Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. ledna 2022 12:30
Čas čtení 11:10
Tímea Krauszová

K prvnímu útoku často dochází právě tehdy, když je žena těhotná nebo po porodu. Není jednoduché od násilníka odejít (Rozhovor)

K prvnímu útoku často dochází právě tehdy, když je žena těhotná nebo po porodu. Není jednoduché od násilníka odejít (Rozhovor)
Zdroj: Pexels/Mart Production/volně k užití
REFRESHER
Uložit Uložené

Programová ředitelka OZ Fenestra Dušana Karlovská v rozhovoru pro Refresher hovoří o tom, proč není snadné odejít ze vztahu, ve kterém žena zažívá násilí.

Dušana Karlovská je programovou ředitelkou organizace Fenestra. Dlouhá léta pracuje se ženami, které zažily násilí ze strany partnera. V rozhovoru pro Refresher hovoří také o běžných představách lidí, kteří při zprávách o domácím násilí bědují, proč z takové domácnosti žena neodešla dříve. „Ženy nám často popisují, že si velmi dlouho neuvědomovaly, že se něco děje, protože se to na začátku děje skrytě a postupně,“ vysvětlila nám. 

Psycholožka, která se věnuje pomoci ženám zažívajícím násilí, říká, že odchod není jednoduchý a ani zdaleka neznamená konec cyklu násilí. Právě naopak, může se ještě víc vystupňovat.

V rozhovoru si přečteš, jak rozlišit domácí násilí od běžné partnerské hádky, jaké nesprávné představy mají lidé o tom, kdo je typická oběť a typický násilník, a jak nejlépe pomůžeš ženě ve svém okolí, která zažívá násilí ze strany partnera.

Dušana Karlovská
Zdroj: se svolením Dušany Karlovské

Během našeho rozhovoru se budeme zaměřovat na ženy. Zažívají násilí častěji než muži, nebo jen o mužských obětech nevíme?

Když mluvíme o partnerských vztazích, pravdou je, že většinové násilí zažívají ženy a většinou jsou pachateli muži–partneři — ať už současní, nebo bývalí. Samozřejmě, násilí v domácnosti zažívají i muži, máme o tom u nás na Slovensku i reprezentativní průzkum. Zatímco ženy zažívají násilné chování především od svých partnerů, muži násilné chování zažívají převážně od jiných členů rodiny.

Ale protože jsme poradenské centrum, které pracuje se ženami, mohu přinést jen zkušenost z pohledu žen.

Vnímají násilí v domácnosti i děti v případě, že jim nikdo fyzicky neublížil?

Samozřejmě. Když mluvíme o násilí na ženách, často se zapomene na děti. Přibližně 70 % žen, které mají zkušenost s násilím, žije v domácnosti s jedním nebo dvěma dětmi. 

Zkušenost dětí bývá různá. Někdy jsou svědky násilí, někdy se dokonce snaží vstoupit do té situace, přerušit ji, zastavit násilí, snaží se chránit matku a zavolat pomoc. Jiné děti se spíše stáhnou z té situace a schovají se do pokoje. Někdy zase nejsou svědky fyzického násilí. Ale domácí násilí není jednorázový skutek, jde o kombinaci různých strategií a násilného chování, které se dějí opakovaně a dlouhodobě.

Jednou z nejběžnějších otázek při debatách o násilí v domácnosti je, proč si žena prostě nesbalí kufry a neodejde.

Je to běžný pohled veřejnosti. Lidé si myslí, že když žena odejde, násilí skončí. Faktem je, že to takhle jednoduše nefunguje. V době odchodu, právě naopak, často dochází k vystupňování násilí. Mnohdy je odchod začátek dlouhé cesty za řešením. Násilí pokračuje i po rozvodu, i po odchodu.

Můžete to konkretizovat? Jak přesně probíhá násilí, když už spolu nežijí? To si na tu ženu někde počká?

Ano, například. Je třeba si uvědomit, že celá zkušenost s násilím je dlouhodobý proces. I zpětně nám ženy popisují, že málokdy dokázaly v partnerském vztahu hned zjistit, že něco není v pořádku. Je to postupná strategie, kterou využívá muž, který se chová násilně, aby získal nad ženou kontrolu. A snaží se ji udržet i po odchodu nebo rozchodu.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 108596 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemčení?

  • Jak rozeznáš běžný konflikt od partnerského násilí.
  • Proč je pro ženu náročné odejít z domácnosti, i když jí partner ubližuje.
  • Zda je pravdivý stereotyp, že domácí násilí páchají zejména členové marginalizovaných skupin (např. Romové) a lidé s nižším vzděláním.
  • Co by pomohlo snížit počet případů domácího násilí.
  • Jak můžeš pomoci, když tvá známá zažívá násilí a svěří se ti.
Domů
Sdílet
Diskuse