Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. dubna 2022 11:30
Čas čtení 4:16
Radim Šlechta

Dezinformátoři vydělávají na lžích o ukrajinských uprchlících. Šíří narativ, že jsou nevděční a plýtvají jídlem

Dezinformátoři vydělávají na lžích o ukrajinských uprchlících. Šíří narativ, že jsou nevděční a plýtvají jídlem
Zdroj: ČTK/AP/Sergei Grits
POLITIKA UKRAJINA VÁLKA NA UKRAJINĚ
Uložit Uložené

Jaké informace o Ukrajincích v Česku se nejčastěji opakují? Změnila se dezinformační scéna a čemu Češi na internetu věří? Přibližujeme nejčastější dezinformace o Ukrajincích.

Masový příchod Ukrajinců prchajících před válkou do České republiky, je jedno z témat, které rezonuje společností. Názorové tábory jsou různé a vedle proudů, které tvrdí, že je třeba obětem války pomáhat i za cenu svého nepohodlí, existují také ty, které se migrace obávají a hovoří o rozkladu společnosti. Druhého zmíněného proudu se chytla také řada dezinformátorů, kteří o uprchlících systematicky šíří klamavé informace a lidi utíkající před válkou se snaží poškodit. 

Příspěvky, které dezinformátoři tvoří, získávají na sociálních sítích tisíce sdílení, což jejich tvůrcům umožňuje vydělat si prostřednictvím darů od svých sledujících solidní částky. Migrace je přitom jako červená nit, která se line skrz velkou část společenských témata. O tom, jaké dezinformace se o Ukrajincích v Česku šíří, jsme si popovídali s mluvčím spolku Českých elfů Bohumilem Kartousem.

„Prvotní dezinformace, týkající se imigrace s konfliktem na Ukrajině, byly, že se na slovenských a polských hranicích shromažďují imigranti ze středního východu a zneužívají konfliktu, aby se dostali dál do Evropy. Tato informace pak rezonovala i mezi populisty, ať už v Polsku nebo i v České republice,“ komentuje situaci Kartous.

Původní narativ o migrantech se podle něj ale krátce po začátku konfliktu změnil a zaměřil se spíše na Ukrajince, kterým se již do České republiky podařilo dostat. Podle zprávy, kterou Čeští elfové vydali, se o Ukrajincích mluví jako o „neuctivých lidech, kteří plýtvají jídlem, jsou nevděční nebo nepořádní.“ 

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 112881 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Jaké dezinformace o Ukrajincích se v Česku šíří nejvíce
  • Jakým způsobem na dezinformacích o Ukrajině mohou dezinformátoři vydělat
  • Jak s dezinformacemi bojuje vláda
Domů
Sdílet
Diskuse