Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. března 2022 v 7:48
Čas čtení 1:40
Ilona Hobzová

„Putin je válečný zločinec, patří do pekla,“ reagují čeští politici na ruský útok na dětskou nemocnici a porodnici

„Putin je válečný zločinec, patří do pekla,“ reagují čeští politici na ruský útok na dětskou nemocnici a porodnici
Zdroj: TASR/AP
NEWS VÁLKA NA UKRAJINĚ
Uložit Uložené

Ruská armáda zaútočila na dětskou nemocnici a porodnici.

Čeští političtí představitelé odsoudili ruský nálet na Mariupol. Na útok, během kterého došlo k rozbombardování porodnice a dětské nemocnice, zareagoval premiér Petr Fiala (ODS) nebo ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

Rusko je potřeba ještě více izolovat

Podle českého premiéra Petra Fialy (ODS) ruský nálet na Mariupol nelze nazvat jinak než válečným zločinem„Vladimir Putin zabíjí nevinné ženy a děti, což musí mít za důsledek jen hlubší mezinárodní izolaci Ruska,“ uvedl předseda vlády na svém Twitteru.

Putin je válečný zločinec

Podobná slova jako Fiala použil v reakci na ruský útok i ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Ruský nálet na Mariupol podle něj jen potvrdil fakt, že Putin je válečný zločinec. „Jsme svědky neskutečných zvěrstev páchaných ze strany ruských vojáků na ukrajinských občanech, včetně žen a dětí. Ruská vláda porušuje lidská práva a mezinárodní normy a ponese důsledky,“ uvedl šéf resortu.

Vrah Putin patří do pekla

Ozvala se také ministryně obrany Jana Černochová (ODS): „Tečou mi slzy… Jen největší lidská zrůda může bombardovat porodnici nebo dětskou nemocnici a vraždit nevinné mámy a děti,“ napsala Černochová na svém Twitteru a uvedla, vrah Putin patří do pekla a před tribunál v Haagu.

Zelenskyj: Vytrácí se z vás lidskost

Záběry z rozbombardované nemocnice sdílel ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Podle něj jsou pod troskami i malé děti. „Jak dlouho bude svět tento teror ještě ignorovat? Zavřete oblohu a okamžitě zastavte zabíjení! Máte moc, ale vypadá to, že se z vás vytrácí lidskost,“ apeloval prezident na sociální síti směrem k NATO. 

vojna ukrajina mariupol
Zdroj: TASR/AP

Podle posledních informací je Mariupol odříznutý od světa. Lidé se se svými blízkými nemají jak spojit a jen doufají, že jsou ještě naživu. Město se mezitím čím dál víc posouvá k humanitární katastrofě. Lidé jsou již několik dní bez  tekoucí vody, elektřiny a funkční kanalizace.

Válka na Ukrajině Mariupol
Zdroj: TASR/AP
Domů
Sdílet
Diskuse