Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. února 2022 7:24
Čas čtení 0:51
Eduard Starkbauer

Válka na Ukrajině: Prezident Brazílie o Putinových záměrech údajně věděl. Invazi neodsuzuje a svou zemi označil za neutrální

Válka na Ukrajině: Prezident Brazílie o Putinových záměrech údajně věděl. Invazi neodsuzuje a svou zemi označil za neutrální
Zdroj: TASR/AP/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
NEWS BRAZÍLIE VÁLKA NA UKRAJINĚ
Uložit Uložené

Brazilské zemědělství spoléhá na dodávky ruských hnojiv.

Jair Bolsonaro, pravicový prezident Brazílie, odmítl během televizního vystoupení veřejně odsoudit ruskou agresi na Ukrajině. Řekl, že jeho země zůstane v otázce vpádu ruské armády na Ukrajinu „neutrální“.

Doporučeno
ZÁZNAM: Válka Ukrajina Rusko: Zeman vyzval EU k okamžitému udělení statusu kandidátské země EU Ukrajině ZÁZNAM: Válka Ukrajina Rusko: Zeman vyzval EU k okamžitému udělení statusu kandidátské země EU Ukrajině 28. února 2022 18:00

Prezident Brazílie se zároveň veřejnosti svěřil, že během jeho nedávného setkání s Vladimirem Putinem 16. února se mu ruský prezident během dlouhého rozhovoru v souvislosti s útokem na Ukrajinu svěřil s několika „utajovanými“ skutečnostmi. Ty však blíže nespecifikoval.

Putinovi měl prezident největší země Jižní Ameriky slíbit její neutralitu. Včera novinářům řekl: „Nestavíme se na žádnou stranu. Budeme nadále neutrální a co nejvíce pomáhat při hledání řešení."

Podle CNN hraje v Bolsonarově postoji důležitou roli také zásadní brazilská závislost na dodávkách ruských hnojiv. Brazilci chtějí podle Jaira Bolsonara mír, ale nemohou si „sem přinést následky (války)“.


Bolsonaro si během tiskové konference neodpustil sarkastické vyjádření na adresu minulosti ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, když prohlásil, že Ukrajinci „svěřili svůj osud komikovi“.


Brazilská diplomacie v posledních dnech rovněž pracovala na zmírnění znění rezoluce Rady bezpečnosti OSN, která kritizuje Ruskou invazi. V její konečné verzi dosáhla změny slova „odsuzuje" na „lituje". Brazilská delegace navíc nepodepsala prohlášení členských zemí Organizace amerických států, které ruskou invazi ostře odsuzuje.

Domů
Sdílet
Diskuse