Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. ledna 2022 10:52
Čas čtení 1:04
Kamila Šebestová TASR

VIDEO: Obrovský výbuch sopky v Tichomoří způsobil tsunami. Erupce byla vidět i z vesmíru

VIDEO: Obrovský výbuch sopky v Tichomoří způsobil tsunami. Erupce byla vidět i z vesmíru
Zdroj: TASR/AP/NICT/Kent Porter
NEWS
Uložit Uložené

Erupce vyvolala vlnu tsunami, která zaplavila tichomořské pobřeží od Japonska až po Spojené státy.

Na ostrovním státě Tonga došlo k masivní erupci sopky Hunga Tonga-Hunga Ha'apai. Výbuch byl tak velký, že ho cítili lidé v řadě zemí světa, dokonce i na Aljašce. Informovala o tom stanice BBC

Výbuch vyvolal vlnu tsunami, která zaplavila tichomořské pobřeží od Japonska až po Spojené státy. I z vesmíru bylo vidět, jak vulkán chrlí do vzduchu kouř a popel. Erupci sopky zachytily dramatické satelitní záběry.

Tonga, sopka, výbuch
Zdroj: TASR/AP/NICT

Stále však není jasné, jaké škody výbuch v zemi způsobil, protože se kvůli němu přerušily komunikační linky. Máme však informaci o tom, že pobřeží hlavního tonžského města zaplavila vlna tsunami ve výši 1,2 metru. Místní obyvatelé před ní museli utéct a za sebou nechat zatopené domy. Z oblohy padaly malé kameny a popel. Stále je možné, že za tímto výbuchem bude následovat další, mnohem silnější výbuch.

Pobřeží Japonska také zasáhly vlny ve výši 1,2 metru. Dokonce i na Novém Zélandu (2300 km od Tongy) museli ze severních pobřežních oblastí utíkat lidé. Evakuováno bylo kolem 120 lidí a několik člunů bylo zničeno, když do přístavu narazila obrovská vlna. Voda zalila i ulice v kalifornském Santa Cruz, kde výbuch přerušil provoz.

Domů
Sdílet
Diskuse