Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. února 2022 8:25
Čas čtení 0:52
Tereza Šnajdrová

Začala registrace k očkování vakcínou od Novavaxu. Ta by měla oslovit i odmítače očkování

Začala registrace k očkování vakcínou od Novavaxu. Ta by měla oslovit i odmítače očkování
Zdroj: Flickr/Jernej Furman/volně k užití
NEWS NOVAVAX OČKOVÁNÍ PROTI KORONAVIRU
Uložit Uložené

Počínaje dnešním dnem se spouští předregistrace pro očkování vakcínou od Novavaxu, která by do Česka měla dorazit již na přelomu února a března. Pátá očkovací látka, která se dostane na náš trh, by mohla oslovit především odmítače vakcín.

Od úterý 1. února se můžeš předběžně registrovat k očkování vakcínou od společnosti Novavax, která by do Česka měla dorazit na přelomu února a března. Vakcína Nuvaxovid by mohla oslovit i odmítače vakcín, neboť nefunguje na stejném principu jako mRNA vakcíny, a navíc je vyráběna dlouholetými a ověřenými principy. Pokud ještě nejsi očkovaný a čekal jsi na Novavax, registrovat se můžeš teď.

Doporučeno
KORONAVIRUS: V pondělí přibylo celkem 34 587 nakažených, počty hospitalizovaných rostou KORONAVIRUS: V pondělí přibylo celkem 34 587 nakažených, počty hospitalizovaných rostou 1. února 2022 7:36

Jsem rád, že tady bude další vakcína schválená Evropskou lékovou agenturou. Schválení EMA jasně dokazuje, že vakcína je účinná, bezpečná a poskytuje největší možnou ochranu před závažným průběhem onemocnění covid-19, řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Novavax podle šéfa resortu zdravotnictví ocení především ti, kteří se až doposud nenechali očkovat mRNA vakcínami, neboť měli obavy, že byly „vyvinuty příliš rychle“. Proteinová vakcína Nuvaxovid je totiž vyráběna stejným principem jako jiné, běžně dostupné očkovací látky, které můžeš znát a nemusíš se tak obávat, že by byl proces její výroby uspěchán.

Ani výroba mRNA vakcín nebyla uspěchaná. Jedná se pouze o rozšířený hoax.

I vakcína od společnosti Novavax je dvoudávková, přičemž mezi první a druhou dávkou by měl být rozestup alespoň tři týdny. Použití Nuvaxovidu jako třetí posilující dávky zatím schváleno není a čeká se na vyjádření Evropské agentury pro léčivé přípravky. Podle Vlastimila Válka (TOP 09) je však velmi pravděpodobné, že Nuvaxovid bude schválen i pro toto použití. 

Domů
Sdílet
Diskuse