Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. prosince 2021 17:22
Čas čtení 0:42
Kamila Šebestová

Tálibán zakázal afghánským ženám cestovat na delší vzdálenosti bez mužského příbuzného

Tálibán zakázal afghánským ženám cestovat na delší vzdálenosti bez mužského příbuzného
Zdroj: TASR/AP/Mariam Zuhaib
NEWS AFGHÁNISTÁN TÁLIBÁN
Uložit Uložené

Tyto pokyny nařizuje ministerstvo pro šíření ctností a prevenci neřestí.

Afghánkám Tálibán opět komplikuje život. Od nynějška nebudou moci bez mužského příbuzného cestovat na delší vzdálenost než 72 kilometrů. Během cesty musí mít na sobě hidžáb, jinak jim nenabídnou odvoz. Tyto pokyny dnes nařídilo ministerstvo pro šíření ctností a prevenci neřestí.

Doporučeno
VIDEO: Tálibán nechal popravená těla viset z jeřábů v centru města. Kapala z nich krev a lidi varovali, že dopadnou stejně VIDEO: Tálibán nechal popravená těla viset z jeřábů v centru města. Kapala z nich krev a lidi varovali, že dopadnou stejně 27. září 2021 8:57

„Ženám, které cestují dál než 72 kilometrů, by neměl být nabídnut odvoz, pokud je neprovází blízký rodinný příbuzný,“ oznámil médiím mluvčí ministerstva, který zároveň uvedl, že příbuzný musí být mužského pohlaví.

Hnutí Tálibán komplikuje afghánským ženám život téměř každý týden. Od doby, co jeho vůdci převzali v Afghánistánu moc, zavedli několik omezení. To i přes slib, že jejich vláda bude tentokrát mírnější než v 90. letech.

Taliban, Afganistan
Zdroj: TASR/AP/Mariam Zuhaib

Nové pokyny vyšly jen několik týdnů poté, co ministerstvo pro šíření ctností a prevenci neřestí požádalo afghánské televizní kanály, aby přestaly vysílat dramata a telenovely, ve kterých hrají ženy. Vyzvalo také televizní reportérky, aby si během vysílání oblékly hidžáb.

Není však jasné, jak si Tálibán hidžáb představuje. Může mít totiž různé podoby — od jednoduchého šátku určeného k překrytí vlasů či závoje zahalujícího tvář až po oděv, který zakrývá celé ženské tělo.

Domů
Sdílet
Diskuse