Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. února 2022 17:23
Čas čtení 1:17
Vojtěch Vanda

Česko zná nového policejního prezidenta. Stane se jím Martin Vondrášek

Česko zná nového policejního prezidenta. Stane se jím Martin Vondrášek
Zdroj: Policie ČR
NEWS POLICIE ČR
Uložit Uložené

Vondrášek vystřídá na pozici Jana Švejdara. Policejním prezidentem jej ustanovil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Česká republika zná jméno nového policejního prezidenta. V úterý byl veřejnosti na tiskové konferenci představen první náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek jako náhrada na nejvyšší policejní pozici, kde vystřídá dosavadního prezidenta Jana Švejdara. Ten ohlásil svůj odchod minulý rok v prosinci. Vondrášek se stane prezidentem od prvního dubna.

Doporučeno
Na Malostranském náměstí se znovu protestuje proti pandemickému zákonu. Jeden policista byl zraněn Na Malostranském náměstí se znovu protestuje proti pandemickému zákonu. Jeden policista byl zraněn 1. února 2022 15:38

Švejdar ohlásil svůj odchod na Twitteru 16. prosince. „Dospěl jsem k názoru, že moje další setrvání ve funkci není žádoucí a zbytečně by komplikovalo věcné řešení současných policejních a bezpečnostních témat. Učinit toto rozhodnutí pro mne bylo v osobní rovině těžké, profesně však bylo nevyhnutelné,“ okomentoval jej stávající prezident, jemuž funkce vyprší posledním březnovým dnem.

Jak informoval Deník N, Švejdar skončil ve funkci těsně po jednání s ministrem vnitra Vítem Rakušenem (STAN), jenž mu předcházelo. Ministr v úterý veřejnosti představil nového prezidenta. Stane se jím nynější první náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek. 

„Udělám vše, co bude v mých silách, abych uhájily dlouhodobě demokratické principy České republiky, aby se dodržovaly zákony a aby naši lidé měli co možná nejlepší podmínky, ale také pochopení veřejnosti,“ uvedl nastupující prezident s tím, že do konce března bude stále zastávat funkci prvního náměstka. 

„Ze zákonu o policii vyplývá, že policie je jednotný ozbrojený bezpečnostní sbor, který slouží veřejnosti. Tečka. Služba veřejnosti je pro mě v tomto ohledu svatá,“ nestínil své přesvědčení o úloze policie v Česku. Vondrášek se chce ve své funkci věnovat personální stabilizaci sboru, chce otevřeně jednat s veřejností i zaměstnanci, ale také bude například prosazovat větší digitalizaci policie, další vzdělávání policie nebo provedení revize vnitřní kontroly sboru.

Doporučeno
Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun 7. února 2024 17:36

Ke zvolení Vondráška se vyjádřil i Švejdar. „Martina Vondráška znám více než 25 let a profesně i lidsky si ho vážím. Policie si zaslouží policejního prezidenta jako je on a jsem přesvědčen, že je tím nejlepším kandidátem. K jeho úspěchu mu upřímně blahopřeji,“ uvedl.

Domů
Sdílet
Diskuse