Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. prosince 2021 11:57
Čas čtení 1:29
Radim Šlechta

Vědci vytvořili embryo, které je z části člověk, z části opice. Cílem je pěstování lidských orgánů v tělech zvířat

Vědci vytvořili embryo, které je z části člověk, z části opice. Cílem je pěstování lidských orgánů v tělech zvířat
Zdroj: Unsplash/Eugene Zhyvchik
NEWS
Uložit Uložené

Vědci do embrya makaků vpravili lidské kmenové buňky. Mohlo by to pomoci v transplantaci orgánů.

Vědcům se podařilo vytvořit embrya, která mají z části lidské a z části opičí DNA: V budoucnu by to mohlo přinést posun v transplantaci orgánů. Svou studii vědci publikovali v odborném žunrálu Cell. V lidech ale tento posun vyvolává také řadu obav. 

Příkladem je molekulární bioložka Kirstin Matthews z Bakerova institutu Rice University. „Moje otázka zní: Proč? Myslím, že veřejnost bude znepokojena, a já také, že se tak trochu dereme dopředu, aniž bychom vedli řádnou diskusi o tom, co bychom měli nebo neměli dělat,“ okomentovala objev. Vědci, kteří na na něm spolupracovali, ale s takovými pohledem nesouzní.

 

Juan Carlos Izpisua Belmonte uvedl, že objev umožňuje posun v oblasti transplantace orgánů, kde zatím poptávka výrazně převyšuje nabídku. Ani ostatní vědci nevidí žádný etický problém, jelikož takto vytvořené embryo by mohlo představovat humanitární pomoc.

Kmenové buňky a nový druh

Právě kvůli velké potřebě transplantace orgánů vědci hledají cestu, jak tento problém vyřešit. V minulosti zkoušeli pěstovat nové orgány v embryích ovcí a prasat, kam aplikovali potřebné kmenové buňky. Tato cesta se však neukázala jako správná, a proto vědci přišli s jiným řešením. 

Domů
Sdílet
Diskuse