Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
25. dubna 2022 9:30
Čas čtení 8:01
Martin Adam Pavlík

10 nejlepších filmů Nicolase Cage

10 nejlepších filmů Nicolase Cage
Zdroj: Buena Vista Pictures US
FILMY A SERIÁLY NEJLEPŠÍ FILMY NICOLAS CAGE
Uložit Uložené

Z Nicolase Cage si dnes mnozí dělají už jen legraci a neberou ho jako herce vážně. V jeho rozsáhlé filmografii však lze nalézt několik pozoruhodných snímků, kterým bys určitě měl dát šanci.

Některé maximálně irituje jeho místy přeexponovaný herecký projev a nemohou ho proto brát vážně, jiní ho milují právě pro jeho bezprostřednost a upřímnost. Nicolas Cage se díky svým výkonům stal oblíbeným nejen u tvůrců memes, ale také u milovníků zejména akčních filmů. 


Ukázal, že kromě postav akčních hrdinů mu nejsou cizí ani náročné dramatické role, které vyžadují tvrdší přípravu včetně učení desítek stran textu. Před kamerou mu proto nestačilo jen tvářit se drsně či pro něj příznačně flegmaticky. Jeho zlatou érou jsou nepochybně osmdesátá a devadesátá léta, dokázal se ale, naštěstí, po řadě totálních propadáků vrátit k solidním a ambiciózním filmům typu Mandy nebo Pig.

Nicolas Cage
Zdroj: Getty Images/Leon Bennett – Stringer

Už tento měsíc se dozvíme, zda se mezi tyto snímky zařadí i komedie The Unbearable Weight of Massive Talent, kde si zahrál sám sebe. Čekání si můžeš zkrátit naším žebříčkem nejlepších filmů tohoto dnes již 58letého rodáka z Long Beach. Výběr nebyl zdaleka jednoduchý.


Pokud tě baví naše filmové novinky, tipy, recenze, profily herců a režisérů nebo žebříčky, neváhej nás podpořit a přidej se do klubu Refresher+. I díky tomu ti budeme moci přinést víc kvalitního filmového obsahu.

10. Bringing Out the Dead (režie: Martin Scorsese, 1999)

Kde se můžeš na film podívat: Nemá ho žádná streamovací společnost, takže si ho můžeš koupit nebo půjčit přes Google Play, Apple TV či Amazon.

Délka filmu: 121 minut

Hodnocení na RT: 7,2 z 10

Přestože jde o možná nejnenápadnější Scorseseho dílo, má atmosféru vyrážející dech a kameru, ze které se ti pořádně zatočí hlava. Cage zde předvedl naprosto strhující výkon a je zarážející, že za něj nebyl nijak oceněn. Ztvárnil newyorského záchranáře na pokraji zhroucení, trpícího halucinacemi a depresí.


Zahrál si zde se svou bývalou manželkou Patriciou Arquette a také s fantastickým Johnem Goodmanem či Tomem Sizemorem. Zdaleka nejde o oddechovku, ale je to jeden z filmů, kde dostal kvantum prostoru k tomu, aby ukázal, co všechno v něm je. A využil ho skvěle. Ve stejném roce Cage potvrdil své kvality i v drsném thrilleru 8 MM.

Nicolas Cage Bringing Out the Dead
Zdroj: Paramount Pictures

9. Adaptation (režie: Spike Jonze, 2002)

Kde se můžeš na film podívat: Nemá ho žádná streamovací společnost, takže si ho můžeš koupit nebo půjčit přes Google Play, Apple TV či Amazon.

Délka filmu: 114 minut

Hodnocení na RT: 9 z 10

Spike Jonze umí natočit stejně zábavné i chytré filmy. Being John Malkovich či Her jsou toho důkazem. Adaptation je však jeho vrchol, a to nejen díky skvělému, originálnímu a zároveň řádně ulítlému scénáři Charlieho Kaufmana, ale zejména díky Cageovi, který se postaral doslova o nevídaný herecký koncert, jelikož ho v obraze vidíme dvojmo, jak se baví sám se sebou. Ztvárnil zde právě Kaufmana, což dodalo filmu další rozměr. 


Pro Rolling Stone řekl, že to byla obrovská výzva, ale na výsledek je hrdý. Cage byl za Adaptaci nominován na Zlatý glóbus, cenu BAFTA i Oscara. Ani jednu z nominací ovšem neproměnil, přičemž jeho filmařští kolegové sbírali jednu cenu za druhou. Muselo to být frustrující, opět ale dokázal, že má na to hrát po boku elit, jakými jsou například Meryl Streep či Tilda Swinton, a zvládne s nimi držet krok.

Nicolas Cage Adaptation
Zdroj: Columbia/Sony

8. Kick-Ass (režie: Matthew Vaughn, 2010)

Kde se můžeš na film podívat: Nemá ho žádná streamovací společnost, takže si ho můžeš koupit nebo půjčit přes Google Play, Apple TV či Amazon.

Délka filmu: 117 minut

Hodnocení na RT: 7,6 z 10

Šílená jízda bez zapnutých pásů. Kick-Ass je jedna z nejzábavnějších komiksovek, a přestože v ní Nicolas Cage nedostal mnoho prostoru (hraje jen vedlejší postavu), vždy, když se objeví na scéně, stojí to za to. Nekompromisně totiž v kostýmu podobnému Batmanovi „seká“ nepřátele hlava nehlava i se svou jen 11letou dcerou Mindy (Chloë Grace Moretz).

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 113712 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Domů
Sdílet
Diskuse