Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento článek je sponzorovaný obsah společnosti Předprodej.
8. dubna 2022 9:00
Čas čtení 2:51
Sponzorovaný obsah

10 faktů, které jsi o zpěvačce Dua Lipa možná nevěděl

ZAJÍMAVOSTI DUA LIPA KONCERTY LOVESTREAM FESTIVAL
Uložit Uložené

Máme pro tebe několik zajímavostí o britské popové hvězdě.

Dua Lipa patří mezi nejžádanější popové hvězdy současnosti. Mladou Britku obdivuje hudební i módní průmysl, v žebříčcích streamovacích platforem se drží na vysokých příčkách a na kontě má hned několik ocenění. Prozradíme ti pár faktů, které jsi o zpěvačce možná netušil. Tenhle rok budeš mít šanci přijít na její vystoupení v Bratislavě, kde ovládne 11. června 2022 sobotní program festivalu Lovestream na stadionu Tehelné pole.

víc o festivalu

Dua Lipa není umělecký pseudonym

Je to její skutečné jméno. V dětství se s ním nedokázala ztotožnit, časem jí však přirostlo k srdci. Význam pochází z albánštiny a ve volném překladu znamená „láska“.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa DUA LIPA (@dualipa)

Talent zdědila po otci

Hudební inspiraci načerpala od otce Dukagjina Lipa, který měl vlastní kapelu a patří mezi zakladatele slavného festivalu Sunny Hill v Kosovu. Vyrůstala proto na písních Davida Bowieho, Boba Dylana, Radiohead či Stinga, které jí otec doma pouštěl i zpíval. Festival organizuje i v současnosti a společně s rodinou vede také charitu Sunny Hill Foundation.

Odstěhovala se od rodičů už v patnácti letech

Dua Lipa je dcerou kosovských Albánců. Narodila se sice v Londýně, ale do Kosova se s rodinou přestěhovala krátce po narození. Už jako dítě začala uvažovat o hudební kariéře a jako patnáctiletá se odstěhovala zpět do Velké Británie. Stejně jako mnoho začínajících umělců vytvářela covery na známé skladby a přidávala videa na SoundCloud a Youtube.

Vlastní klíč k městu, kde vyrůstala

V roce 2018 se vrátila do města Prishtina, kde strávila část dětství a odkud pochází její rodiče. Starosta daroval první klíč od města právě tého zpěvačce. Jedním z důvodů byla její angažovanost v místní komunitě, například v rámci zmiňovaného festivalu a charity Sunny Hill.

Píseň New Rules jí změnila život

Do hudebního světa prorazila v roce 2015 s hitem Be The One, který zaznamenal obrovský úspěch v Evropě a obsadil první místo v hitparádách. Krátce na to vydala populární songy Last Dance, Hotter Than Hell, a nakonec píseň New Rules, o které tvrdí, že jí změnila život. Skladba z ní totiž udělala nejmladšího ženského sólo umělce s jednou miliardou shlédnutí na Youtube

Láme rekordy na Spotify

Druhé album Future Nostalgia vyšlo v roce 2020 a už v prvním týdnu po vydání překonalo 294 milionů streamů. Čísla stále rostou, dnes už má Dua Lipa na kontě více než 6 miliard streamů všech svých skladeb. Na platformě Spotify je nejposlouchanější britskou umělkyní na celém světě.

Je první ženskou umělkyní, která získala 5 nominací na BRIT Awards

Získat více nominací, než jakýkoliv jiný umělec daného ročníku, se jí podařilo v roce 2018. Byla nominována na britské album roku MasterCard za debutové album Dua Lipa, britský singl roku, britské video roku za New Rules, britskou sólovou umělkyni a britský průlom, přičemž poslední dvě kategorie vyhrála

Učitelka jí řekla, že neumí zpívat

Na základní škole ve West Hampstead v Londýně se učila hrát na violoncello. Zúčastnila se konkurzu do školního sboru, ale učitelka jí řekla, že neumí zpívat. Kvůli tomu začala o víkendech chodit do divadelní školy na hodiny zpěvu.

S automobilkou Jaguar vytvořila nejvíce remixovanou skladbu

Kampaň byla o novém elektrickém automobilu I-PACE britské značky Jaguar. Společně vytvořili remix skladby Want To a spustili webovou stránku, kde si fanoušci mohli vytvořit vlastní verzi písně na základě toho, co rádi poslouchají, když řídí. Podle týmu zpěvačky překonali světový rekord v nejremixovanější skladbě vůbec.

Červnový koncert v Bratislavě bude její první na Slovensku

Nový multižánrový festival Lovestream se bude konat na bratislavském fotbalovém stadionu Tehelné pole od 10. do 12. června. Dua Lipa tam vystoupí jako jeden z headlinerů v sobotu 11. června a odehraje plnohodnotnou koncertní show plnou známých hitů. V ten samý den můžeš zažít i koncerty dalších populárních umělců, jako například Lost Frequencies, Zara Larsson nebo Zoe Wees. Lístek na sobotu stojí od 79 euro (cca 1 930 Kč) a koupit si ho můžeš na predpredaj.sk.

Koupit lístek

V sobotu sice Lovestream ovládne pop a Dua Lipa, ale skvělé koncerty začínají už v pátek. Ten bude věnovaný hlavně domácí scéně. První den otevřou české a slovenské kapely, mezi nimi například Čechomor, Lucie a IMT Smile. Neděle lehce naváže na program předešlého dne a přinese třeba koncert Caluma Scotta, jehož loňský hit Where Are You Now určitě dobře znáš. Hlavní program posledního dne festivalu se ponese ve znamení rockových legend. Headlinery jsou Red Hot Chili Peppers, jejichž songy už patří mezi klasiku.

dua lipa
Zdroj: Predpredaj
Domů
Sdílet
Diskuse