Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. března 2022 v 15:08
Čas čtení 1:08
Tereza Šnajdrová

Inflace v Česku překonala hranici 11 %. Ceny rostou nejrychleji za poslední čtvrt století

Inflace v Česku překonala hranici 11 %. Ceny rostou nejrychleji za poslední čtvrt století
Zdroj: Pxfuel/DMCA/volně k užití
NEWS INFLACE
Uložit Uložené

Inflace se v února přehoupla přes 11 %, což neočekávala ani Česká národní banka. Ceny rostou nejrychleji od roku 1998 a odborníci očekávají, že tempo ještě zrychlí.

Pandemie koronaviru či válka na Ukrajině, to jsou události, které mají vliv na růst cen v Česku. Když Česká národní banka vydala začátkem roku 2022 novou prognózu ohledně vývoje cen, neočekávala, jak rychle inflace poroste a že již v únoru překročí hranici 11 %. V současné chvíli se inflace vyšplhala na 11,1 % a je tak nejvyšší od roku 1998, informuje Český statistický úřad. Podle odborníků se ale musíme připravit i na horší časy.

Doporučeno
Maďarsko má historicky první prezidentku. Novou hlavou státu se stala Katalin Novák Maďarsko má historicky první prezidentku. Novou hlavou státu se stala Katalin Novák 10. března 2022 v 13:00

Meziroční růst cen zrychluje od loňského července, tedy již 8 měsíců v řadě. Nejvýraznější cenové nárůsty jsme zaznamenali u položek bydlení, dopravy a potravin,řekl ředitel odboru statistiky cen ČSÚ Jiří Mrázek. 

Inflace se v únoru vyšplhala na 11,1 % a nárůst cen lidé zaznamenávají především v oblasti bydlení, kde se cena elektřiny v porovnání s rokem 2021 zvýšila až o 22,2 % a cena zemního plynu o 28,3 %.

Více si připlatíme také za potraviny a nealkoholické nápoje. Vzhledem k vyšší ceně obilovin podražily především pekárenské výrobky, a to o 11,3 %, mléčné výrobky, jejichž cena vzrostla o 8,8 % a také cena zeleniny, za kterou zaplatíme až o 8 % více. Nealkoholické nápoje nás vyjdou o 7 % dráž. 

Velký nárůst cen mnozí zaznamenávají i během tankování na čerpacích stanicích. Litr benzinu či nafty dnes koupíš za zhruba 50 korun. „Další v pořadí vlivu byly ceny v oddíle doprava, kde byly vyšší ceny automobilů o 10,5 % a pohonných hmot a olejů o 31,0 %,“ dodává ČSÚ.

Odborníci varují, že válka na Ukrajině se do cen ještě nepromítla naplno a v následujících měsících ceny ještě porostou. „V únorové inflaci však zatím nejsou obsaženy nové proinflační tlaky spojené se skokovým růstem cen řady komodit po vypuknutí válečného konfliktu na Ukrajině. Velmi silný růst inflace lze následně očekávat v březnu,“ zní z České bankovní asociace.

Domů
Sdílet
Diskuse