Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. února 2022 8:34
Čas čtení 1:09
Ondřej Jarůšek

KORONAVIRUS: V Česku přibylo skoro 24 tisíc nově nakažených, nejvíce za víkendový den

KORONAVIRUS: V Česku přibylo skoro 24 tisíc nově nakažených, nejvíce za víkendový den
Zdroj: TASR/Dano Veselský
NEWS DENNÍ NÁRŮST NAKAŽENÝCH KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Shrnujeme aktuální data ohledně šíření koronaviru.

Hygienické stanice hlásí největší víkendový přírůstek v počtu nově nakažených. V sobotu byla nákaza koronavirem nově potvrzena u 23 964 osob, čímž byl předchozí rekord překonán o několik desítek případů. U dalších téměř 4 tisíc lidí byla prokázána reinfekce. Informuje o tom Ministerstvo zdravotnictví.

Celorepublikové incidenční číslo, které ukazuje počet nakažených za poslední týden na 100 tisíc obyvatel, vzrostlo na hodnotu 2 283. Podle resortu zdravotnictví nákaza nejvíce bují na Mladoboleslavsku (incidence 3072) a v okrese Plzeň-jih (2933). Naopak nejnižší incidence je v okrese Český Krumlov (1697) a na Karlovarsku (1713).

Doporučeno
Do restaurace a na akce už nebude potřeba certifikát o očkování. Povinnost přestává platit od 9. února Do restaurace a na akce už nebude potřeba certifikát o očkování. Povinnost přestává platit od 9. února 3. února 2022 9:40

Počet hospitalizovaných osob s koronavirem po několika dnech znovu klesl pod 3 tisíce. V současné době se v nemocnicích nachází 2 952 lidí, přičemž 196 z nich je ve vážném stavu. Počet případů, které vyžadují umístění na jednotky intenzivní péče, již dlouhodobě stagnuje.

Za sobotu je hlášeno dalších 19 úmrtí v souvislosti s covidem-19, ranní data však bývají neúplná. Od začátku týdne v Česku zemřelo více než 200 lidí. Dohromady si pandemie v Česku vyžádala 37 449 obětí.

Řada odborníků se shoduje, že před vážným průběhem onemocnění ochrání nejlépe očkování. To mý v České republice dokončené více než 6,8 milionu lidí a více než 3,8 milionu osob už dostalo i posilující dávku. Ty, kteří dosud očkováni nejsou, by mohla oslovit nová vakcína Novavax, ke které se už lze předběžně zaregistrovat. Více jsme o této vakcíně psali v nedávném článku.

Doporučeno
Začala registrace k očkování vakcínou od Novavaxu. Ta by měla oslovit i odmítače očkování Začala registrace k očkování vakcínou od Novavaxu. Ta by měla oslovit i odmítače očkování 1. února 2022 8:25

Kabinet Petra Fialy tento týden rozhodl, že od 9. února se při vstupu do restaurací či služeb již nebude nutné prokazovat certifikátem o očkování nebo prodělané nemoci. Prokazovat se jím lidé nebudou muset například ani na sportovních či kulturních akcích.

Vláda tak učinila v reakci na rozhodnutí Nejvyššího soudu, který povinnost prokázání bezinfekčnosti zrušil a kabinet měl nařízení do týdne přepracovat.

Domů
Sdílet
Diskuse