Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
6. února 2022 16:30
Čas čtení 4:48
Kamila Šebestová

Alžběta II. je na trůnu 70 let. Mladých Britů jsme se ptali, co by dělali na jejím místě

Alžběta II. je na trůnu 70 let. Mladých Britů jsme se ptali, co by dělali na jejím místě
Zdroj: Getty Images
POLITIKA
Uložit Uložené

Královna Alžběta letos slaví 70 let vládnutí ve Spojeném království. Na britském trůnu je zatím nejdéle ze všech žijících panovníků.

Je ti 25 let a do rukou ti dají Spojené království Velké Británie a Severního Irska. Musíš reprezentovat zemi, která se pomalu vzpamatovává z druhé světové války, a vydobýt si své postavení mezi mužskými politiky. Přesně v takové situaci se ocitla mladá princezna Alžběta v roce 1952 poté, co náhle zemřel její otec, anglický král Jiří VI.

Dnes je anglická královna přesně 70 let v čele britské monarchie. Je to nejdéle vládnoucí panovnice na světě. V devadesátipěti královna na předávání cen The Oldie of the Year pro magazín Hello! řekla: „Je ti tolik let, na kolik se cítíš.“ Cenu, mimochodem, slušně odmítla.

Obyvatelé Velké Británie mají na královskou rodinu různorodé názory. Její image nepomohl odchod královnina vnuka Harryho s manželkou Meghan Markle. „Harry, Meghan a Archie budou vždy milovanými členy mé rodiny,“ reagovala královna v dopise, kde vysvětlovala jejich rozhodnutí veřejnosti. Vévoda a vévodkyně ze Sussexu se dobrovolně vzdali svých královských titulů a ze Spojeného království se přestěhovali do Ameriky.

Doporučeno
Diana i Meghan chtěly být nezávislé a dělat věci samy za sebe, ale to se nelíbí královské rodině (Rozhovor) Diana i Meghan chtěly být nezávislé a dělat věci samy za sebe, ale to se nelíbí královské rodině (Rozhovor) 11. března 2021 16:34

V médiích rezonuje i skandál královnina syna prince Andrewa, který údajně sexuálně obtěžoval 17letou dívku. Alžběta II. na jeho právníky podle výpočtů novinářů z Telegraphu vynaložila miliony liber.

Navzdory všem skandálům, které otřásly monarchií, má 72 procent Britů na královnu Alžbětu II. pozitivní názor, uvádí portál Northeastern University.

„Mladí lidé ji považují spíše za symbol starého systému než za důležitou osobnost,“ říká čtyřiadvacetiletá Angličanka Emma Higgsová z Manchester Metropolitan University. Zajímalo nás, jak se v současnosti mladí lidé koukají na královnu a co by dělali, kdyby v jejich věku dostali stejnou zodpovědnost, jakou měla ona. Uměli by vládnout Velké Británii? Odpovídá pět mladých Britek a Britů ze všech koutů Spojeného království.

Pokud tě zajímá, co se děje ve světě, a chceš si přečíst příběhy přímo z místa dění, klikni na sekci Zahraniční politika. Pravidelně ti přinášíme zprávy i o britské královské rodině. Pokud chceš podpořit tvorbu kvalitního obsahu, přidej se do klubu REFRESHER+.

Jennifer Loumountová 

Anglicko, kráľovná, Alžbeta II.
Zdroj: Facebook/Jennifer Loumount

„Když jsem byla mladší, snila jsem o tom, že jednou budu členkou královské rodiny,“ říká se smíchem třiadvacetiletá Jenn z jižní Anglie. „V tomto věku bych však absolutně nezvládala ten tlak. Neuměla bych být taková diplomatka jako ona,“ dodává. Alžbětu II. obdivuje a dnes ji považuje spíše za symbol než za klíčovou postavu.

„Dokázala vládnout Anglii 70 let bez jakýchkoli skandálů, což nelze říci o zbytku její rodiny,“ komentuje Alžbětinu vládu Jenn. Svou roli podle Jenn zvládla velmi dobře, protože podpořila stovky kulturních událostí.

Královna Alžběta však není jen symbolem monarchie. Kromě reprezentativní funkce má i legislativní moc. Může vetovat zákon a také udělit royal pardon – milost kriminálníkům. Je zároveň jedinou osobou ve Velké Británii, která nepotřebuje mít řidičský průkaz, uvádí portál Independent.
Anglická kráľovná, Alžbeta II.
Zdroj: TASR/AP Photo/Alastair Grant, File

Camilla Whitfieldová

UK, Spojené Kráľovstvo, Británia
Zdroj: Instagram/camilla_whitfield

„Myslím, že vládnout v tomto věku by bylo opravdu těžké,“ říká dvaadvacetiletá Camilla, která studuje v severní Anglii literaturu. Některé věci by udělala jinak než královna.

„Soustředila bych se na lepší ochranu žen. Také bych se snažila zaměřit na chudobu, kterou způsobila pandemie. Aby si někteří lidé nemuseli vybírat mezi tím, jestli se najedí nebo si zatopí,“ dodává studentka literatury. Více veřejných financí by investovala i do kultury a umění.

Pokud bych byl králem, neuměl bych přijmout, že reprezentuji lidi, kteří si mě vlastně sami nezvolili.

„Pokud bych byla královna, popravdě bych si to asi moc neužívala. Členové královské rodiny jsou velmi omezování tím, co si o nich myslí veřejnost,“ říká Camilla. Nejhůře by prý zvládala tlak veřejnosti a hejt na sociálních sítích.

Pro Alžbětu II. muselo být podle ní velmi obtížné usednout na trůn, když jí bylo pětadvacet. „Královna by měla mít více pravomocí. Celý život obětovala reprezentování této země,“ dodává na závěr.

Anglická kráľovná, Alžbeta II., Anglicko, UK, Spojené Kráľovstvo
Zdroj: TASR/AP Photo/Vincent Yu

Tom Nugent 

Veľká Británia, Spojené Kráľovstvo, kráľovná Alžbeta II.
Zdroj: Instagram/Tom Nugent

„Pokud bych byl králem, neuměl bych přijmout, že reprezentuji lidi, kteří si mě vlastně sami nezvolili,“ říká třiadvacetiletý Tom ze Sheffieldu. Dodává, že podle něj by jeden vladař neměl mít tak mnoho zodpovědnosti.

„Snažil bych se setřít rozdíly mezi chudými a bohatými. Snažil bych se investovat co nejvíce do projektů a komunitních skupin mladých lidí,“ říká Tom.

Nejlepší věc, kterou královna udělala, bylo, že sjednotila Velkou Británii.

To nejlepší, čeho podle něj královna dosáhla, je, že se stala morálním vzorem. „Vážím si, co královna celý život budovala. Na druhou stranu si však myslím, že královská rodina představuje vše, co není v pořádku s britskou kulturou,“ říká Tom.

Absolvent ekonomie naráží zejména na skandál královnina syna prince Andrewa, který je obviněný ze sexuálního obtěžování sedmnáctileté Virginie Robertsové Giuffreové. Královna na právníky svého syna utrácí podle výpočtů deníku Telegraph miliony liber.

Princ Andrew, vévoda z Yorku, čelí sexuálnímu skandálu. Dnes už osmatřicetiletá Virginia Robertsová Giuffreová ho obvinila ze tří znásilnění. K těm podle jejích slov došlo, když jí bylo 17 let. V soudním sporu má vévoda k dispozici výborné právníky, ale protože sám prakticky nemá žádný majetek, dosud je platila královna. Alžběta ale v lednu prohlásila, že s tím odmítá pokračovat.

 

Virginia Giuffre
Zdroj: TASR/AP
Doporučeno
Diana i Meghan chtěly být nezávislé a dělat věci samy za sebe, ale to se nelíbí královské rodině (Rozhovor) Diana i Meghan chtěly být nezávislé a dělat věci samy za sebe, ale to se nelíbí královské rodině (Rozhovor) 11. března 2021 16:34

Emma Higgsová

Veľká Británia, kráľovná Alžbeta II., Anglicko
Zdroj: Instagram/emmaa.higgs

„Nejlepší věc, kterou královna udělala, bylo, že sjednotila Velkou Británii,“ říká pětadvacetiletá Emma Higgsová. „Dala nám najevo, že je jedno, z jakého prostředí a sociální vrstvy pocházíme,“ dodává.

Královna je dobrým vzorem rovnosti pohlaví.

Královna se podle Emmy snaží o sjednocení země i ve svých vánočních projevech, které jsou pro většinu Britů oblíbenou tradicí.

Během posledních vánočních svátků nastala na Windsorském zámku dramatická situace, kdy na pozemek pronikl ozbrojený muž. S kuší v ruce pomocí žebříku přelezl plot. Muže však zatkli a královna tak byla v bezpečí.

Podle Emmy však dnes Velká Británie královnu nepotřebuje. „Vidíme to na příkladu jiných zemí, které fungují jen jako parlamentní demokracie,“ vysvětluje. Královská rodina podle ní sice dělá charitativní práci, ale obyvatelé Velké Británie by mohli raději financovat přímo charitu než životní styl členů královské rodiny.

„Myslím si však, že královna ze své pozice ovlivnila mnoho věcí a byla tak dobrým vzorem rovnosti pohlaví. Určitě se sama ocitla v situaci, kdy dominovali muži, a musela se mezi nimi prosadit,“ dodává Emma Higgsová.

Alžběta II. je jedinou ženskou členkou královské rodiny, která se přidala do ozbrojených sil. Je zároveň jedinou panovnicí, která sloužila ve druhé světové válce, uvádí portál History.
Anglická kráľovná, Anglicko, veľká Británia, Alžbeta II. , 2. svetová vojna
Zdroj: Getty Images/Photo by PNA Rota

Meghan Marsdenová

Alžbeta II, kráľovná Alžbeta, Veľká Británia, Spojené kráľovstvo
Zdroj: Instagram/megsmarsden

„Pokud bych se stala královnou, bylo by toho na mě asi příliš mnoho. Byl by to chaos,“ říká pětadvacetiletá Meghan. Jejím prvním krokem by bylo to, že by rozdělila svůj majetek mezi lidi a snažila by se sjednotit zemi.

„Pokud bych však měla dělat nějaká těžká politická rozhodnutí, asi bych to nezvládla. Na to moc nejsem stavěná,“ dodává Meghan. 

O královně si myslí, že je „cool“. Chtěla by však, aby britská veřejnost věděla víc o tom, co dělá. „Bylo by skvělé, kdybychom věděli více o jejích aktivitách a byla transparentnější,“ říká Meghan.

Královská rodina má podle ní negativní vliv na to, jak Británii vidí cizinci. „Protože jsme monarchie, považují nás za velmi chladnou a ,královskou' zemi. Tento názor je však zastaralý a dávno to není pravda,“ dodává.

„Před vznikem britské monarchie byla Anglie římskou kolonií. Římané z Británie odešli začátkem pátého století. Britská monarchie začala anglo-saským dobýváním Anglie, když Anglové, Sasi a Jutové založili anglosaskou heptarchii – spojení sedmi hlavních království. Během posledních 1 500 let se evropští králové museli přizpůsobit složitým politickým podmínkám (revoluce, okupace, občanské války, první světová válka, druhá světová válka atd.). Přežila pouze nejsilnější království. Dnes zůstává monarchie ve Velké Británii, v Nizozemsku, Belgii, Dánsku, ve Švédsku, v Norsku a Španělsku,“ píše portál National Green Highway.
Britská kráľovská rodina, Alžbeta II.
Zdroj: TASR/AP Photo File
Domů
Sdílet
Diskuse