Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. ledna 2022 11:51
Čas čtení 1:00
Eduard Starkbauer

Šéf OSN Guterres: Svět je chaotičtější než během studené války. Na vině je klimatická krize i covid

Šéf OSN Guterres: Svět je chaotičtější než během studené války. Na vině je klimatická krize i covid
Zdroj: Flickr/UNclimatechange/volně k užití
NEWS
Uložit Uložené

Během tiskové konference vyjádřil důvěru v diplomatická řešení. Na rozdíl od Joea Bidena nepředpokládá ani eskalaci vojenského konfliktu na Ukrajině.

Antonio Guterres byl během tiskové konference u příležitosti začátku svého druhého pětiletého funkčního období v pozici generálního tajemníka OSN otevřený. Současnou geopolitickou situaci označil jako méně předvídatelnou v porovnání s tou během studené války, informuje Business Standard.

K napětí podle něj kromě postupující klimatické krize výrazně přispívá i pandemie covidu-19. V rámci zvládání pandemie covidu-19 vyjádřil lítost nad mírou nerovnosti a sociální nespravedlnosti ekonomického systému, který ohrožuje především chudé.

India
Zdroj: TASR/AP/Aijaz Rahi

Náplní práce generálního tajemníka OSN je především vyvíjení snahy o dialog v rámci konfliktů na celém světě. Antonio Guterres si je vědom, že „OSN nemá žádnou sílu, může se jen snažit zprostředkovat, ovlivňovat a přesvědčovat“.

Studená válka měla podle Guterrese přesné kontury, protože proti sobě stály dva jasně definované bloky s jasně definovanými mechanismy pro odvrácení konfliktů. „Studená válka zůstala studenou, protože existovala jistá míra předvídatelnosti.“

Doporučeno
Německo zakázalo Estonsku přesun zbraní německé výroby na Ukrajinu, nechce zvyšovat napětí a ohrozit mírová jednání Německo zakázalo Estonsku přesun zbraní německé výroby na Ukrajinu, nechce zvyšovat napětí a ohrozit mírová jednání 22. ledna 2022 8:32

Guterres navzdory geopolitickým neshodám věří v sílu diplomacie a je přesvědčen, že k vojenskému konfliktu na Ukrajině nedojde. Současnou situaci by neoznačoval za studený konflikt a preferuje označení „nová forma vlažné konfrontace“.

Generální tajemník OSN vyjádřil znepokojení i nad rozdílnými postoji v rámci Rady bezpečnosti OSN, jejíž úloha je udržování mezinárodního míru pomocí sankcí či mobilizací. Jako příklad použil situaci ze čtvrtka, kdy se proti návrhu nových sankcí proti Severní Koreji postavila Čína i Rusko.

Scénář, při kterém by se svět opět uzavřel do dvou soupeřících bloků, tentokrát kolem USA a Číny, považuje Guterres za mimořádně nebezpečný a mezinárodní komunita by měla udělat vše, aby nerostla rivalita bloků, které disponují vlastními měnami, ekonomickým systémem, internetem, technologiemi a umělou inteligencí.

Domů
Sdílet
Diskuse