Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. března 2022 9:30
Čas čtení 6:25
Jakub Paulík

10 zajímavostí o Sergeji Lavrovovi. Toto je ruský ministr zahraničí, jak ho (ne)známe

10 zajímavostí o Sergeji Lavrovovi. Toto je ruský ministr zahraničí, jak ho (ne)známe
Zdroj: TASR/AP/Mevlüt Čavušoglu
ZAJÍMAVOSTI RUSKO SERGEJ LAVROV VÁLKA NA UKRAJINĚ
Uložit Uložené

Dlouholetý diplomat bývá na novináře i státníky pořádně hrubý.

Ruský ministr zahraničních věcí Sergej Viktorovič Lavrov je po boku prezidenta Vladimira Putina hlavní tváří vojenské agrese na Ukrajině. Tvrdý přístup Lavrova přezdívaného „pan Ne“ jsme mohli vidět už vícekrát v minulosti, když vynadal novinářům a údajně vulgárně urazil ministra zahraničních věcí Spojeného království. V soukromí je milovník poezie, vášnivý kuřák a z hudby preferuje Franka Sinatru či Beatles.

Na veřejnosti se prezentuje jako rodinný muž, ale jeho status věrného manžela narazil na zjištění ruských investigativců. Ti tvrdí, že si vydržuje milenku a za státní peníze ji vozí na zahraniční cesty a do luxusních hotelů. K Putinovi je velmi loajální, ale Lavrovův bývalý šéf tvrdí, že kdyby ho měl v současnosti za svými zády, dával by si pozor.

Od začátku války na Ukrajině sledujeme situaci každý den minutu po minutě. Ověřili jsme, jak vypadají v současnosti ruské zprávy, a s odborníky jsme se podívali na pluk Azov, ze kterého dělá ruská propaganda strašáka. Naši práci můžeš podpořit členstvím v klubu Refresher+.

Lavrov
Zdroj: TASR/Martin Baumann

S Putinem ho spojuje sport, rozděluje kouření

Sergej Lavrov je od roku 2004 ruským ministrem zahraničních věcí. Dříve ovšem dlouhá léta pracoval jako velvyslanec při OSN. Když chtěl generální tajemník OSN Kofi Annan v roce 2003 zavést v hlavním sídle organizace zákaz kouření, Lavrov proti němu jako vášnivý kuřák údajně ostře vystoupil.

Doporučeno
Mučili ho, bili a údajně i znásilnili. Videa moldavského tiktokera tančícího v ukrajinské uniformě válcují internet Mučili ho, bili a údajně i znásilnili. Videa moldavského tiktokera tančícího v ukrajinské uniformě válcují internet 17. července 2023 6:00

„Budovu OSN vlastní všechny členské státy, zatímco generální tajemník je jen najatým manažerem,“ cituje jeho slova z roku 2003 BBC. V tomto bodě se odlišuje od prezidenta Vladimira Putina, který je odpůrcem cigaret.

Dvojici však spojuje pozitivní přístup ke sportu. Vladimir Putin od mládí trénoval judo a v dospělosti získal černý pásek. Později se věnoval také bojovému umění z Ruska s názvem sambu. Šéf resortu zahraniční Lavrov preferuje fotbal a rafting, píše The Independent. Jeho oblíbeným týmem je FK Spartak Moskva.

Nadávky státníkům a novinářům

Lavrov by měl jako profesionální diplomat umět udržet emoce na uzdě, ale z minulosti je známo několik případů, kdy se neovládl. Při telefonickém rozhovoru z roku 2008 s tehdejším šéfem resortu zahraničí Spojeného království Davidem Milibandem prý použil vulgarismy, protože ho Miliband káral za útok Ruska na Gruzii.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 111653 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemčení?

  • Jak zesměšnil Donalda Trumpa nebo Kim Čong-una.
  • Komu vynadal.
  • Co o něm řekla jeho dcera.
  • Jaký má vztah s Vladimirem Putinem.
  • Na co upozornil Lavrovův bývalý šéf.
Domů
Sdílet
Diskuse