Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. dubna 2022 14:44
Čas čtení 1:14
Adéla Ježková

Hot girl summer? Nikoli, přichází short king spring

Hot girl summer? Nikoli, přichází short king spring
Zdroj: Getty Images/ Cindy Ord/ volně k užití
NEWS SOCIÁLNÍ SÍTĚ TIKTOK ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Podle sociálních sítí oficiálně nastává „short king“ éra – éra mužů nižšího vzrůstu.

Doba, kdy si ženy do bia v seznamovacích aplikacích uváděly „požadovanou výšku“  potenciálního partnera alespoň 180 centimetrů, je podle serveru Independent dávno pryč. Na sociálních sítích – zejména na TikToku, aktuálně trenduje termín „short king spring“, který oslavuje nižší muže.

Termín označující muže, kteří měří méně než metr osmdesát, se ujal poté, co uživatelé sociálních sítí upozornili na řadu slavných párů, kde je muž nižší než žena – například zpěvačka, herečka a modelka Zendaya (177 cm) a herec Tom Holland (173 cm) nebo zpěvák a herec Joe Jonas (170 cm) a herečka Sophie Turner (175 cm). 

tom holland zendaya
Zdroj: Getty Images/Cindy Ord/na voľné použitie

Hashtag #shortking má na TikToku více než 354 milionů zhlédnutí. Tento trend se ale objevil i na Twitteru, kde uživatelé sdílejí své oblíbené „nízké krále“. Oslavovány byly celebrity jako Daniel Radcliffe a Bruno Mars, jeden uživatel dokonce poukázal na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, který měří 170 centimetrů.

Doporučeno
Měsíc jsem zkoušela ovládnout TikTok a stát se influencerkou. Uspěla jsem, nebo selhala? Měsíc jsem zkoušela ovládnout TikTok a stát se influencerkou. Uspěla jsem, nebo selhala? 22. února 2024 12:00

Termín „short king“ se ale na internetu používá už od roku 2018, uvádí server Evening Standard. Vymyslel jej komik Jaboukie Young-White, když zveřejnil vášnivou ódu na všechny malé muže. V roce 2020 pak v USA byla spuštěna aplikace nazvaná Short King Dating se sloganem „f*** tall guys, date a short king“.

„Sizeismus“ nebo velikostní diskriminace vůči mužům nižšího vzrůstu existuje již dlouho. V roce 2019 Tinder dokonce aprílově žertoval a oznámil novou funkci „ověřování výšky“, která by měla zabránit mužům, aby o své výšce lhali. Ale nejen ve světě randění může malý vzrůst muže brzdit. Studie provedená univerzitou St Andrews zjistila, že výška je vnímána jako přímo úměrná mužnosti.

Ale časy se mění. Stejně jako hnutí body positivity přes všechny své nedostatky nenávratně změnilo pohled na ženské tělo v reklamě a médiích, i otřepané stereotypy jako „syndrom malého muže“ a posedlost mužskou výškou se rychle stávají spíše pasé. 

Domů
Sdílet
Diskuse