Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
20. února 2022 10:24
Čas čtení 1:48
Tímea Krauszová TASR

FOTO: Vichřice Eunice si vyžádala alespoň 14 obětí. V Česku na mnoha místech platí kvůli silnému větru vysoký stupeň nebezpečí

FOTO: Vichřice Eunice si vyžádala alespoň 14 obětí. V Česku na mnoha místech platí kvůli silnému větru vysoký stupeň nebezpečí
Zdroj: TASR/AP
NEWS EXTRÉMY POČASÍ
Uložit Uložené

Vítr dosahoval v některých zemích rekordní rychlosti, problémy nastaly v dopravě i v dodávkách elektřiny, několik evropských zemí hlásí velké škody na majetku.

Silný vítr, který o víkendu doprovází tlakovou níž Eunice, si vyžádal minimálně 14 obětí. Ve Velké Británii platí výstraha před silným větrem až do pondělí, ztráty na životech kromě ní hlásí také Irsko, Nizozemsko, Belgie, Německo a Polsko, kde došlo i k velkým materiálním škodám a rozsáhlým výpadkům v dodávkách elektřiny i problémům v dopravě, informovala v noci na neděli agentura DPA.

Brutální počasí za jeden víkend způsobilo rozsáhlé škody napříč Evropou.

Miliardové škody

V Británii evidují čtyři oběti na životech a velmi velké materiální škody. V pátek dosahoval vítr v Anglii rekordní rychlosti a způsobil chaos na železnicích a masivní výpadky elektřiny. Podle listu The Guardian škody předběžně vyčíslily na 360 milionů liber (v přepočtu přes 10 miliard korun).

eunice víchrica, počasie
Zdroj: TASR/AP

Celý víkend způsoboval vítr potíže i letecké dopravě. Na londýnském Heathrowe měli piloti problém s přistáním, odlety byly odloženy nebo zrušeny. Prohlédni si sestřih z letiště níže, celý víkend však lidé sledovali také živé vysílání britských televizí.

V Nizozemsku v důsledku bouře zemřeli čtyři lidé: na tři z nich spadl strom, čtvrtý zahynul při dopravní nehodě.

Nejméně tři lidé zemřeli v Německu, kde počasí napáchalo škody odhadem za více než 20 miliard korun. V celé zemi došlo k četným přerušením železniční dopravy, přičemž na některých linkách by problémy mohly trvat až do pondělí. Německá meteorologická služba varovala, že pobřežní oblasti budou až do úterý vystaveny silným poryvům větru.

víchrica Eunice, počasie
Zdroj: TASR/AP

Nevycházejte z domu

Bouře Zeynep si v Polsku vyžádala čtyři oběti a nejméně jednoho zraněného. Hasičský sbor byl v noci na sobotu přivolán k zhruba 13 tisícům incidentům popadaných stromů na cestách či ke strženým střechám.

Doporučeno
KVÍZ: Co je El Niño a jak vzniká déšť? Otestuj se, co víš o počasí KVÍZ: Co je El Niño a jak vzniká déšť? Otestuj se, co víš o počasí 7. prosince 2023 17:00

Desítky tisíc domácností zůstaly bez elektřiny, přičemž nejhorší byla situace v Západním Pomořansku. Polský premiér Mateusz Morawiecki vyzval veřejnost, aby zůstala v interiéru, a železniční společnost PKP doporučila odložit cestování.

počasie, padnuté stromy, víchrica eunice, zeynep
Zdroj: TASR/AP

Výstrahu před silným větrem prodloužil a zpřísnil i Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). V řadě krajů platí vysoký stupeň nebezpečí. Výstraha potrvá až do čtvrtka. Silný vítr může způsobovat komplikace v dopravě a hrozí i poranění při pohybu venku. „Doporučuje se zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty, zabezpečit skleníky a podobně,“ radí meteorologové. 

Domů
Sdílet
Diskuse