Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. ledna 2022 6:48
Čas čtení 0:46
Ivan Koribanič

Erupce sopky Tonga byla mnohonásobně silnější než atomová bomba shozená na Hirošimu, tvrdí vědci z NASA

Erupce sopky Tonga byla mnohonásobně silnější než atomová bomba shozená na Hirošimu, tvrdí vědci z NASA
Zdroj: TASR/AP/NICT/Kent Porter
ZAJÍMAVOSTI HUNGA TONGA
Uložit Uložené

Erupce sopky z 15. ledna vychrlila do atmosféry sopečný oblak. Výška tohoto oblaku měla až 40 kilometrů.

Výbuch tichomořské sopky Hunga Tonga-Hunga Ha'apai si vyžádal několik lidských životů. Oběti hlásilo samotné souostroví Tonga, ale lidé zemřeli dokonce i v Peru. Erupce totiž způsobila vlnu tsunami, který zasáhla i pobřeží jihoamerické země.

Doporučeno
Tlaková vlna po masivní erupci vulkánu Hunga Tonga dorazila i do Česka Tlaková vlna po masivní erupci vulkánu Hunga Tonga dorazila i do Česka 16. ledna 2022 16:15

Kromě toho vyhlásily peruánské úřady ekologickou katastrofu poté, co silné vlny zasáhly ropný tanker. Ten v té době vykládal ropu nedaleko Limy, hlavního města Peru. Na povrchu oceánu se tak vytvořila obrovská skvrna, píše CNN.

Vědci z NASA vypočítali, že výbuch této sopky mnohonásobně překonal například explozi atomové bomby, kterou svého času Američané shodili na japonskou Hirošimu. Erupce sopky z 15. ledna vychrlila do atmosféry sopečný oblak. Výška tohoto oblaku měla až 40 kilometrů.

„Množství energie uvolněné při erupci odpovídalo přibližně 4 až 18 megatunám TNT,“ řekl vědec NASA Jim Garvin. Tato erupce byla podle něj mnohonásobě silnější než bomba shozená na Hirošimu. Ta měla 15 kilotun TNT. Například nejsilnější atomová bomba v historii – ruská bomba Car – měla ničivost přibližně 50 megatun TNT.

Sopka Hunga Tonga-Hunga Ha'apai se nachází 75 kilometrů od hlavního města Nuku'alofa. Království Tonga má přibližně 100 tisíc obyvatel. Po erupci ostrovy pokryla vrstva sopečného popela. Ten úplně zničil dvě vesnice, otrávil pitnou vodu a úrodnou půdu.

Domů
Sdílet
Diskuse