Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. března 2022 v 18:28
Čas čtení 0:50
Tereza Patočková

Volodymyr Zelenskyj sdílel záběry z rozbombardované porodnice v Mariupolu. Pod troskami jsou i děti, tvrdí

Volodymyr Zelenskyj sdílel záběry z rozbombardované porodnice v Mariupolu. Pod troskami jsou i děti, tvrdí
Zdroj: TASR/AP
NEWS INVAZE NA UKRAJINĚ RUSKO UKRAJINA VÁLKA NA UKRAJINĚ VOLODYMYR ZELENSKYJ
Uložit Uložené

K videu prezident Ukrajiny doplnil také apel na uzavření oblohy na Ukrajinou. To samé žádá i jeho žena v otevřeném dopise médiím všem zemím světa.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na Instagramu informoval o tom, že ruská armáda učinila přímý bombový útok na dětskou nemocnici a porodnici v Mariupolu. Dle Zelenského jsou pod troskami lidé i malé děti. Počet obětí neupřesnil. Informoval o tom Guardian.

Jak dlouho bude svět tento teror ještě ignorovat? Zavřete oblohu a okamžitě zastavte zabíjení! Máte moc, ale vypadá to, že se z vás vytrácí lidskost,“ apeloval prezident na sociální síti směrem k NATO. 

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Володимир Зеленський (@zelenskiy_official)

K uzavření nebe nad ukrajinou vyzvala i první dáma Ukrajiny Olena Zelenská. V otevřeném dopisu médiím a celému světu apelovala na ostatní země, aby uzavřely vzdušný prostor.

Pokud nezastavíme Putina, který vyhrožuje zahájením jaderné války, nebude na světě pro nikoho z nás bezpečné místo,“ napsala v dopisu Zelenská.

Doporučeno
Olena Zelenská sdílí fotky dětí, které přišly ve válce s Ruskem o život. Okupanti střílí děti, řekněte to ruským matkám, vzkázala Olena Zelenská sdílí fotky dětí, které přišly ve válce s Ruskem o život. Okupanti střílí děti, řekněte to ruským matkám, vzkázala 7. března 2022 v 9:45

Mariupol, jež je již 8 dní bez tekoucí vody, elektřiny a funkční kanalizace, je bombardován už od samého začátku invaze. Rusko v minulých dnech slíbilo, že umožní otevření humanitárního koridoru, kterým by mohli být občané evakuováni do bezpečí, dohoda však zatím nebyla naplněna.

Mariupol je odříznutý od světa. Lidé se se svými blízkými nemají jak spojit a jen doufají, že jsou ještě naživu. Město se mezitím čím dál víc posouvá k humanitární katastrofě. Podle Guardianu na Ukrajině po ruských útocích zemřelo již více než 500 civilistů. 

Domů
Sdílet
Diskuse