Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. dubna 2022 21:17
Čas čtení 0:50
Eduard Starkbauer

Elektrický Mercedes-Benz ujel na jedno nabití 1000 kilometrů

Elektrický Mercedes-Benz ujel na jedno nabití 1000 kilometrů
Zdroj: Mercedes-Benz
TECH ELEKTROMOBILY MERCEDES-BENZ
Uložit Uložené

Podle kontrolky mohl navíc koncept Vision EQXX v cestě ještě dalších 140 kilometrů pokračovat.

Koncepční vůz německé automobilky Mercedes-Benz překonal pozoruhodnou metu. Elektrické auto s označením Vision EQXX dokázalo zvládnout 1000kilometrovou cestu z obce Sindelfingen nedaleko německého Stuttgartu do městečka Cassis na francouzském Azurovém pobřeží bez nabíjení.

Podle automobilky dodržoval koncepční automobil o váze 1 755 kilogramů všechny dopravní předpisy a jeho řidič s ním zacházel zcela standardně. Na německé dálnici udržoval rychlost 140 kilometrů za hodinu a automobil během cesty kromě chladného počasí jel i deštěm.

Koncepčnímu vozu Vision EQXX po skončení cesty dokonce zbylo 15 % kapacity baterie, která by podle stanoviska Mercedesu stačila na dalších 140 km jízdy. Jako rekordně nízkou označil německý konstruktér elektrickou spotřebu na úrovni 8.7 kWh na 100 kilometrů.

Šéf technické divize Mercedesu-Benz Markus Schäfer řekl, že úspěšnou cestou na jih Francie firma potvrdila svoji vysokou efektivitu. „Tento úspěch je mimo jiné důkazem spolupráce s vývojářským týmem Mercedes-AMG F1, od kterého čerpáme průlomové poznatky co se týče elektrického pohonu. S auty VISION EQXX budeme nadále testovat hranice toho, co je možné.“ 

Doporučeno
Jak vypadá nejdražší auto na světě? Byly vyrobeny jen 3 kusy a stojí 600 milionů korun Jak vypadá nejdražší auto na světě? Byly vyrobeny jen 3 kusy a stojí 600 milionů korun 11. srpna 2023 15:00

Projekt konceptu Vision EQXX spustila automobilka za účelem zlepšení aerodynamiky a efektivity baterie. Za rekordním dojezdem se skrývá také použití speciálního typu pneumatik, které pro vůz vyvinula firma Bridgestone.

Domů
Sdílet
Diskuse