Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. března 2022 v 19:09
Čas čtení 1:25
Adéla Ježková

Paralyzovaný muž je opět schopen mluvit v celých větách, lékaři mu do mozku umístili mikročip

Paralyzovaný muž je opět schopen mluvit v celých větách, lékaři mu do mozku umístili mikročip
Zdroj: Gerd Altmann/Pixabay/volně k užití (ilustrační foto)
NEWS VĚDA
Uložit Uložené

Podle vědců se jedná o první případ, kdy je ochrnutý člověk schopen rozvinutě komunikovat.

Zcela ochrnutý muž trpící amyotrofickou laterální sklerózou (ALS) může nyní komunikovat se svou rodinou díky mikročipu, který mu byl implantován do mozku. Podle studie zveřejněné v odborném časopise Nature Communications, na kterou upozornila Al Jazeera, je to poprvé, kdy člověk, který je při vědomí a kognitivně schopný, ale plně ochrnutý, dokázal komunikovat v plných větách.

Doporučeno
Energy drinky mohou být i život ohrožující. Nutriční odborníci vysvětlují, proč je jejich časté pití nebezpečné Energy drinky mohou být i život ohrožující. Nutriční odborníci vysvětlují, proč je jejich časté pití nebezpečné 18. března 2022 v 13:00

Lékaři implantovali pacientovi dva mikročipy, každý o průměru asi 1,5 milimetru, do motorické kůry – oblasti v horní části lidského mozku, která je zodpovědná za řízení pohybu.

Vědci pak muže naučili představovat si fyzické pohyby. Zařízení totiž snímá signály z mozku. To se však nezdařilo.

Výzkumníci proto vyzkoušeli takzvaný „neurofeedback“, při kterém se člověku v reálném čase ukazuje jeho mozková aktivita, aby se ji naučil ovládat. Když implantované elektrody v mozku muže zaznamenaly zvýšenou aktivitu, počítač přehrál stoupající zvukový tón. Při poklesu mozkové aktivity se přehrával klesající tón. Frekvenci tónu se muž naučil ovládat během dvou dnů.

Doporučeno
DNA TESTY: Máme v genech zapsanou naši spřízněnou duši a můžeme si naprogramovat ideální děti? DNA TESTY: Máme v genech zapsanou naši spřízněnou duši a můžeme si naprogramovat ideální děti? 5. dubna 2021 v 14:30

Vědci mu poté přehrával jednotlivá písmena a pomocí stoupajícího nebo klesajícího tónu je vybíral nebo zamítal. Tímto způsobem se muž naučil komunikovat v celých větách.

„Lidé pochybovali, zda je to vůbec možné,“ řekla pro Science Mariska Vansteensel, výzkumnice z University Medical Center Utrecht.

Opětovné navázání spojení

Pokud se nový systém hláskování ukáže jako spolehlivý pro všechny lidi, kteří jsou zcela ochrnutí – a pokud se jej podaří zefektivnit a zlevnit – mohl by umožnit tisícům lidí znovu navázat spojení s jejich rodinami a pečovatelskými týmy.

ALS totiž ničí nervy, které ovládají pohyb. Když už pacient nemůže mluvit, může k výběru písmen na obrazovce použít kameru sledující pohyb očí. V pozdější fázi vývoje nemoci může pomocí jemných pohybů očí odpovídat na otázky typu ano nebo ne. Pokud se však člověk rozhodne prodloužit si život pomocí ventilátoru, může strávit měsíce nebo roky schopen slyšet, ale ne komunikovat.

Počet lidí s diagnózou ALS každoročně stoupá a podle webu Axios se předpokládá, že do roku 2040 dosáhne 300 000. Léčba by proto mohla pomoci i pacientům v minimálním vědomí a v kómatu.

Domů
Sdílet
Diskuse