Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. dubna 2022 14:30
Čas čtení 6:34
Ema Stanovská

K obědu bujón s vodou, k večeři projímadlo. Detox toxiny neodplaví, rapidní diety mohou způsobit opačný efekt

K obědu bujón s vodou, k večeři projímadlo. Detox toxiny neodplaví, rapidní diety mohou způsobit opačný efekt
Zdroj: Pexels/Engin Akyurt
ZDRAVÍ
Uložit Uložené

„Nárazové zvýšení vlákniny může mít velmi negativní vliv na trávení, vyprazdňování a náš celkový zdravotní stav.“ S odbornicí na výživu vysvětlujeme, proč ti „jarní očista těla“ nepomůže.

„Dnes ráno jsem začala 10denní detoxikační kúru. Je to dost přísné – 10 dní se nic nejí, jen se pije nápoj, který sestává z javorového sirupu, čerstvě vymačkané citrónové šťávy a ze špetky kajenského pepře (ten jsem nesehnala, tak jsem ho nahradila mletým zázvorem). Přidá se někdo?“ ptá se Klaudie na veřejném fóru.

„Já jsem si tuto kúru koupila, ale vydržela jsem jen jeden den. Vůbec mi to nechutnalo, bylo mi z toho špatně a strašně mě bolela hlava, takže potom jsem to prodala,“ odpovídá jí Jana.

„Já jsem na pátém dni. Jsem v pohodě, akorát ten proháněcí čaj si nedávám, protože mě prohání ten sirup.“

Dobrá zpráva: Tato diskuse je stará devět let a vzhledem k současným lékařským poznatkům by se taková dieta dnes už zřejmě neujala. Špatná zpráva: Detox stále patří mezi nejpopulárnější metody hubnutí a miliardový trh s detoxikačními přípravky neustále roste. Vlastně – těch špatných zpráv je ještě o něco víc.

pitie, drink, nápoj, šťava, detox
Zdroj: Unsplash.com

V Refresheru ti spolu s odborníky pravidelně přinášíme články o zdraví a zdravém životním stylu. Pokud nás v tom chceš podpořit, přidej se do Refresher+ klubu a získej i skvělé benefity – například slevu na tenisky či donášku jídla. Sleduj téma Zdraví, ať ti nic nového neuteče.

Nezbavíš se tuku, jen vody

Nejdříve přejdeš na lehčí stravu a piješ méně, aby tě „nezavodnilo“. Časem začneš užívat i projímadla. Takto „vypláchnutý“ přecházíš na detoxikační kúru – třikrát denně bylinkový čaj, ráno občas proteinový šejk, během dne ovocné šťávy. Od třetího dne si můžeš dát i čistý zeleninový vývar (pouze bujon a voda) a k tomu hrst salátu bez oleje a dresinku.

Přibližně takový stravovací režim tě čeká na detoxikačním pobytu v západním Slovensku, který můžeš absolvovat i letos (konkrétní název a město neuvádíme, abychom mu nedělali reklamu). Organizátorka pobytu účastníkům slibuje, že zažijí „absolutní znovuzrození“ a naučí se „žít zdravěji bez dalšího jojo efektu“.

Tento detox je podle ní „mimořádně vhodný“ pro lidi, kteří bojují s „akné, alergií, astmatem, kloubními onemocněními, kožními problémy, se zpomaleným trávením a s vylučováním, se zácpou, s nadváhou, vysokým krevním tlakem, se srdečně-cévními onemocněními a s oslabenou imunitou“.

Zastánci detoxů mají dva nepřátele – toxiny, které jsou podle nich strůjci všech jejich problémů a chorob, a tuk, ve kterém jsou uložené. Odbornice na výživu Nikoleta Šimonová ale upozorňuje, že jde o naprosto mylnou představu.

„Jakýkoli detox či drastická dieta jsou spojené s nezdravým hubnutím – lépe řečeno, se snižujícím se číslem na váze. Tělo ztrácí vodu a nám se to na hmotnosti objeví jako snižující se číslo a je mylné myslet si, že se jedná o tuk.“

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 112991 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Proč nemáš důvod k radosti, ačkoli tvé číslo na váze po detoxu klesne.

  • V jakém případě hrozí, že toxiny z tvého tuku se vyplouvají do mozku a svalstva.

  • Proč bys měl pít mnohem menší množství ovocných šťáv, než sis doposud myslel.

  • Co se může stát s tvým tělem, když tuhou stravu nárazově nahradíš tekutou.

  • Co je pravdy na tom, že v našich střevech se ukládá „nahromaděný odpad“, který je třeba vyplavit.

  • Co si výživová expertka myslí o detoxikačních čajích a doplňcích výživy.

  • Jak můžeš opravdu podpořit přirozený detox svého těla?

Domů
Sdílet
Diskuse