Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. února 2022 16:30
Čas čtení 3:26
Vojtěch Vanda

Greenpeace se nelíbí dohoda o dole Turów. Zveřejněte ji, není důvod, aby byla tajná, vyzývají

Greenpeace se nelíbí dohoda o dole Turów. Zveřejněte ji, není důvod, aby byla tajná, vyzývají
Zdroj: Wikimedia/Vondraussen/volně k užití
NEWS KLIMATICKÁ ZMĚNA
Uložit Uložené

Environmentální organizace Greenpeace se ohradila vůči dohodě, kterou vyjednala česká vláda v čele s premiérem Fialou a polským premiérem Morawieckým.

„Podařilo se nám odvalit balvan, který zatěžoval polsko-české vztahy,“ prezentoval čtvrteční podpis dohody mezi Polskem a Českou republikou o dole Turów český premiér Petr Fiala (ODS). Konkrétní podoba smlouvy však známa není, což vadí ekologické organizaci Greenpeace. Ta v pátek vyzvala českou vládu, aby její text zveřejnila.

Doporučeno
VIDEO: Poláci zasvětili důl Turow nejsvatější ochránkyni země. Spor s českou stranou trvá VIDEO: Poláci zasvětili důl Turow nejsvatější ochránkyni země. Spor s českou stranou trvá 11. listopadu 2021 8:26

O co se vlastně v případě dolu Turów jedná? Spor s polskou stranou začal již před několika lety. Důl, v němž se těží uhlí, zásobuje blízkou elektrárnu PGE. Polská strana počítala s tím, že se důl bude rozšiřovat a těžba se zde nezastaví do roku 2044. To by pro českou stranu nebyl problém, kdyby nehrozilo, že v příhraničí stoupne prašnost, hluk, celkově se zhorší koncentrace toxických látek v ovzduší, rapidně se sníží životní a přírodní podmínky a dokonce by mohla dojít ke ztrátě pitné vody pro zhruba 30 tisíc českých občanů. 

Domů
Sdílet
Diskuse