Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. března 2022 v 19:19
Čas čtení 1:02
Tereza Patočková

VIDEO: Pracovníci ostřelované jaderné elektrárny varují Rusy před ohrožením bezpečnosti celého světa

VIDEO: Pracovníci ostřelované jaderné elektrárny varují Rusy před ohrožením bezpečnosti celého světa
Zdroj: TASR/AP
NEWS VÁLKA NA UKRAJINĚ
Uložit Uložené

„Přestaňte pálit na jadernou elektrárnu. Ohrožujete bezpečnost celého světa,“ říkají zaměstnanci ostřelované jaderné elektrárny jako varování pro Rusy, kteří ji v pátek v noci napadli.

Ukrajina zveřejnila záběry pořízené elektrárně v Záporoží, největší jaderné elektrárně v Evropě, kterou v noci ze čtvrtka na pátek ostřelovaly ruské jednotky. V důsledku ostřelování na místě vypukl požár. Na videu, které na Twitteru na sdílel pracovník New York Times, je slyšet varování pracovníků elektrárny před možnou katastrofou.

„Přestaňte pálit na jadernou elektrárnu. Ohrožujete bezpečnost celého světa,“ snaží se na záběrech obsluha elektrárny varovat Rusy. Ti se později elektrárny zmocnili.

Mluvčí Záporožské jaderné elektrárny Andrij Tuz v souvislosti s útokem upozorňoval na hrozbu jaderného nebezpečí. Granáty podle něj dopadly na elektrárnu a na místě začalo hořet. Daný blok byl sice mimo provoz, jaderné palivo v něm ale bylo.

Doporučeno
VIDEO: Jadernou elektrárnu v Záporoží v noci ostřelovaly ruské jednotky. Požár se podařilo dostat pod kontrolu VIDEO: Jadernou elektrárnu v Záporoží v noci ostřelovaly ruské jednotky. Požár se podařilo dostat pod kontrolu 4. března 2022 v 7:36

Ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskyj obvinil Rusko z terorismu. „Žádná jiná země kromě Ruska nikdy neostřelovala jaderné elektrárny. Toto je poprvé v naší historii. V historii lidstva. Tento teroristický stát se nyní uchýlil k páchání jaderného terorismu,“ řekl Zelenskyj.

K ostřelování se vyjádřila i česká jaderná vědkyně Dana Drábová. Na svém Twitteru s sobotu ráno lidi uklidnila, že nebezpečí v tuto chvíli nehrozí. „Dobré ráno. A tohle ráno je dobré, protože na záporožské jaderné elektrárně se nic nového nepřihodilo a radiační situace je normální,“ napsala Drábová. 

Domů
Sdílet
Diskuse