Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. března 2022 7:00
Čas čtení 5:49
Adéla Ježková

Kromě uprchlíků potřebují pomoc i zvířata. České útulky nabízejí péči, u pouličních psů by ale lidé měli být obezřetní

Kromě uprchlíků potřebují pomoc i zvířata. České útulky nabízejí péči, u pouličních psů by ale lidé měli být obezřetní
Zdroj: Oleg Mityukhin/Pixabay/Volně k užití
REFRESHER INVAZE NA UKRAJINĚ
Uložit Uložené

Kromě uprchlíků bude potřeba se postarat i o velké množství psů a koček, české útulky se připravují na nápor.

„V tuto chvíli se připravujeme, zatím víc dělat nemůžeme. Budeme se snažit ujmout se co největšího počtu zvířat, v našem případě hlavně psů,“ uvedla pro Refresher Denisa Kopecká z občanského sdružení Home 4 Pets

Chtějí hlavně co nejvíce ulevit ukrajinským útulkům, které se potýkají s nepředstavitelným náporem zvířat ponechaných svými majiteli na místě. „Právě na ukrajinské útulky měla současná situace obrovské dopady, podle našich informací jsou některé totálně zničené,“ řekla Kopecká.

Při ostřelování byl zasažen například také útulek Priiut Best Friends v Kyjevské oblasti. Polovina kotců shořela. Psi byli vypuštěni na pole. Pracovníci se už nevrátí, nemáme ani jídlo – shořelo," napsali zástupci útulku na Instagramu. 

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Приют "Бест Френдс" (@priiut_best_friends)

Organizace Home 4 Pets také okamžitě zareagovala na naprostý nedostatek krmiva a dalších potřeb a ve spolupráci se svými partnery, společností Super Zoo a Nadačním fondem Staň se srdcařem, vyslala na hraniční přechod Vyšné Nemecké osm palet chovatelských potřeb v hodnotě téměř 1 milionu korun. 

Doporučeno
Připomínáme si rok od invaze na Ukrajinu. Refresher připravil zajímavé příběhy i analýzy spojené s výročím Připomínáme si rok od invaze na Ukrajinu. Refresher připravil zajímavé příběhy i analýzy spojené s výročím 24. února 2023 13:00

Kolik zvířat nakonec nalezne v Česku útočiště, zatím nikdo neví. „Můžeme se bavit o stovkách psů, může to být ale i více, nebo naopak méně. Nedokážeme odhadnout, kam všude bude konflikt postupovat, a tedy kolik útulků a zvířat bude potřebovat naší pomoc. Zatím jsou to všechno jen dohady a otazníky,“ popsala Kopecká.

„Máme ale prostorové možnosti svou kapacitu operativně výrazně navýšit a hlavně máme dlouholeté zkušenosti s péčí o psy v jakémkoliv stavu,“ dodala.

Dočasná péče pro zvířata uprchlíků

Sdružení Home 4 Pets má ovšem již nyní vybudovanou síť dočasných péčí. Tyto „dočasky“ mohou využít lidé, kteří z Ukrajiny dorazili se svými mazlíčky zvyklými na domácí prostředí, ale do azylového domu (nebo jiného zařízení, ubytování) si je vzít s sebou nemohou.

Dočasné ubytování zvířat a veterinární péči sdružení nabízí v rámci Prahy a okolí, aby majitel mohl své zvíře alespoň navštěvovat.

„Aby tedy pejsek nemusel do útulku, nabízíme dočasnou péči, případně – jedná-li se o venkovní zvíře, může zůstat u nás v Home 4 Pets či v dalších partnerských útulcích. Umístíme ho na naše náklady a taktéž zajistíme prvotní veterinární prohlídku,“ vysvětlila Kopecká.

Organizace Home 4 Pets je zároveň hlavním koordinátorem pomoci pro zvířata uprchlíků z Ukrajiny, kteří se již nachází na území České republiky. Společně s útulkem AniDef, spolkem Dočasky De De a neziskovou organizací Pet Heroes nabízejí pomoc se zajištěním veterinární péče, krmiva a chovatelských potřeb či očipováním zvířat. Kromě dočasné péče, poskytují také možnost umístit domácího mazlíčka do karantény.

Podle zakladatelky Home 4 Pets Yvony Müllerové tak chtějí pomoci uprchlíkům, než si zařídí všechny formality, bydlení a tak podobně.

Komunikace s konkrétními ukrajinskými útulky je aktuálně, jak zmiňuje Müllerová, pochopitelně chaotická. Spolek je podle ní schopen zajistit místa pro zhruba čtyřicet psů, záleží ovšem také na jejich velikosti, zda se jedná o zvířata venkovní a tak dále.

Pomocnou ruku Ukrajincům a jejich zvířatům podal i útulek pro opuštěná a týraná zvířata AniDef„Jsme v kontaktu se všemi možnými institucemi, nicméně hlavní problém je aktuálně dostat lidi a zvířata ven,“ uvedla pro Refresher zakladatelka a předsedkyně spolku Kristina Nowakowska.

Doporučeno
Nečekal jsem, že se Ukrajina ubrání. Rusko se bude cítit poraženo, pokud ztratí Krym, tvrdí odborník (Rozhovor) Nečekal jsem, že se Ukrajina ubrání. Rusko se bude cítit poraženo, pokud ztratí Krym, tvrdí odborník (Rozhovor) 24. února 2023 6:00

Obě organizace – Home 4 Pets i AniDef, zmiňovaly především ukrajinský útulek Friend ve městě Dněpropetrovsk, ve kterém se nachází zhruba 500 psů a další přibývají. 

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 111287 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Jak postupovat, pokud chce člověk pomoct psům
  • Co hrozí při bezhlavém převezení psa neznámého původu a nákazového stavu na naše území
  • Proč mohou být pouliční psi nebezpeční
  • Čím opuštění psi nejčastěji trpí
Domů
Sdílet
Diskuse