Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento článek je PR zpráva společnosti Beryko.
18. března 2022 11:00
Čas čtení 2:05
Sponzorovaný obsah

Ženy spí o 13 minut déle než muži, odhalila studie Amazfit

Ženy spí o 13 minut déle než muži, odhalila studie Amazfit
Zdroj: Beryko.cz
ZDRAVÍ KVALITA SPÁNKU
Uložit Uložené

Přední značka chytrých hodinek připravila v rámci světového dne spánku report dat zachycených chytrými nositelnými zařízeními Amazfit. Jaké jsou výsledky?

Report vytvořený přední značkou chytrých hodinek Amazfit obsahuje klíčová zjištění týkající se kvality a délky spánku více než 26 milionů globálních uživatelů, která mimo jiné pomáhají lépe porozumět korelaci mezi zdravotním stavem a podmínkami spánku. Shromážděné údaje byly zpracovány technikou maskování dat, aby byla zajištěna ochrana osobních údajů.

Nejzajímavější zjištění o kvalitě spánku Čechů

Podle výzkumu provedeného Harvard School of Public Health je kvalitní spánek klíčem k udržení dobrého zdraví. Lidé, kteří spí příliš málo, jsou vystaveni vyššímu riziku obezity a kardiovaskulárních chorob než ti, kteří spí v průměru osm hodin.

Sleep White Paper společnosti Zepp Health z roku 2021 zkoumá klíčová data včetně délky spánku, BMI, klidové srdeční frekvence (RHR) a počtu kroků, aby uživatelům poskytla komplexní přehled o stavu spánku pro lepší správu zdraví.

Jak jsou na tom se spánkem Češi?

  • Průměrná doba spánku v roce 2021 byla 7 hodin a 19 minut (o minutu méně než v roce 2020).
  • Ženy spí v průměru o 13 minut déle než muži (ženy spí průměrně 7 hodin a 25 minut, muži 7 hodin a 12 minut).
  • Nejmladší lidé spí v průměru o 33 minut déle než nejstarší (lidé narození před rokem 1970 spí průměrně 7 hodin a 8 minut, lidé narození po roce 2000 pak 7 hodin a 41 minut).
  • Čím více kroků Češi během dne nachodí, tím kratší dobu spí (lidé, kteří nachodí za den 1 000 až 2 000 kroků, spí v průměru 7 hodin a 34 minut a ti, kdo nachodí 30 000 až 40 000 kroků, 6 hodin a 58 minut).
  • V roce 2021 se o 20 % zvýšil počet nocí, kdy jsme spali méně než 7 hodin.
smart watch
Zdroj: Beryko.cz

Aktivní životní styl vede k lepšímu spánku, nižší klidové tepové frekvenci a zdravějšímu BMI

Výroční zpráva společnosti Zepp Health dále ukazuje, že uživatelé, kteří denně ujdou 12 000 až 20 000 kroků, si udržují vyšší kvalitu a zdravější klidovou tepovou frekvenci kolem 62. Mírná aerobní cvičení jsou rovněž prospěšná pro lidi s nespavostí. Proto se uživatelům doporučuje pravidelně cvičit a udržovat aktivní životní styl pro zlepšení kvality spánku a prodloužení doby spánku.

Zpráva také poukazuje na fakt, že dostatek spánku může pozitivně ovlivnit celkový fyzický výkon uživatelů a snížit jejich duševní stres. Zjišťuje také, že při sedmi až osmi hodinách spánku si tělo s největší pravděpodobností zachová zdravější skóre BMI a také lepší skóre spánku.

Do růžova s chytrým pomocníkem  

Vliv na kvalitu odpočinku má i to, jak dlouho spíš hlubokým spánkem. Zjistit délku této fáze umí třeba chytré hodinky. Například Amazfit GTR 3 mají zabudovaný monitoring spánku a dokážou analyzovat, jak dlouho jsi byl bdělý, kolik času jsi strávil v posteli a jak dlouhé byly jednotlivé fáze spánku. Na základě toho pak můžeš přizpůsobit svou spánkovou hygienu, případně uzpůsobit svůj režim tak, abys dosáhl optimální délky hlubokého spánku.

Dalším přínosem jsou aplikace budíku, které tě probudí ve fázi lehkého spánku, a to ve chvíli blízké času, který si sám určíš. Díky tomu nebudeš vstávat rozlámaný a eliminuješ rána, kdy nebudeš moci otevřít oči a probrat se. Na rozdíl od jiných značek chytrých hodinek nemusíš hodinky každou noc nabíjet, vydrží nabité až 21 dní. Hodinky jsou tak skvělým pomocníkem ke zlepšení kvality tvého spánku.

Domů
Sdílet
Diskuse