Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. prosince 2021 17:26
Čas čtení 2:31
Vojtěch Vanda

Silvestrovská pyrotechnika je pro zvířata peklo. Trpí úzkostmi a strachem, při úleku se mohou zranit

Silvestrovská pyrotechnika je pro zvířata peklo. Trpí úzkostmi a strachem, při úleku se mohou zranit
Zdroj: Refresher/Paulína Ščepková
ZAJÍMAVOSTI SILVESTR
Uložit Uložené

Pro lidi je tradiční a baví je, zvířatům se ale jeví jako válečný konflikt. Důvodů, proč si pyrotechniku na Silvestra odpustit, je hned několik.

Kdo nemá rád rachejtle? Barvité obrazce na obloze, které často doprovázejí bujaré oslavy, jsou obvykle hezkou podívanou, a to zejména při oslavách posledního dnu v roce, kdy se tak nějak tolerují.

Často ale v tento den zapomínáme nejen na naše zvířecí mazlíčky, ale zvířata obecně, jimž o půlnoci 31. prosince připravujeme výbuchy a odérem střelného prachu prakticky válečné prostředí.

To, že je pyrotechnika pro zvířata škodlivá, dokazují mnohé odborné studie. V článku ti proto na jejich základě zkusíme vysvětlit, proč se zamyslet a takovou oslavu si odpustit.

Doporučeno
Berlínský soud zakázal v celém Německu prodej zábavní pyrotechniky Berlínský soud zakázal v celém Německu prodej zábavní pyrotechniky 28. prosince 2021 13:27

Královská společnost pro prevenci týrání zvířat si nechala vypracovat studii, která měřila míru stresu u zvířat během oslav, se kterými je spojena zábavní pyrotechnika. Celkem 45 procent psů vykazovalo známky strachu a stresu, když uslyšelo výbuchy petard. Americká asociace pro řeč, jazyk a sluch dokonce provedla měření, které ukázalo, že tyto výbuchy jsou hlasitější (mezi 150 a 170 dB) než vzlet dopravního letadla (140 dB).

Domů
Sdílet
Diskuse