Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. ledna 2022 16:15
Čas čtení 0:50
Ondřej Jarůšek

Tlaková vlna po masivní erupci vulkánu Hunga Tonga dorazila i do Česka

Tlaková vlna po masivní erupci vulkánu Hunga Tonga dorazila i do Česka
Zdroj: TASR/AP
NEWS HUNGA TONGA
Uložit Uložené

Meteorologické stanice zaznamenaly tlakovou vlnu způsobenou výbuchem sopky v Tichomoří.

V pátek místního času vybuchla podmořská sopka Hunga Tonga - Hunga Ha’apai ležící nedaleko tichomořského souostroví Tonga. Erupce to byla natolik silná, že následnou tlakovou vlnu zaznamenaly země takřka po celém světě a dokonce dorazila i do Prahy. Informoval o tom Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na sociálních sítích.

„Včera ve večerních hodinách dorazila do Prahy tlaková vlna způsobená erupcí cca. 17 tisíc km vzdáleného vulkánu Hunga Tonga u Nového Zélandu. Tlaková vlna pak v noci přišla ještě z druhé strany delší cestou kolem Zeměkoule,“ informovali v neděli meteorologové.

Doporučeno
VIDEO: Obrovský výbuch sopky v Tichomoří způsobil tsunami. Erupce byla vidět i z vesmíru VIDEO: Obrovský výbuch sopky v Tichomoří způsobil tsunami. Erupce byla vidět i z vesmíru 16. ledna 2022 10:52

ČHMÚ k příspěvku přikládá i grafy, na kterých jsou patrné tlakové skoky. „Na záznamu průběhu tlaku je to velmi dobře patrné jako tlakové skoky (viz. červené zakroužkování). Stejné tlakové skoky jsou patrné na záznamu tlaku všech stanic v Evropě a to včetně amatérských,“ dodává ústav.

Masivní výbuch sopky vyvolal vlnu tsunami, která zaplavila pobřeží souostroví Tonga, Havajské ostrovy a části Japonska. Varování před přílivovými vlnami bylo vydáno také na západním pobřeží USA nebo na téměř 2 tisíce kilometrů vzdáleném Novém Zélandu.

Rozsah škod, které erupce napáchala na souostroví Tonga, zatím není známa. Po výbuchu sopky došlo k přerušení telefonního a internetového spojení. OSN i Nový Zéland uvedly, že jsou připraveny poskytnout pomoc.

Domů
Sdílet
Diskuse