Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. února 2022 11:45
Čas čtení 9:55
Tereza Patočková

Kariérní sebevědomí po porodu klesne, sama s tím ve Sněmovně bojuji. Musíme to téma otevírat, říká poslankyně Opltová

Kariérní sebevědomí po porodu klesne, sama s tím ve Sněmovně bojuji. Musíme to téma otevírat, říká poslankyně Opltová
Zdroj: se svolením Michaely Opltové
POLITIKA STAN
Uložit Uložené

Poslankyni Michaelu Opltovou (STAN) z Plzeňského kraje dostaly do Sněmovny preferenční hlasy z nevolitelné páté pozice. V té době už měla měsíčního syna. „Věřím, že mě spousta žen volila jen kvůli tomu, že chtěly dokázat, že to jde,“ říká v rozhovoru.

Místo společensky očekávané mateřské dovolené nastoupila MIchaela Opltová na místo poslankyně do Sněmovny. „Je v pořádku, že ženy chtějí být na mateřské, když to ale někdo vidí trochu jinak – jako já, měl by to stát také podpořit,” říká v rozhovoru pro Refresher.

Opltová si dala za cíl upozorňovat na neviditelné překážky, na které ženy se stejným rozhodnutím naráží a téma tak společensky otevírat. „V jednu chvíli jsem si uvědomila, že svou práci nemůžu dělat stejně jako muži. Protože i když mám partnera, co vše udělá,  nejsem schopná zůstávat na jednání přes třicet hodin, ani i kdybych sebevíce chtěla, v jednu chvíli jsem prostě odjet musela,“ dodává.

Zjišťovala jste, jestli je váš syn nejmladším člověkem, který kdy byl ve Sněmovně?

To je hezká otázka, to si musím zjistit, ale věřím tomu, že asi ano. S jistotou to ale říct nemůžu, protože znám spoustu poslankyň, které tady měly miminka. Můj syn tam byl vlastně v měsíci. Bylo to vtipné, protože jsme večer před ustavující schůzí jeli do sněmovny na zkoušku, abychom si najeli cestu a věděli, jak se tam s kočárkem co nejlépe orientovat. Sněmovna je totiž opravdu hodně spletitá. 

Bylo pro vás odmítnutí mandátu, kvůli rodičovství možnost, kterou jste zvažovala?

Já jsem vůbec netušila, že budu zvolená. Mám skvělého lídra v Plzeňském kraji, pak přede mnou na kandidátce byli Piráti, se kterými jsem spolupracovala a všechno to jsou skvělí lidé a věřím tomu, že by ve Sněmovně byli velmi platní.

Doporučeno
Takto se česká sněmovna staví k ochraně LGBTQ lidí a rovných práv tři měsíce po bratislavské vraždě Takto se česká sněmovna staví k ochraně LGBTQ lidí a rovných práv tři měsíce po bratislavské vraždě 6. února 2023 6:00

Takže já jsem své zvolení opravdu vůbec nečekala. Probíhalo to asi takovým stylem, že jsem šla v teplákách s kočárkem k rodičům, že tam malého na chvilku nechám a pojedu se podívat do volebního štábu. Najednou jeden telefon, druhý telefon. Pak mi volal náš předseda a říká: „Hele Michaelo, asi bys měla přijet, ty jsi dostala hrozně moc hlasů”. Tak jsem nechala malého u našich, šla rychle domů za přítelem, kterému jsem ještě celá rozhozená začala brečet, že nemám po porodu co na sebe. Takže to byla taková komická hysterie.

Věřím, že mě spousta žen volila i jen kvůli tomu, že chtěly dokázat, že to jde. V tu chvíli jsem si řekla, že to nevzdám.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 110481 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Jak by dle ní mohl stát pomoci ženám se stejným pohledem na mateřství
  • Jak nahlíží na práci ve Sněmovně na začátku svého volebního období
  • Jak svou situaci řešily další političky, které jsou mámy
Domů
Sdílet
Diskuse