Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. února 2022 9:30
Čas čtení 13:10
Adam Novosad

Lukáš se živí hledáním levných letenek: Žiji na Azorách, kde za byt v centru platím 7 tisíc korun. Je to můj dream job (Rozhovor)

Lukáš se živí hledáním levných letenek: Žiji na Azorách, kde za byt v centru platím 7 tisíc korun. Je to můj dream job (Rozhovor)
Zdroj: Lukáš Chovan, se souhlasem
REFRESHER
Uložit Uložené

Lukáš Chovan pracuje pro největší cestovatelský portál Letenky za babku, kde se věnuje hledání levných letenek pro více než 300 tisíc Slováků. Většina z nich ani neví, že se na tom dá vydělávat jako při práci na plný úvazek.

„Nedávno se mi stalo, že jsem pracoval v jednu, pak v půl čtvrté a pak znovu v osm ráno. Jsou dny, kdy pracuji celý den, ale i dny, kdy pracuji dvě či tři hodiny,“ popisuje svoji pracovní dobu Lukáš Chovan, který se už pár let živí jako profesionální hledač letenek. Většina lidí přitom netuší, že se takto dá vydělávat na živobytí.

Lukáš, kterého možná na internetu znáš pod přezdívkou Chovi, pracuje pro největší cestovatelský portál Letenky za babku, kam den co den přidává tipy na letenky za pár eur. I díky Letenkám za babku začali Slováci v posledních letech více cestovat, což si uvědomuje i Lukáš a chce značku budovat nadále navzdory tomu, že ji nezakládal.

My jsme v rozhovoru zjišťovali, jak je vůbec možné, že za hledání letenek vydělává peníze, jak se pohybuje jeho výplata, ale načali jsme také téma konkurence na Facebooku a řeč byla i o tipech a tricích na to, jak najít letenku klidně za méně než 2 eura.

chovi
Zdroj: Instagram/Lukáš Chovan

Kdysi se youtubeři nechtěli představovat jako youtubeři, když se jich někdo ptal, kde pracují, protože se za to styděli. Co říkáš ty, když dostaneš otázku, čím se živíš?

Nijak se za svou práci nestydím. Na rovinu říkám, že pracuji pro největší cestovatelský portál na Slovensku, kterým jsou Letenky za babku, kde hledám letenky a sdílím je s lidmi na internetu. Mojí náplní práce je hledat tipy na letenky a ubytování, takže celé dny sedím za počítačem, hledám lety a spojuji je dohromady, aby dávaly smysl.

Spousta lidí se diví, že mě takové zaměstnání dokáže uživit. Často mi říkají, jaká to musí být skvělá práce, což můžu jen potvrdit. Pro mě je to rozhodně dream job.

Vždy jsem chtěl pomáhat lidem s cestováním, přičemž teď mám možnost dělat to profesionálně a pomoci jim ušetřit na letenkách. Je to moje hobby, které mě bavilo už v dobách, kdy jsem letenky nehledal za peníze, ale pomáhal jsem jen kamarádům nebo spolužákům. A najednou je to můj full-time job.

Říkáš, že jsi už na střední škole pomáhal kamarádům shánět levné letenky či ubytování. Dostal ses k práci hledače letenek takovýmto způsobem?

Když jsem začal cestovat, tak mě vždy fascinovali portály a blogeři, kteří světu ukazovali, jak levně dokáží letět a poznávat místa. Nechápal jsem, jak se mohli dostat k tak parádním akcím, tak jsem si řekl, že pokud chci cestovat, i já to musím umět dělat levněji než běžný člověk.

Začal jsem si zjišťovat informace, kde mám hledat levné lety i ubytování. Čím více jsem to dělal, tím více mě oslovovali spolužáci s dotazy, zda jim nenajdu levné letenky, protože by chtěli jet do Říma nebo Paříže. Na Instagramu jsem měl tehdy kolem 200 lidí, tak jsem občas na story přidal nějaký tip, jak cestovat za méně.

Je to sice dream job, ale musíš být během dne neustále ve střehu, sledovat letenky, aplikace a vyhledávače, abys našel správnou letenku.

Ze soukromého instagramového účtu se ti podařilo dostat až k Letenkám za babku.

Já jsem několik let pořádal velký florbalový turnaj na Slovensku, ale když jsme se nepohodli se spoluorganizátory, tak jsem přemýšlel, co budu dělat dál. Půl roku jsem se hledal, až jsem jednoho dne náhodně napsal Letenkám za babku, jestli nehledají někoho, koho by bavilo psát tipy na letenky.

Tehdy nikoho nehledali, ale řekli mi, že si to můžu vyzkoušet a ať jim připravím pár zkušebních tipů. Dodnes si pamatuji, že jeden z nich byla letenka do Bruselu. Když jsme to dali dohromady, moje práce se jim líbila a začali jsme spolupracovat intenzivněji. Nebral jsem to však jako full-time job, protože jsem měl vedle toho několik brigád.

Očekával jsem, že to bude bokovka a napíšu maximálně pár tipů do měsíce. Postupně jsme v našich plánech našli větší průnik a uvědomil jsem si, že by mě to mohlo reálně uživit jako full-time job. Na brigádách jsem dal výpověď a soustředil jsem se na letenky. I díky tomu jsem se vydal na devět měsíců do Asie, protože jsem dokázal vydělávat online. Dnes to zní vtipně, že jsem napsal jeden mail a najednou jsem tady už čtyři roky.

Když jsme si domlouvali rozhovor, říkal jsi mi, že kolem deváté nebo desáté ráno azorského času teprve vstáváš. U nás je o dvě hodiny víc. Máš pevně stanovenou pracovní dobu nebo počet příspěvků, které musíš denně přidat?

Vyzkoušej předplatné
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 110113 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemčení?

  • Jak je možné, že Lukáš nemá pevně stanovenou pracovní dobu ani počet letenek.
  • Kdy letecké společnosti spouštějí nejlepší slevy.
  • Zda nejlevnější letenky koupíš měsíce před odletem, nebo krátce před odjezdem.
  • Jak vlastně Letenky za babku vydělávají na levných letenkách přes prokliky.
  • Kolik si dokáže Lukáš jako hledač letenek měsíčně vydělat.
  • Jaký trik doporučuje lidem, kteří aktuálně hledají levné letenky či ubytování.
  • Jak je možné, že na Azorách v centru města platí za byt 7 tisíc korun měsíčně.
  • Proč si ještě nezaložil vlastní cestovní kancelář a jestli chce vlastní projekt.
Domů
Sdílet
Diskuse