Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
18. ledna 2022 20:02
Čas čtení 1:03
Ilona Hobzová

VIDEO: Ekologičtí aktivisté zablokovali Nuselský most, požadovali uzavření dolu Turów

VIDEO: Ekologičtí aktivisté zablokovali Nuselský most, požadovali uzavření dolu Turów
Zdroj: Wikimedia/Petr Vodička/volně k užití
NEWS EXTINCTION REBELLION
Uložit Uložené

Aktivistům se nelíbí postup polské vlády.

Aktivisté z hnutí Extinction Rebellion zablokovali v úterý dopoledne pražský Nuselský most ve směru do centra. Důvodem byl protest proti těžbě uhlí v dole Turów a podle jejich slov nezákonný postup polské vlády. 

Doporučeno
Ekoaktivistko Alžběto se posadilo do silnice, protože je zděšeno, jak moc ignorujeme klimatickou krizi (Rozhovor) Ekoaktivistko Alžběto se posadilo do silnice, protože je zděšeno, jak moc ignorujeme klimatickou krizi (Rozhovor) 8. května 2021 15:31

„Spor o polský důl Turów, který se nachází v těsné blízkosti Česka a Německa, se táhne již několik let. Současná situace představuje nespravedlivý a nepřijatelný stav. Těžba uhlí, plány na její další rozšíření a prodloužení až do roku 2044 ničí životní podmínky v okolí dolu i klima na celé planetě.

Českému obyvatelstvu v příhraniční oblasti hrozí ztráta přístupu k pitné vodě, která může postihnout až 30 000 osob. Lidé žijící v blízkosti dolu se potýkají se znečištěním ovzduší a dýchají toxické látky, které vznikají při spalování uhlí. V roce 2017 tímto způsobem polská elektrárna předčasně usmrtila 120 lidí, většinu z nich na území ČR a Německa,“ uvedlo hnutí ve vyjádření pro REFRESHER.

Aktivisté upozornili na to, že přestože Evropský soud v květnu 2021 těžbu v Turówě zakázal, polská strana uhlí těží dál. Za každý den těžby EU uložila Polsku pokutu půl milionu eur, Polsko jí ale platit odmítá

„Je naší zodpovědností postavit se proti bezohlednému jednání polského státu, které připravuje české obyvatelstvo o vodu a lidstvo o budoucnost. Stavíme se proti nelegálnímu jednání Polska a žádáme, aby byla okamžitě pozastavena těžba, dokud nebude vyřešeno porušení směrnice EIA a odstraněno riziko ztráty pitné vody pro české občany,“ doplnila iniciativa.

Hnutí Extinction Rebellion je mezinárodní sociálně-politické hnutí. Svými protesty se snaží protestovat proti znečišťování životního prostředí. Například loni v červnu čtrnáct aktivistů zablokovalo dopravu po celé České republice, chtěli upozornit na klimatickou krizi

Domů
Sdílet
Diskuse