Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. ledna 2022 8:17
Čas čtení 0:54
Eduard Starkbauer

Dalekohled Jamese Webba úspěšně rozprostřel sluneční štít

Dalekohled Jamese Webba úspěšně rozprostřel sluneční štít
Zdroj: Flickr/NASA’s James Webb Space Telescope/na voľné použitie
NEWS NASA
Uložit Uložené

Informaci potvrdila NASA. Riskantní klíčový manévr byl bez komplikací.

Vesmírný dalekohled Jamese Webba úspěšně rozprostřel všech pět vrstev slunečního štítu. Ten má chránit citlivé přístroje teleskopu před teplem ze slunečního záření.

Magazín Space označil manévr za nejriskantnější v celé vesmírné misi. Štít má velikost tenisového hřiště a jeho správné fungování je pro úspěch mise naprosto nezbytné. Dalekohled svou vesmírnou pouť začal 25. prosince po více než třicetiletém vývoji.

Doporučeno
Silvestrovské ohňostroje v Česku výrazně znečistily ovzduší, tato města na tom byla nejhůře Silvestrovské ohňostroje v Česku výrazně znečistily ovzduší, tato města na tom byla nejhůře 4. ledna 2022 18:34

Manažer operací vesmírného dalekohledu Keith Parrish v živém vysílání NASA přiznal, že nejspíš nečekal otevření více než prvních tří vrstev. „Tým postupoval mimořádně opatrně. Původně jsme chtěli rozprostřít jen jednu. Zeptali se mě však, jestli mohou pokračovat a já jsem je musel je takříkajíc držet na uzdě.“

Výsledný tvar diamantu začal získávat kontury již v pondělí 3. ledna. Původně se měla systémem motorků a kabelů rozprostřít jedna vrstva denně. Po otevření poslední vrstvy se v kontrolním středisku ozval nadšený potlesk.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa NASA James Webb Telescope (@jameswebb_nasa)

Vesmírný dalekohled uskutečnil manévr ve vzdálenosti 879 tisíc kilometrů od planety Země. Space upozorňuje, že přestože celý manévr důkladně otestovali, ani ty nejlepší technologie na Zemi nemohou zcela nasimulovat vesmírné podmínky beztíže.

Domů
Sdílet
Diskuse