Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. ledna 2022 13:23
Čas čtení 0:44
Eduard Starkbauer

Prudké ochlazení v Řecku si vyžádalo životy desítek tisíc ryb. Tamní rybáři ještě takový výkyv teploty nezažili

Prudké ochlazení v Řecku si vyžádalo životy desítek tisíc ryb. Tamní rybáři ještě takový výkyv teploty nezažili
Zdroj: Unsplash/Jakub Kapusnak
NEWS KLIMATICKÁ ZMĚNA ŘECKO
Uložit Uložené

Ryby zemřely na teplotní šok během nečekané sněhové bouře.

Neočekávaná sněhová bouře na severozápadě Řecka ochladila mořskou vodu natolik, že v ní rybáři v následujících dnech našli desetitisíce mrtvých ryb.

Tragický pohled na lagunu pokrytou záplavou mrtvých ryb se místním rybářům podle informací Ekathimerini naskytl poté, co teplota v zátoce Drepano klesla téměř na nulu.

Zaměstnanec státní rybářské farmy Ioannis Ouzounoglou řekl: „Ztráta je obrovská. Předpokládáme, že dohromady uhynulo až kolem 50 tun ryb. Za dlouhá léta teplotních měření jsme se s ničím podobným nesetkali.“

Ryby
Zdroj: Unsplash/Sebastian Pena Lambarri/volně k užití

Ouzounoglou pro řecká média potvrdil, že otevření ohrad je technicky možné a přistupují k němu vždy, když se riziko poklesu teplot zvýší. Tentokrát však mrazy přišly rychleji, než stihli zareagovat.

Doporučeno
FOTO: Istanbul, Jeruzalém a Atény zasypal sníh. Podívej se na památky, které často pod sněhem nevídáme FOTO: Istanbul, Jeruzalém a Atény zasypal sníh. Podívej se na památky, které často pod sněhem nevídáme 28. ledna 2022 19:56

Ryby uhynuly na teplotní šok, protože nemohly z ohrad farmy přeplavat do hlubších, teplotně stabilnějších vod. Konstantinos Perdikaris ze státního ústavu rybolovu podotkl, že daný druh ryb (zubatice) je na teplotu vody mimořádně citlivý a zemře, už když teplota klesne pod 4 °C. Teploty vody v této oblasti se v průběhu ledna standardně pohybují kolem 8 °C.

Sneh Atény
Zdroj: AP Photo/Thanassis Stavrakis

Během výjimečné sněhové bouře se v Řecku začátkem týdne do bílé pokrývky zahalilo také hlavní město Atény, ve kterém sníh způsobil i dopravní komplikace.

Domů
Sdílet
Diskuse