Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. ledna 2022 18:34
Čas čtení 1:10
Ilona Hobzová

Silvestrovské ohňostroje v Česku výrazně znečistily ovzduší, tato města na tom byla nejhůře

Silvestrovské ohňostroje v Česku výrazně znečistily ovzduší, tato města na tom byla nejhůře
Zdroj: Unsplash/Spenser Sembrat/volně k užití
NEWS SILVESTR
Uložit Uložené

Se zprávou přišel Český hydrometeorologický ústav.

Zhoršení kvality ovzduší v souvislosti s odpalováním pyrotechniky na Silvestra bylo v Česku nejvýraznější v posledních letech. Největší nárůst koncentrace škodlivých látek zaznamenal Český hydrometeorologický ústav v Brně. Informoval o tom v podrobném článku. 

Doporučeno
Silvestrovská pyrotechnika je pro zvířata peklo. Trpí úzkostmi a strachem, při úleku se mohou zranit Silvestrovská pyrotechnika je pro zvířata peklo. Trpí úzkostmi a strachem, při úleku se mohou zranit 28. prosince 2021 17:26

„Odpalování pyrotechniky má kromě svého atraktivního audiovizuálního efektu také nežádoucí dopady, a to jak na zvířata, tak například na znečišťování ovzduší. Ohňostroje nejsou ničím jiným než spalovacím procesem a po odpalu se tak do ovzduší dostává celý koktejl znečišťujících látek,“ popisuje Jáchym Brzezina, vedoucí kvality ovzduší brněnské pobočky ČHMÚ.

Přehled 20 stanic s nejvyšší šestihodinovou průměrnou koncentrací částic PM10, 1. ledna 2022 0:00-5:59.
Přehled 20 stanic s nejvyšší šestihodinovou průměrnou koncentrací částic PM10, 1. ledna 2022 0:00-5:59. Zdroj: ČHMÚ

V souvislosti s odpalováním pyrotechniky se sledují především koncentrace suspendovaných částic PM10 a PM2,5 v ovzduší. Pod zkratkou PM se skrývají pevné částice, číslo za zkratkou udává značí jejich velikost. Mezi látky, které se během odpalování do vzduchu vylučují, patří třeba draslík, síra, baryum nebo stroncium

„Obecně platí, že čím je částice menší, tím je potenciálně zdraví škodlivější, neboť se může dostávat hlouběji do dýchacího systému či až přímo do krevního řečiště,“ dodává Brzezina.

Domů
Sdílet
Diskuse