí několik podmínek. Hráč musí být občanem země, kterou reprezentuje. To už závisí na legislativě dané země. Jsou dva způsoby, jak může hokejista získat občanství: pokud hráč od 10 let života odehraje nejméně dvě po sobě následující sezóny nebo 16 měsíců v národní soutěži země, kterou chce reprezentovat.

Ne všichni členové klubu Kunlun Red Star splňují podmínky pro to, aby se stali formálně Číňany. Čínská hokejová federace proto požádala IIHF o udělení výjimky pro tři z nich. Případné schválení výjimky by ale podle slov bývalého slovenského reprezentanta Richarda Lintnera hokeji uškodilo. „Pravidla se buď dodržují, nebo ne. To znamená, že taková deformace pravidel v podobě výjimky a ještě těsně před startem olympiády je na úkor sportu. A je jedno, jestli Číňané dostanou díky těmto hráčům o dva góly méně nebo ne. Já nemám problém s tím, jsou-li hráči naturalizovaní a splňují podmínky. Koneckonců my bychom měli být poslední, komu by to mělo vadit. Ani náš reprezentační trenér není Slovák.“


Lintner patří k velmi malému procentu lidí, kteří Číně na olympiádě věří. Otázka, zda je Čína mezi zeměmi jako Kanada a USA konkurenceschopná, je podle něj na místě, ale hráči podle jeho názoru nejsou tak neschopní, jak to média prezentují. Při dnešním stavu hokeje je podle něj nemožné utrpět debakl 20:0. „Byl bych překvapen, kdyby to bylo byť jen 10:0. A dovolím si tvrdit, že nás Čína mile překvapí.“ Ke konstatování, že je jedním z mála, kteří jim věří, odpověděl s humorem. „No, protože já se v tom vyznám. Ale pokud náhodou ten debakl dostanou, celé se to otočí proti mně.“

Richard Lintner
Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj

Něco jiného tvrdí dlouholetý sportovní komentátor RTVS Pavol Gašpar. Všímá si paralely mezi Slovenskem a Čínou. „Já si vůbec neumím představit, že by například slovenské mužstvo tvořilo 80 % naturalizovaných hráčů. Ale to je náš pohled. Číňané by se například mohli s podivem dívat na to, že naším stolní tenistou je naturalizovaný Číňan (Wang Jang – pozn. red.). V podstatě jde o to, že je hierarchie sportů u nás a u nich odlišná.“


Čína si ještě před vznikem klubu Kunlun Red Star a myšlenkou naturalizovaných reprezentantů chtěla udělat hokejový „předstupeň“ ve třetí české lize. V ní vytvořili vlastní mužstvo China Golden Dragon. Jeho výsledek byl ovšem katastrofální. Za zápas vstřelili podle statistik průměrně 1,5 gólu a dostávali 9. Podle slov Pavla Gašpara jde o úroveň, na jaké hrají amatéři. Tehdy si podle něj uvědomili, že udělat pokrok v hokeji není jednoduché: „Pokud si mysleli, že stačí dát špičkovým short trackerům, kterých má Čína na rozdávání, do rukou křivou hůl a půjde to, tak se mýlili,“ řekl Gašpar.

Short track je kontaktní sportovní disciplína, ve které rychlobruslaři soutěží na ploše 60 x 30 m s vyznačenou oválnou dráhou dlouhou 111,12m. Soutěží se na 500, 1000 a 1500 metrů.
Pavol Gašpar
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák


V podobných případech by organizátor olympiády podle něj neměl mít jistou účast na turnaji. Měly by podle něj absolvovat kvalifikaci, která by ukázala, zda na to země má, nebo ne. Během kvalifikace by však podle Gašpara mohli takovou zemi zvýhodnit například tím, že by v kvalifikaci nastoupila až v poslední části a zápasila by s vítězem kvalifikace. Měla by tedy Čína hrát na olympiádě? „Pokud by na turnaji skončil jeden zápas 25:0, tak bychom to všichni brali jako kuriozitu, kterou bychom v pohodě přežili. Ale pokud by měl takhle dopadnout každý zápas… Já chci na olympiádě vidět dobré zápasy. A tím asi odpovídám na všechno,“ říká komentátor.

                                     Takto vypadá čínský hokej v zápase s Belgií

Čína je začínající hokejová země, ve které může účast na turnaji hokej v zemi zpopularizovat. Otázkou je, jestli by to hned na úvod měla být právě olympiáda, ptá se bývalý hokejový obránce, který si zahrál v NHL v týmu Atlanta Trashers, Boris Valábik. V současnosti je hokejovým expertem a komentátorem RTVS.


Jelikož je hokej největším tahákem olympiády, podle něj by měli pořadatelé brát ohled na schopnosti hokejistů. Zároveň ale chápe i marketingovou stránku. „Tímto krokem se hokej v Číně zpopularizuje a v zemi to může odstartovat jeho rozvoj.“

Marketing v tom vidí také Richard Lintner. „Myslím si, že to, zda by bývali Čínu vyhodili, nebo ne, ani reálným tématem nebylo. Je to politická snaha poukázat na to, že udělení výjimky Číně, co se týče zrychleného procesu naturalizování hráčů, je menší zlo, než je vyhodit.“


Boris Valábik bude olympiádu moderovat na RTVS. Komentovat zápasy Číňanů bude podle něj zajímavé: „Pokud se na to podívám z pohledu komentátora, tak ta příprava i to komentování zápasu Číny bude poněkud zvláštní, protože už všichni dopředu budeme znát vítěze. Otázkou tedy nebude, jestli vůbec Čína svého soupeře potrápí, ale o kolik gólů prohraje.“

Boris Valábik
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer

Odpovědnosti se vyhýbá i Mezinárodní hokejová federace. Do začátku olympiády zbývají tři měsíce a stále není jasné, jak o čínském hokeji rozhodnou. Řešení nemá ani bývalý prezident IIHF René Fasel, který byl v této funkci 27 let. Koncem září se stal novým prezidentem IIHF Francouz Luc Tardif, který také dosud mlčí. Rozhodnout měli už 25. listopadu, ale výbor přesunul své zasedání na pondělí 6. prosince.


Čína je ve světovém žebříčku na 32. místě. Na zimní olympiádě země s tak špatnými výsledky nikdy v historii nehrála. V roce 2018 hostila zimní olympiádu Jižní Korea. Její hokejové mužstvo bylo v té době v rámci světového žebříčku na 21. místě. Korejští hráči měli tehdy ve skupině Česko, Kanadu a Švýcarsko. S Českem dokázala Korea uhrát nejlepší výsledek. Prohráli jen 1:2. Se Švýcarskem prohráli vysoko 0:8. Kanada dokázala zvítězit 4:0. Jižní Korea uzavřela působení na turnaji prohrou v play-off 5:2 proti Finsku.

                                  Osmifinálový zápas mezi Finskem a Jižní Koreu

Domů
Sdílet
Diskuse