Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. února 2022 17:33
Čas čtení 1:40
Ondřej Jarůšek

Jak pomoci Ukrajině? Darovat můžeš kromě peněz i lůžko nebo oblečení

Jak pomoci Ukrajině? Darovat můžeš kromě peněz i lůžko nebo oblečení
Zdroj: TASR/AP
NEWS VÁLKA NA UKRAJINĚ
Uložit Uložené

Češi pomáhají lidem prchajícím před válkou na Ukrajině a zapojit se můžeš i ty.

Poté, co se Ukrajina v noci na čtvrtek stala terčem nevyprovokované ruské agrese, se zvedla vlna solidarity. Nepomáhají jen vlády, ale i běžní lidé z různých zemí, kteří se snaží ukrajinskému lidu pomoci jakkoliv to je jde. Například přes server Darujme už Češi poslali Ukrajincům několik desítek milionů korun.

Za účelem pomoci Ukrajině a jejímu lidu, který prchá před válkou, vzniklo hned několik sbírek, kam mohou lidé přispívat. Věnovali jsme jim i samostatný článek. Příspěvky mohou lidé posílat například do sbírky organizací Člověk v tísni, Charita Česká republika či Post Bellum.

Doporučeno
Jak mohu pomoci Ukrajině, kam přispět? Jak mohu pomoci Ukrajině, kam přispět? 24. února 2022 10:48

Daruj ubytování  

Pomoc však můžeš i jinak než finančním darem. Lidé nabízejí například ubytování a lůžka pro ty, kteří prchají před válkou. Správa uprchlických zařízení Ministerstva vnitra založila e-mailovou adresu [email protected], kam mohou lidé zasílat nabídky na ubytování.

„Doposud jsme obdrželi více než 1000 různých nabídek od jednotlivých lůžek či pokojů až po ubytování hromadného typu. Všechny nabídky třídíme a využijeme buď my, nebo je poskytneme našim partnerům,“ uvedla Správa uprchlických zařízení Ministerstva vnitra.

Od této chvíle by mělo lidé posílat primárně nabídky na ubytování hromadného typu, tedy 20 a více pokojů. „Ideálně s možností zajištění stravování,“ dodává resort.

Materiální pomoc

Kromě finančních příspěvků lidé pomáhají i materiálními dary. Šatník Praha vyhlásil sbírku oblečení pro uprchlíky z Ukrajiny a lidé nečekali ani chvíli. Nosí oblečení, dětské pleny, drogerii a podobně. „Milí dárci, co se děje v našem Šatníku, je úplně neuvěřitelné, moc děkujeme!“ vzkázal Šatník Praha na Facebooku.

Humanitární projekt Ukrajinsko Evropská Perspektiva „Pomáháme Ukrajině spolu“ přijímá dary nejrůznějšího typu. Zapotřebí jsou dezinfekční prostředky, obvazový a lékařský materiál, taktická škrtidla a tlakové obvazy na zastavení krvácení, léky proti bolesti a na nachlazení, na popáleniny či protizánětlivé prostředky. Věci je možné donést po předchozí telefonické domluvě do kanceláře organizace.

Během soboty do 22 hodin lze Ukrajincům poskytnout materiální pomoc také prostřednictvím Skautského institutu. Další sbírka má proběhnout příští týden. Věci se mají zanést v Praze na Staroměstské náměstí na bar Skautského Institutu. Potřebné jsou neprošlé léky a zdravotnický materiál, spacáky, karimatky, deky, obuv 42+ a nabité powerbanky.

S krví ještě počkej

Sbírku na pomoc Ukrajině spustil i Český červený kříž, který aktuálně shromažďuje finanční dary, jedná se ale i možnosti darovat krev. S tím by ale lidé měli zatím počkat. „Nastane-li potřeba krve českých dárců, zveřejníme zde výzvu – počkejte, prosím, zda se tak stane – krev má omezenou dobu trvanlivosti!“ uvedl Český červený kříž.

To stejné platí i pro materiální sbírku nebo pro nábor dobrovolníků pro aktivity Českého červeného kříže. Pokud taková potřeba nastane, Český červený kříž zveřejní výzvu na svých stránkách.

Domů
Sdílet
Diskuse