Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
31. března 2022 18:30
Čas čtení 3:28
Eduard Starkbauer

Co je to afázie, kterou trpí Bruce Willis? Neztratil jen řeč, podle odborníků se bude hercův stav výrazně zhoršovat

ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Profesor logopedie předpokládá, že herec trpí formou demence, která začíná právě rozpadem řeči.

Rodina Bruce Willise postem na Instagramu oznámila, že 67letý hollywoodský herec je nucený ukončit kariéru. Ve společném příspěvku na sociální síti jeho příbuzní napsali, že za nečekaným rozhodnutím stojí jeho zdravotní stav. Lékaři mu totiž teprve nedávno diagnostikovali afázii, čili ztrátu schopnosti komunikovat.

Demence, která začíná rozpadem řeči

Podle klinického logopeda Zsolta Cséfalvaya z Univerzity Komenského, který se afatiky zabývá více než třicet let, vzniká většina případů afázie při cévních mozkových příhodách, lidově známých jako mrtvice. Bruce Willis však podle něj trpí jinou, vzácnější a bohužel i výrazně těžší formou afázie. Ta se nazývá primární progresivní afázie (PPA).

Při tomto neurodegenerativním onemocnění jsou poměrně nenápadné poruchy řeči jen prvním příznakem a stav pacienta se podle profesora logopedie bude časem zhoršovat tempem, jakým se bude nemoc šířit mozkem.

Cséfalvay předpokládá, že po afázii se vzácná forma neurodegenerativního onemocnění odrazí brzy i na hercových kognitivních schopnostech. „PPA se podobá alzheimerovské demenci, která se také nejprve projeví paměťovými deficity. Je to jako první signál, že patologická bílkovina začala působit v mozku.“

Bruce WIllis
Zdroj: Flickr/Gage Skidmore/volně k použití

Podle MUDr. Stanislava Šutovského PPA končí obvykle mutismem, těžkým dementním syndromem a akinézou, přičemž průměrné dožití pacientů od začátku prvních příznaků onemocnění je jen 5 let.

Domů
Sdílet
Diskuse