Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. února 2022 18:00
Čas čtení 15:06
Vojtěch Vanda Tereza Patočková

ZÁZNAM: Válka Ukrajina Rusko: Zeman vyzval EU k okamžitému udělení statusu kandidátské země EU Ukrajině

NEWS INVAZE NA UKRAJINĚ RUSKO UKRAJINA VÁLKA NA UKRAJINĚ ŽIVĚ: VÁLKA NA UKRAJINĚ
Uložit Uložené

Dění během ruské invaze na Ukrajinu popisujeme minutu po minutě.

• Rusko v noci ze středy na čtvrtek napadlo Ukrajinu, pondělí je pátým dnem invaze.

V prvních dnech učinilo postupy územím sousedního státu ze severu, jihu i východu. Útočí po zemi, ze vzduchu i z moře. Podle dostupných informací se Rusům zatím postup příliš nedaří, Kyjev i Charkov stále odolávají.

• Jednání o situaci na Ukrajině mezi ukrajinskou a ruskou stranou právě probíhá.

• Prezident Zelenskyj požádal Evropskou unii o okamžité přijetí Ukrajiny

Dění živě pokrýváme i v aplikaci Refresher. Díky notifikacím ti žádná důležitá zpráva neunikne.

 

Dnešní živý přenos ukončujeme, pokračovat budeme zítra od 7:00, klidnou noc.

20:44 – Ruský velvyslanec: 12 členů ruské mise OSN bylo vyhoštěno z USA. (AFP)

20:37 – Podle ukrajinské pohraniční kontroly uprchlo za posledních 24 hodin ze západní hranice Ukrajiny více než 120 000 lidí. (CNN)

20:31 – Miloš Zeman s dalšími 7 prezidenty vyzval Evropskou unii k okamžitému udělení statusu kandidátské země EU Ukrajině a k zahájení procesu přístupových jednání. (ČT24)

20:26 – Moskva uvedla, že země posílající vojenskou techniku na Ukrajinu ponesou odpovědnost, pokud bude použita proti ruským silám. (The Spectator Index)

20:20 – Shell ukončuje společný byznys s ruským Gazpromem a jakékoli zapojení do projektu Nord Stream 2. (The Spectator Index)


19:39 
– Ruský konvoj mířící na Kyjev je dlouhý necelých 30 kilometrů.

18:51 – Dle ukrajinských médií NATO vylučuje zavedení bezletové zóny nad Ukrajinou. Jens Stoltenberg uvedl, že NATO nemá v úmyslu působit na Ukrajině ani letecky ani pozemně a zastavit tak Rusko.

18:41 – V metru v Moskvě už cestující nezaplatí Apple Pay ani Google Pay

❗️18:17 – Turecký prezident Erdoğan se rozhodl uzavřit Bosporskou úžinu pro ruské lodě. (ibrahim Haskoloğlu)

18:12 – Lidé v Rusku protestují proti invazi na Ukrajině. Podle aktivistů už bylo zadrženo zhruba 6 tisíc osob. (DW)

18:04 – Rozhovory ruské a ukrajinské delegace skončily. Vyjednávači teď zamíří do svých metropolí ke konzultacím. (RIA)

18:03 – Ve všech krajích vzniknou asistenční centra na pomoc Ukrajincům přicházejícím do ČR. Budou řešit ubytování, logistiku, humanitární pomoc či dopravu. (ČT24)

17:53 – V Kyjevě bylo slyšet několik hlasitých výbuchů, načež se rozezněly sirény. Obyvatelé Kyjeva musí dle místních médií běžet do nejbližšího krytu. (The Kyiv Independent)

17:42 – Prezident Zelenskyj informoval o podpisu žádosti o členství v EU na svém instagramu.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Володимир Зеленський (@zelenskiy_official)

17:20 – Podle náměstkyně ministra obrany Hanny Malyarové se do boje za Ukrajinu přihlásilo několik tisíc cizinců. (The Kyiv Independent)

17:14 – Kreml: Rusko zakazuje všem obyvatelům převádět peníze do zahraničí. Ruští exportéři musí převést 80 % příjmů na rubly.

17:08 – Zelenskyj podepsal žádost o členství Ukrajiny v Evropské Unii. (NEXTA)

17:06 – Poradce českého prezidenta Martin Nejedlý, který je svými aktivitami spojen s Ruskem, se odmítá vyjádřit k invazi na Ukrajině. (Respekt)

16:53 – Spojené království bude usilovat o vyloučení Ruska z Interpolu, tvrdí Reuters s odkazem na vysoce postavený vládní zdroj. (Reuters)

16:39 – Obyvatelé ukrajinské vesnice Dobrianka přišli na hranici s Běloruskem s tím, že nedovolí běloruským vojákům vpadnout na území Ukrajiny. Poté zpívali ukrajinskou hymnu. Na twitteru o tom informoval Franak Viačorka, poradce běloruské opoziční političky Svjetlany Cichanouské. 

16:14 – Maďarsko nedovolí, aby byly smrtící zbraně pro Ukrajinu převáženy přes její území. (Reuters)

16:07 – Japonsko se připojuje k západním sankcím vůči ruské centrální bance. Japonský premiér Fumio Kišida řekl, že Japonsko omezí své transakce s centrální ruskou bankou. Japonsko také uvalí sankce na běloruské organizace a jednotlivce a omezí vývoz. (The Kyiv Independent)

15:56 – Premiér Fiala (ODS) zveřejnil fotografii ze společného jednání vybraných ministrů, ústavních činitelů a opozice. Tématem je zahraniční politika.

15:54 – Ukrajina hlásí 4500 zabitých ruských vojáků.

15:43 – Jednání mezi Ukrajinou a Ruskem na hranicích Ukrajiny a Běloruska zřejmě ještě neskončila. Delegace si údajně jen vzaly přestávku. (NEXTA)

15:42 – Státní úřad pro jadernou bezpečnost zveřejnil základní pokyny pro přípravu ochrany před jaderným útokem.

15:39 – Premiér Fiala (ODS) odsoudil raketový útok na Charkov, při kterém zahynuly desítky civilistů.

15:38 – Mezinárodní olympijský výbor vyzval všechny sportovní organizace, aby vyloučily ruské a běloruské sportovce i funkcionáře z mezinárodních soutěží. (ČT24)

15:33 – Ministerstvo kultury vyzve své příspěvkové organizace k ukončení spolupráci s oficiálními ruskými organizacemi, rozhodl krizový štáb ministerstva. (ČT24)

15:25 – Až několik set Čechů zvažuje odjezd na pomoc Ukrajině, odhadl ředitel Evropských hodnot Janda. (ČT24)

14:55 – Švýcarsko přijme sankce proti Rusku po vzoru postihů EU. (ČT24)

14:36 – Spojené státy v pondělí oznámily, že pozastavují operace na své ambasádě v Bělorusku. Zároveň umožňují odchod personálu, který není nutný, z americké ambasády v Moskvě. (AFP)

14:22 – Rusko v odvetě zakázalo vstup do svého vzdušného prostoru aerolinkám ze 36 zemí, včetně Británie, Německa, Španělska, Itálie a Kanady. (ČT24)

14:13 – Státní úřad pro jadernou bezpečnost reagoval na spoustu dotazů, které údajně dostal, které se vázaly na riziko jaderného útoku. Úřad sdílel rady, co v takové situaci dělat.

13:55 – 

13:50 – Vojáci ukrajinské národnosti sloužící ve Francouzské cizinecké legii budou uvolněni, aby mohli jít bránit svou vlast (Euromaidan Press)

13:32 – Ministři obrany EU dnes projednají plány na společné financování a koordinaci dodávek zbraní na Ukrajinu. „Půl miliardy eur bude věnováno na pořízení zbraní, jako zbraní vysoké ráže a protitankového vybavení," řekl dnes šéf EU pro zahraniční věci Josep Borrell. (CNN)

13:28 – Charkov je pod dalším útokem. Civilisté byli vyzváni, aby se okamžitě schovali do krytů.

13:12 – Kým je v posledních hodinách nejznámější politik na světě, prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj? Sestavili jsme pro tebe 10 faktů, které bys o něm měl znát.

Doporučeno
10 faktů o Volodymyru Zelenském: vyhrál přes sociální sítě, chtěl ho využít Trump a Moskva zpočátku oceňovala jeho zvolení 10 faktů o Volodymyru Zelenském: vyhrál přes sociální sítě, chtěl ho využít Trump a Moskva zpočátku oceňovala jeho zvolení 27. února 2022 14:30

13:10 – Pohraničníci ze Zmijího, resp. Hadího ostrova, kteří ohlásili ruské lodi, že „má jít do p*dele“ poté, co je vyzvala k tomu, aby se vzdali, jsou údajně živí. Informuje o tom několik zdrojů nezávislých na sobě. Ruská loď je měla zajmout.

13:00 – Ruský ministr obrany řekl prezidentu Putinovi, že jaderná triáda je v „pohotovostní pohotovostní službě“ a má posílený personál (The Spectator Index)

12:50 –  Premiér Fiala podporuje snahu Ukrajiny o vstup do EU.

12:47 – Důkaz, že se útok na Charkov netýká pouze vojáků, ale také civilistů. Na videu je žena, která přišla kvůli raketovému útoku o končetinu. Video není vhodné pro slabší povahy.

12:35 – Část Korunovační ulice podél Ruské ambasády v Praze 6 bude přejmenována. Nyní ponese jméno „Ukrajinských hrdinů“, uvedl na Twitteru starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09). Most mezi Prahou 6 a 7 by se zase měl jmenovat „Most Vitalije Skakuna“.

12:30 – Charkov se dostal pod těžké ostřelování raketovými systémy. Ustavičné raketové útoky si podle tamních zdrojů vybraly za cíl i civilní budovy. Předběžné odhady počítají s desítkami mrtvých. 

12:23 – Nejvyšší představitel Evropské unie Charles Michel v pondělí řekl, že mezi 27 členskými státy panují neshody ohledně jejího rozšiřování. Reagoval tak na apel prezidenta Zelenského, jenž požádal o přijetí jeho země do EU. (AFP)

12:16 – OSN: Z Ukrajiny kvůli válce uteklo více než 500 tisíc obyvatel. (AFP)

12:13 – Zelenskyj oznámil vytvoření „Mezinárodní legie“. Tato bojová jednotka se bude skládat ze zahraničních dobrovolníků, kteří se rozhodli pomoci ukrajinské armádě v boji s Ruskem. Podle náměstkyně ministra obrany Anny Malyar eviduje Ukrajina „několik tisíc žádostí“ o možnost bojovat za Ukrajinu.

12:10 – Politici jednají, válka však neustává. Poslední informace mluví o bombardování Charkova, Černihivu, tvrdé středy jsou v Mariupolu, Doněcku a Severodoněcku. (Euromaidan Press)

12:05 – Z jednání mezi Ruskem a Ukrajinou museli odejít všichni novináři. (NEXTA)

11:28 – Jednání začalo právě nyní. 

11:54 – Německý druholigový klub Schalke 04 ukončil partnerství s ruským energetickým gigantem Gazprom v návaznosti na situaci, která se momentálně děje na Ukrajině. Gazprom byl hlavním sponzorem týmu, klub se však již v první den invaze rozhodl odstranit logo společnosti z dresů. (The Spectator Index)

❗11:49 – Jednání mezi Rusy a Ukrajinci ještě nezačala, uvedla BBC. Start ohlásila běloruská televize, ale podle reportérů na místě se na zahájení dál čeká. (ČT24)

11:47 – Jak vypadaly nedělní protesty na Václavské náměstí proti invazi na Ukrajině? Byli jsme se tam podívat, atmosféru můžeš nasát v tomto článku.

Doporučeno
Václavské náměstí zaplnily desítky tisíc lidí, přišly podpořit Ukrajinu Václavské náměstí zaplnily desítky tisíc lidí, přišly podpořit Ukrajinu 27. února 2022 16:22

11:44 – Mluvčí Kremlu Peskov: Rusko se dokáže vyrovnat s tvrdými sankcemi, které na něj uvalilo mezinárodní společenství. (AFP)

11:42 – Kreml v pondělí odmítl komentovat průběh ruské „zvláštní vojenské operace“ na Ukrajině, zvláště na otázky o armádě. „Nemyslím si, že je čas shrnout výsledky operace, musíme počkat na její dokončení," uvedl pro novináře mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. (CNN)

❗11:36 – Jednání mezi Ukrajinou a Ruskem začalo před 10 minutami. (NEXTA)

11:30 – Moskevská burza dnes vůbec neotevře. The Spectator Index cituje zdroj z Kremlu: "sankce významně změnily ruskou ekonomickou realitu."

10:59 – Postup ruských jednotek zaznamenán v čase na mapě.

10:52 – Ukrajinští vězni s bojovými zkušenostmi mají být propuštěni s tím, že budou bojovat za vlast, uvádí ukrajinský novinář Illia Ponomarenko

10:46 – Ukrajina zřídila web, v němž mohou rodiny ruských vojáků identifikovat mrtvé a zajaté vojáky Ruské federace. Stránka je sice v Rusku blokována, nicméně stále funguje její Telegramový profil

10:40 – Jsou známi i členové ruské delegace. Mezi nimi bude velvyslanec Ruska v Bělorusku Boris Gryzlov, poslanec Leonid Sluckij, náměstek ministra zahraniční Andriy Rudenko a náměstek ministra obrany Alexander Fomin. Delegaci povede Vladimir Medinský (NEXTA)

10:28 – Podle OSN, informuje AFP, zemřelo během prvních čtyř dnů války na Ukrajině 102 civilistů včetně sedmi dětí. Prezident Zelenskyj však ve svém projevu oznámil, že zemřelo 16 dětí a 45 jich bylo zraněno.

10:23 – Ruská hokejová soutěž KHL prozatím oznámila, že zítra začíná její play-off.

10:20 – ČNB dnes zahájila kroky k odebrání bankovní licence Sberbank CZ. Situace banky, s ohledem na výrazný odliv vkladů, donutila Českou národní banku jednat (ČNB)

10:18 – Generální štáb ozbrojených sil Ukrajiny sdílel na svém Facebooku návod, jakým způsobem mohou obyvatelé vyzbrojení molotovy nejlépe zničit nepřátelskou vojenskou techniku.

10:13 – „Včera jsem mluvil s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyen o dalších, ještě důraznějších krocích. Evropané si uvědomují, že naši vojáci bojují za naši zemi a za celou Evropu, za mír pro všechny země Evropské unie... A to nám dává plné právo dělat následující.

Vyzýváme Evropskou unii k okamžitému přistoupení Ukrajiny v rámci nového zvláštního postupu. Jsme vděční našim partnerům, že jsou s námi. Ale naším cílem je být se všemi Evropany a hlavně si být rovni. Jsem si jistý, že je to fér. Jsem si jistý, že jsme si to zasloužili. Jsem si jistý, že to všechno je možné,“ měl říct Zelenskyj podle webu European Pravda

10:07 – Zelenskyj požaduje okamžité přijetí Ukrajiny do Evropské unie. (AFP)

10:06 – „Naši otcové, dědové a pradědové společně bojovali proti nacismu. Rozpoutání války v zájmu geopolitických ambicí ruského vedení, poháněné pochybnými historiosofickými fantaziemi, je cynickou zradou jejich paměti!“ uvedli k válce na Ukrajině v otevřeném dopise ruští výzkumníci a novináři (The Siberian Times)

10:01 – V Kyjevě zní znovu sirény upozorňující na útok. Podle novinářky Asami Terajima se tak děje dnes ráno podruhé. Na ukrajinsko-běloruské hranici by přitom mělo dojít k jednání mezi Ukrajinou a Ruskem.

10:00 – Rada OSN pro lidská práva bude v týdnu na žádost Kyjeva mimořádně jednat o situaci na Ukrajině. Mrtvých civilistů je podle OSN nejméně 94. (ČT24)

9:57 – Mapa pohybu ukrajinských uprchlíků. Jen v Polsku jich podle AFP má být přes 150 tisíc.

9:55 – Takto vypadá vybavení ruských výsadkářů, které zabavila ukrajinská armáda. Toto konkrétně patřilo příslušníku 76. Gardové útočné divize.

9:50 – Humanitární vlak Českých drah je na hranicích s Ukrajinou.

9:46 – V centru Kyjeva je chaos. Otevřely se některé obchody, které zahltily místní. Podle novináře Oze Katerjiho, který je na místě, některé poličky již zejí prázdnotou. Podle jeho názoru hrozí humanitární krize, pokud konflikt brzy neskončí.

9:43 – Ministerstvo obrany Ukrajiny dodalo, že klíčovým tématem rozhovorů je okamžité příměří a stažení jednotek z Ukrajiny. Na místě by měli být i poradce vedoucího Kanceláře prezidenta Ukrajiny Mykhailo Podoliak či náměstek ministra zahraničních věcí Ukrajiny Mykola Točyc'kyj.

9:37 – Ukrajinská vyjednávací delegace dorazila na místo, kde se mají konat jednání s ruskou stranou. Na místě by měl být i ministr obrany Reznikov.

9:36 – Bývalý ruský náměstek ministra zahraničních věcí Fedorov: Putin chce vyhrát válku na Ukrajině do 2. března. (Al Jazeera)

9:26 – Jaderná elektrárna v Záporoží není pod kontrolou Ruska, uvedli zástupci elektrárny s odkazem na zprávu ze strany Ruska, která tvrdila opak. (NEXTA)

9:16 – Rusko tvrdí, že ovládlo nebe nad celou Ukrajinou, zasáhlo 1114 vojenských objektů, zničilo 314 tanků a dalších obrněnců, 57 raketometů a 121 děl. (ČT24)

9:05 – Finsko přestane prodávat ruský alkohol (NEXTA)

9:00 – Město Irpiň, Kyjevský region. Bez komentáře.

8:59 – Evropské vlády začínají přistupovat k tomu, že povolují dobrovolníkům z řad svých občanů se účastnit obrany Ukrajiny. Po Dánsku to povolila i vláda Lotyšska.

8:53 – Do Polska a sousedících států uteklo před válkou skoro 150 tisíc Ukrajinců.

8:52 – Update k prohlášení Ruska, že civilisté v Kyjevě mohou volně opustit město: „Všichni civilisté ve městě mohou volně odejít...po dálnici Kyjev-Vasylkiv. Tento směr je volný a bezpečný." Rusko také tvrdí, že má nad Ukrajinou vzdušnou převahu (AFP)

8:44 – Čínské ministerstvo zahraničí uvedlo, že Peking je proti jednostranným sankcím proti Rusku (The Spectator Index)

8:35 – Ukrajinská s ruskou stranou by měly zasednou k vyjednávacímu stolu ve 12 hodin běloruského času. (10:30 SEČ) (NEXTA)

8:29 – Ukrajinská armáda sdílela mapu pomoci. Na ní je zaznamenáno, které země pomohly ukrajině a jakou formu pomoc měla.

8:25 – Ruská armáda uvedla, že civilisté mohou volně opustit Kyjev. (AFP)

8:21 – Podle The Times vyslal Putin na Ukrajinu 400 členů Wagnerovy skupiny, paramilitární soukromé skupiny Dmitrije Utkina, která má zabít prezidenta Zelenského. Tato skupina bojovala v konfliktech v Sýrii, v Mali nebo v Libyi. Celkově se má na ukrajinském území nacházet 2000 – 4000 Wagnerovců.

8:13 – V Bělorusku bylo při protiválečných protestech zatčeno na 800 lidí (NEXTA)

8:12 – Z rozhodnutí generálního ředitele HZS ČR byla ve středu 2. března zrušena zkouška sirén v České republice. Má se tím předejít panice mezi občany i s ohledem na ukrajinské uprchlíky. Sirény totiž upozorňují během nebezpečných situací, konkrétně těch válečných například na nálety.

8:09 – Během prvních 4 dnů, v nichž ruští obyvatelé protestovali na území Ruska proti válce na Ukrajině, provedla místní policie poměrně rozsáhlé zatýkací akce na demonstracích. Agentura AFP hlásí, že v těchto dnech bylo zatčeno na 3000 protestujících.

8:06 – Ruská centrální banka zdvojnásobila úrokovou sazbu na 20 % (The Spectator Index)

8:05 – Ruský rubl se v pondělí propadl o téměř 30 % vůči dolaru poté, co světové mocnosti uvalily na Moskvu nové, přísnější sankce kvůli její invazi na Ukrajinu. (AFP)

8:02 – Odhadované ztráty ruského vojska během prvních pěti dnů invaze na Ukrajinu podle ukrajinských bojových složek. Odhadovaný počet mrtvých ruských vojáků je 5300, Ukrajina měla zničit také 29 letadel, 29 vrtulníků, 191 tanků, 816 obrněných vozidel, 74 děl, 21 kusů raketového systému Grad, 291 aut, 60 vojenských cisteren, 2 lodě, 5 systémů protivzdušné obrany a 1 systém BUK.

7:54 – Ukrajinský generální štáb také tvrdí, že je nepřítel demoralizovaný a že byly zaznamenány případy dezerce z ruské armády. Jedna z ukrajinských brigád údajně zničila 5 kolon ruské techniky. Velké ruské operace, které byly naplánovány na čtvrtý den, údajně selhaly všechny.

7:52 – Generální štáb ukrajinské armády v hlášení v pondělí ráno: „Ruští okupanti snížili tempo ofenzivy, přesto se byli v některých oblastech úspěšní a postoupili. Během jejich operace pokračoval v útoku ze vzduchu na vojenská i civilní letiště, vojenská velitelská stanoviště, zařízení protivzdušné obrany, důležitou infrastrukturu, sídla a vojenské jednotky. V rozporu s mezinárodním právem okupanti provedli zákeřný raketový útok na obytné budovy ve městech Žytomyr a Černihiv.“

7:44 – Takto vypadal včera prostor ve městě Buča na Kyjevském předměstí. Kousek od letiště Hostomel, kde se vedly těžké boje od prvního dne invaze na Ukrajinu. (Shaun Walker/The Guardian)

7:39 – Česká armáda a její pomoc ukrajinské armádě 

7:38 – I takto mohou vypadat následky po nočním bombardování. Charkov.

7:33 – 

7:32 – Takto by měla vypadat místnost, podle prvních informací, ve které by se měla vést mírová jednání.

7:30 – Předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová„Data z evropské monitorovací sítě EURDEP ukazují, že radiační situace na Ukrajině je nadále normální.“

7:24 – Nad Žytomyrem létaly ruské balistické střely Iskander, uvádí The Kyiv Independent. Měly být vystřeleny z Běloruského území, přestože země pod vedením Lukašenka uvedla, že během možného jednání o příměří žádné útoky z jeho území nepůjdou.

7:21 – Situace v Kyjevě je pod kontrolou. Všechny pokusy o dobytí ruskými jednotkami selhali, tvrdí ukrajinská armáda (The Kyiv Independent)


Doporučeno
Jak pomoci Ukrajině? Darovat můžeš kromě peněz i lůžko nebo oblečení Jak pomoci Ukrajině? Darovat můžeš kromě peněz i lůžko nebo oblečení 26. února 2022 17:33

Svobodná Ukrajina stále stojí na vlastních nohou. I přes neustálou snahu ruských vojsk okupující území největšího státu Evropy se jim nepodařilo obsadit ani jedno z velkých měst ani v noci ze čtvrtého na pátý den invaze. Proto se pátý den ponese v duchu ustavičného bránění západem podporované armády Ukrajiny proti Rusku.

Během nedělního dne prosákly do médií informace, že by prezident Ruské federace Vladimir Putin měl být připraven jednat s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským o dalším dění mimo navrhovaná místa obou stran, na ukrajinsko-běloruských hranicích. Jestli se tak ale stane v pondělí, není úplně jasné. 

Domů
Sdílet
Diskuse